18.07.2023 Тетяна Руденко

Про внесення змін до тендерної документації з урахуванням всіх змін в Постанові 1178

Стаття була опублікована у Facebook
Поки ви освоюєте зміни по каталогу, нагадаю про внесення змін до тендерної документації!
На період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», проводять закупівлі відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» з урахуванням Особливостей, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (із змінами)
Потреба виправити тендерну документацію, коли процедура закупівлі вже оголошена – це звичайна практика.
Наприклад, замовник виявив помилку в тендерній документації вже на етапі подання пропозицій, тому має потребу її виправити.
Відповідно до абзацу третього пункту 54 Особливостей замовник має право внести зміни до тендерної документації в наступних випадках:
  • з власної ініціативи;
  • у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю;
  • за результатами звернень;
  • на підставі рішення органу оскарження.
Отже, замовник може внести зміни до тендерної документації з власної ініціативи, у разі встановлення порушення органами ДАСУ (якщо етап проведення закупівлі ще дозволяє внесення змін), у відповідь на звернення учасників закупівлі (якщо порушення дійсно має місце) та на виконання рішення органу оскарження.

У разі внесення змін до тендерної документації замовник продовжує строк для подання тендерних пропозицій в електронній системі закупівель, а саме в оголошенні про проведення відкритих торгів, таким чином, щоб з моменту внесення змін до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше 4 днів.
Підкреслюю, що йдеться саме про календарні дні, не робочі.
Рішення про внесення змін до тендерної документації оформлюється протоколом, його номер і дата вказуються в оновленій версії тендерної документації. Протокол в електронній системі закупівель не оприлюднюється.
Зміни, що вносяться замовником до тендерної документації, розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у вигляді нової редакції тендерної документації додатково до початкової редакції тендерної документації.
Замовник разом із змінами до тендерної документації в окремому документі оприлюднює перелік змін, що вносяться. Зміни до тендерної документації у машинозчитувальному форматі розміщуються в електронній системі закупівель протягом 1 дня з дати прийняття рішення про їх внесення.
Якщо зміни до тендерної документації внесено вже після того, як учасник завантажив свою пропозицію, то учасник обов’язково перевіряє, чи відповідає його пропозиція оновленим вимогам.
Звертаю увагу, що одним із найбільш поширених порушень, виявлених в ході моніторингів процедур закупівель, які проводить Держаудитслужба, є невнесення замовником змін до тендерної документації відповідно до редакції Особливостей, що набула чинності з 19.05.2023 (якщо відкриті торги були оголошені після 19.05.2023).
постанова 1178, тендерна документація,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.