13.09.2021 ДП "Прозорро"

Приклади документацій спрощених закупівель на продукти харчування

Приклади документацій для спрощених закупівель та практичні поради щодо проведення спрощених закупівель

З 19 квітня 2020 року в Законі України “Про публічні закупівлі” (далі - Закон) з’явилось поняття спрощених закупівель. 

Спрощена закупівля це - придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону відповідно до порядку, що передбачений  статтею 14 Закону.

Якщо подивитись на вимоги щодо проведення спрощеної закупівлі, то Законом передбачено тільки публікацію оголошення про проведення спрощеної закупівлі та проекту договору про закупівлю - не пізніше ніж за шість робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій. По суті це і всі документи, що замовник зобов’язаний публікувати в системі. Всі інші документи за бажанням Замовника.

Але іноді Замовники самі занадто ускладнюють документацію спрощеної закупівлі, вимагаючи купу документів, тим самим відлякуючи потенційних учасників, адже на закупівлю в 50 тис. грн потрібно підготувати купу паперів, а також ускладнюючи собі процедуру розгляду пропозицій. 

Тож ми зібрали різні приклади документацій під час проведення спрощених закупівель. Ви можете переглядати ці прикладу, брати з них якусь корисну для себе інформацію, використовувати ці приклади частково тощо.  Також вписуйте якусь свою інформацію або змінюйте існуючу.

Це буде цикл матеріалів, а почнемо ми з документацій для закупівлі продуктів харчування.

Документація спрощеної закупівлі на борошно

Перший приклад у нас від Приватного акціонерного товариства "Укргідроенерго".  Вони в своїй документації взагалі не вимагали документів у постачальника, крім Пропозиції, технічних вимог до товару та договору. Дана закупівля проводиться за посиланням.

Насправді Замовник сам вирішує чи просити якісь документи в Постачальника. В даному випадку Замовник вирішив, що додаткових підтверджень йому не потрібно від Учасників.

Але Замовник досить добре зазначив технічні вимоги до предмета закупівлі. 

Завантажити документацію для спрощеної закупівлі на закупівлю прподуктів харчування (борошна)

Приклад документації для спрощеної закупівлі на продукти харчування. Варіант 2

Ще одним прикладом документацію на закупівлю борошна є документація Відокремленого структурного підрозділу «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України».

Тут більший набір документів та вимоги до товару. При цьому в самій закупівлі було 4 постачальники, які брали участь в аукціоні, тож ця документація явно не була перешкодою для учасників для того, щоб взяти участь в закупівлі. Скачати документацію можна за посиланням.

Приклад документації спрощеної закупівлі на овочі

Але до продуктів харчування відносяться не тільки крупи, але й свіжі овочі та фрукти, наприклад. Тож ще один приклад документації спрощених торгів на закупівлю капусти свіжої та буряка свіжого ми знайшли в закупівлі відділу освіти Переяславської міської ради

В самій закупівлі є технічне завдання, проект договору та вимоги до пропозиції.
Також ви можете завантажити документацію спрощеної закупівлі на закупівлю овочів

Універсальна документація спрощених торгів

Також надамо приклад досить універсальної документації для спрощеної закупівлі, куди можна додати технічне завдання та використовувати її за основу. З універсальною  документацією для спрощених закупівель можна ознайомитись за посиланням. За приклад ми використовували документацію спрощеної закупівлі АТ “Укрпошта”, але додавали інший проект договору.

На що звернути увагу при створенні спрощеної закупівлі

Тож на що потрібно звернути увагу при створенні документації для спрощеної закупівлі:

  • Обов’язково до оголошення прикріпіть проект договору. Це вимоги Закону і якщо ви просто заповните на майданчику оголошення і додасте проект договору, то ваша спрощена закупівля буде цілком в рамках Закону.
  • Не використовуйте велику кількість документів. Одна з найбільших проблем спрощених закупівель - це використання в спрощеній тендерної документації з відкритих торгів. Насправді ми не повинні робити цілу ТД з кваліфікаційними вимогами та статтею 17, адже таких вимог в Законі немає і статті 16 та 17 стосуються тільки процедур закупівлі.
  • Прописуйте технічні вимоги до товару. Хоч цієї вимоги і немає в Законі як обов’язкової, але купити хороший товар складно без хороших технічних вимог. Де їх можна пошукати? В інших закупівлях, але в такому разі дивіться чи немає там дискримінаційних вимог. Можна пошукати в різних інтернет-магазинах, особливо якщо це стосується вимог до якихось технічних товарів. Ну і не забувайте про Prozorro Market, адже там є профілі товарів з технічними характеристиками.
  • Можете зазначити вимоги до пропозиції. За потреби ви можете вимагати у учасників документи, наприклад, документи, що підтверджують якість товару, документи, що підтверджують досвід виконання аналогічних договорів тощо. Тож якщо вам такі документи дій1мно потрібні, то вимагайте їх у учасників.
  • Пропишіть вимоги щодо підписання пропозиції. Не забувайте про вимоги щодо обов’язковості підписання своєї пропозиції Постачальниками електронним підписом. При цьому, не ставте вимоги щодо обов’язковості підписання кваліфікованим електронним підписом (КЕП), але наразі відповідно до Законодавства можна вимагати підписати пропозицію також удосконаленим електронним підписом (УЕП). 
  • Не забудьте про документи при підписанні договору. Відповідно до частини 1 статті 41 Переможець процедури закупівлі/спрощеної закупівлі під час укладення договору про закупівлю повинен надати:

1) відповідну інформацію про право підписання договору про закупівлю;
2) копію ліцензії або документа дозвільного характеру (у разі їх наявності) на провадження певного виду господарської діяльності, якщо отримання дозволу або ліцензії на провадження такого виду діяльності передбачено законом та у разі якщо про це було зазначено у тендерній документації/оголошенні про проведення спрощеної закупівлі чи вимагалося замовником під час переговорів у разі застосування переговорної процедури закупівлі.

  • Також нагадаємо, що вимоги щодо обов’язкового підвантаження цих документів в систему немає. Тож Замовник сам визначає в якому вигляді потрібно надати йому ці документи.Не копіюйте чужі помилки. Ми надали в цій статті приклади документацій для спрощених закупівель. Але ви самі маєте вирішувати чи використовувати їх чи ні, адже у кожного Замовника можуть бути свої вимоги та побажання. Тож використовуйте ці приклади для натхнення. 

Вдалих вам спрощених закупівель!

спрощені закупівлі, приклади документів,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.