07.12.2020 Ольга Нос

Prozorro Market 2.0. Початок кваліфікації постачальників

Детально про нові правила кваліфікації Постачальників в Прозорро Маркет

14 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив Порядок формування та використання електронного каталогу Prozorro Market (далі - Постанова). 14 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив Порядок формування та використання першого державного онлайн-магазину Prozorro Market. Урядовці надали строк у 3 місяці на адаптацію електронної системи закупівель для здійснення роботи відповідно до Постанови. 

Отже, з 15 грудня починається процес переходу з пілотного проєкту до електронного каталогу Prozorro Market затвердженого Постановою.

Вже зараз всі програмні розробки, необхідні для роботи електронного каталогу Prozorro Market (процедура запиту ціни пропозицій, відбір постачальників, реєстр кваліфікованих постачальників, тощо) готові. А з 15 грудня почнеться їх процедурний запуск відповідно до умов Постанови і першим кроком стане саме набір постачальників у е-каталоги.

Проте, хоч функціонал технічно вже готовий, замовники не зможуть використовувати е-каталог для закупівлі товарів через запит ціни пропозицій ще деякий час. 

Чому так? 

Бо всі постачальники, які зможуть пропонувати товари в е-каталог мають пройти відбір вже відповідно до затвердженого Постановою порядку. Формально, зараз у каталозі немає постачальників, які можуть надати свої товари за запитом ціни пропозиції. Але весь час, поки буде тривати кваліфікація постачальників у каталог, Замовники зможуть, як і раніше, купувати на Prozorro Market товари до 50 тис грн.

Чим буде відрізнятись Prozorro Market 2.0  від Prozorro Market?

Постанова про Порядок роботи електронного каталогу внесла кілька суттєвих змін у роботу електронного каталогу Prozorro Market:

  • Можливість замовникам купувати на Prozorro Market товари від 50 тис. грн до 200 тис грн через функціонал запиту ціни пропозицій;

  • Відбір постачальників через електронну систему закупівель Prozorro;

  • Зниження тарифів.

З початком роботи електронного каталогу Prozorro Market відповідно до постанови, для бізнесу відкриється ринок обсягом до 30 млрд грн на рік, а замовники отримають можливість замість проведення спрощеної закупівлі купувати товари у Prozorro Market.

Оскільки Порядок передбачає відбір постачальників у каталог через систему електронних закупівель, то робота Prozorro Market 2.0 починається зі старту відбору постачальників у каталог.

Коли починається кваліфікація постачальників?

Перші оголошення про відбір постачальників будуть опубліковані 15 грудня. Тоді ж обидві Централізовані закупівельні організації (ЦЗО) припиняють приймати заяви на кваліфікацію постачальників шляхом приймання заявок без використання електронної системи закупівель у пілотний проєкт. 

Також з 15 грудня починають діяти нижчі тарифи:

  • 3% від суми договору при вартості закупівлі до 50 тис. грн;

  • 2% – до 200 тис. грн;

  • 1% – понад 200 тис. грн.

Комісію сплачує постачальник, для державних замовників користування Prozorro Market був і залишається безкоштовним.

Отже, як буде відбуватись зараз відбір постачальників у Prozorro Market 2.0?

15 грудня ЦЗО опублікують оголошення про відбір постачальників в системі електронних закупівель. Термін дії оголошення - до 3-х років. Це значить, що протягом трьох років нові постачальники зможуть брати участь у відборі. 

Після публікації оголошення для забезпечення основних принципів Закону “Про публічні закупівлі” учасники матимуть 10 робочих днів на подачу зауважень до оголошення.

31 грудня учасники вже зможуть почати подавати документи на кваліфікацію. Подавати документи треба через кабінет постачальника на авторизованому майданчику.

Відповідно до постанови, пропозиції учасників ЦЗО розглядає протягом 10 робочих днів, тобто, вже 15 січня будуть перші рішення про результати відбору постачальників. Постачальники, які не пройшли відбір, зможуть подати свої пропозиції повторно у той же відбір.

29 січня тим постачальникам, які не встигли пройти відбір в електронний каталог через систему електронних закупівель, буде припинений доступ до Prozorro Market. Але це не означає, що вони не зможуть подати свої пропозиції у відбір надалі, адже оголошення діє до трьох років.

01 лютого для замовників починає працювати процедура запиту ціни пропозицій.


Чи зміняться вимоги до постачальників?

ЦЗО не будуть суттєво змінювати вимоги до постачальників у порівнянні з тим, як проходила кваліфікація у пілотний проєкт. 


Умови ДУ “Професійні закупівлі”

Умови ДП “Медичні закупівлі”

За яким знаком коду CPV будуть оголошуватись відбори? 

За четвертим знаком

Кваліфікаційний критерій підтвердження досвіду (документи про наявність досвіду за останні 2 роки)

Довідка про досвід та:

20 видаткових (або податкових) накладних 

АБО 5 угод у Prozorro зі звітами про виконання договори

АБО 3 угоди з замовниками, укладені через е-каталог  - для тих, хто працював у пілотному проєкті

Додаткові вимоги для окремих груп товарів

Наявність матеріально-технічної бази та ліцензій для категорій нафта і дистиляти та газове паливо.

Для ліків: Ліцензію на оптову торгівлю фарм. продукцією.


Як працюватиме запит ціни пропозицій?

Замовник зможе вибрати будь-який профіль товару і створити на його основі запит пропозицій ціни від постачальників.

У запиті Замовник зазначає:

  • необхідну кількість товару;

  • строки та місце поставки;

  • спосіб оплати.

Постачальники отримують запрошення участі у процедурі електронною поштою і протягом не менш як 2 робочих днів подають свої пропозиції.

Система визначає переможця автоматично.

Прозорро Маркет, Кваліфікація і оскарження,

Коментарі

Андрій 2021-05-10 01:58:44
Чи може постачальник продавати товар не той що з каталогу, а іншого виробника з такими ж характеристиками?
Олександр 2020-12-09 10:00:50
Тобто, процедура запиту ціни пропозицій буде доступна лише з 1 лютого 2021 року?
Ліля 2020-12-09 13:41:47
Олександр, так, все вірно
владислав 2021-01-21 10:44:19
Ліля, как понять что это за группа документов?? Додаткові вимоги для окремих груп товарів!