17.04.2020 Лілія Кулик

Приклад тендерної документації згідно з новою редакцією Закону

Експерти Агентства Консалт розробили адаптовану під нову редакцію Закону тендерну документацію.

Перед тим, як її використовувати на практиці, просимо уважно ознайомитись із деякими правилами:

  • уважно ознайомтесь із положеннями тендерної документації та обов’язково порівняйте їх із нормами нової редакції Закону;
  • в тендерній документації відсутня інформація про спосіб документального підтвердження інформації по статті 16 Закону (слід визначати самостійно, виходячи із специфіки предмету закупівлі);
  • Замовник може сам обрати, який/які з кваліфікаційних критерїі використовувати при закупівлі;
  • деякі поля тендерної документації потрібно заповнити самостійно;
  • в тендерній документації відсутній проект договору про закупівлю та технічна специфікація (слід підготувати самостійно, виходячи із специфіки предмету закупівлі)
  • в розділі, що стосується оцінки тендерних пропозицій враховано лише критерій «Ціна». У випадку застосування нецінових критеріїв, цей розділ слід доповнити
  • в розділах, що стосуються забезпечення тендерної пропозиції та забезпечення виконання договору про закупівлю враховані лише загальні положення нової редакції Закону (якщо плануєте вимагати забезпечення – ці розділи слід доповнити)

З прикладом тендерної документації можна ознайомитись за посиланням.

тендерна документація, підготовка тендеру, приклади документів,

Коментарі

Ирина 2021-04-19 15:27:13
Питання Ст.16 ЗУ про закупівлі, один з кваліфікаційних критерієв є підтвердженням фінансової звітності. Питания, якщо фінзвіт підприємства не показує дохід підприємства або є заборгованість. Чи договір на товар укладаємо
Оксана 2020-07-01 14:36:52
доброго дня. чи можна використовувати ПРИКЛАД ТЕНДЕРНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ЗГІДНО З НОВОЮ РЕДАКЦІЄЮ ЗАКОНУ з іnfobox., якщо не весено змін до Наказом Наказ Міністерства економічного розвитку та торгівлі України «Про затвердження примірної тендерної документації» №680 від 13.04.2016 р.
Александр 2020-07-09 22:11:08
Оксана, можна, але не варто, оскільки це АНТИприклад, а верніше приклад, як НЕ ПОТРІБНО робити: оформлення ужасне, зміст непродуманий, типу тяп-ляп. Зауважень тут вже висловлено достатньо - реакції 0. Краще візьміть наказ 680 (він не догма і не суперечить новій редакції Закону) та наповніть самостійно відповідно до нової редакції Закону, звіряйте формулювання, вийде краще, ніж цей "приклад". За кожне слово готовий детально відповісти.
Катерина
Якщо Законі вказано "Переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини першої та частиною другою цієї статті" чи правомірно в ТД вимагати лише довідки по п. 5, 6, 12 і 13, як вказано в примірній ТД?
Александр
Катерина, правомірно, бо стосовно п.п. 2, 3, 8 ч. 1 ст. 17 діє норма ч. 5 ст. 17, оскільки відомості за цими пунктами "міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним". Крім того, не має сенсу вимиагати відомості від переможця за п. 12 ч. 1 ст. 17, оскільки це буде дублюванням довідки учасника в довільній формі за цим же пунктом (бестолкова норма Закону, необхідність якої ніяк документально не підтверджено).
Ольга
Доброго дня! Допомога Замовникам -прекрасно, але визначення в рекомендованій формі документації вимог, що не передбаченні законодавством - з тиражуванням цієї вимоги вже рядом Замовників - не дуже гарно. п. 5 рІІІ ТД серед документів переможця - довідка про несудимість що містить інформацію станом на дату, не раніше дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю в електронній системі закупівель. Законодавство не визначає строку дії довідки (ані ЗУ "Про публічні закупівлі" ані інше законодавство. Відповідно до ст. 16 Закону України "Про захист персональних даних", наказу МВС України від 29.11.2016 №1256 максимальний строк надання Довідки встановлено протягом 30 календарних днів з дня надходження запиту. При цьому, довідка видається станом на дату перевірки. Т.ч. рекомендована ТД встановила необгрунтовано вимогу щодо дати отримання такої довідки, яка не узгоджується із законодавством України, вже активно тиражується Замовниками та створює численні ускладнення всім сторонам закупівель. Прошу відкорегувати наведену вимогу ТД наданої в допомогу Замовникам. Дякую.
Александр
Ольга, не має жодних складнощів. Замовляйте довідку в МВС після оголошення закупівлі. Поки отримуєте - все буде гаразд. Замовляйте довідку в електронному вигляді (безкоштовно), для закупівель її видають на 5, 6 робочий день, надходить на вказану електронку разом з їх КЕП.
Ольга
Александр, а навіщо створювати учасникам додаткові складнощі, які не несуть в собі будь-яких реально значимих навантажень та не узгоджуються із законодавством? Для створення додаткових підстав для відхилення? :) Можливо при наданні примірних документів для Замовників доцільно все ж виходити з максимально неупереджених та відповідаючих законодавству умов? Додатково зазначу, сервери МВС нерідко мають технічні негаразди, в нещодавніх закупівлях на немалу суму наша компанія отримала електронну довідку МВС в останню годину за строком її подачі (замовлена була через електронний сервіс більш як за 2 тижні до дати отримання). Відтак реальність - компанія з суттєво вигіднішою ціновою пропозицією була на межі відхилення, а потенійний наслідок для держави - втрата бюджетних коштів.
Александр 2020-06-10 16:39:12
Ольга, це питання до ідеологів публічних закупівель (мають бути фахіфвці з Мінекономрозвитку, а чи так?). Закон в сфері публічних закупівель інетересує наявність судимості лише у вузьчайшому спектрі - корисливі мотиви, шахрайство, хабарництво; також додалось питання про торгівлю людей та використання дитячої праці (навіщо, так?). Проте, МВС відповідно до своїх відомчих актів видає довідку з загальним формулюванням. Є невірним намагання сфери публічних закупівель підлаштувати під себе інші сфери, в т.ч. МВС, податкову тощо. Процес повинен бути навпаки, бо з точки зору МВС йому ці публічні закупівлі "до лампади" і скажіть спасибі (це МВС нам), що видає довідки для закупівель у прискореному режимі, а не протягом 30 днів згідно з їх внутрішньовідомчим порядком. Отже, практична порада: коли на 6-й робочий день електронної довідки нема, напішить електронне звернення (вічливе) на зазанчену їх горячу лінію про те, що, друз'я-товариши, 6-й день минає, в нас "цігель" настає, а довіки немає, а зазвичай буває своєчасно; допомогало декілька разів (там теж люди, й переважно дівчата, ще й не співробітники, а робітники). А всі інші запитання - до ідологів закупівель (вони майже не відповідають тут).
Світлана
Спасибі за документацію. Ліля, будь ласка, а приклад документації для спрощеної закупівлі можна десь побачити. Дякую.
Ліля
Світлана, в спрощеній закупівлі немає тендерної документації. Ви можете просто опублікувати свої вимоги та проект договору. Важливо, що в Законі немає вимог щодо застосування статті 16 та 17 при проведенні спрощеної закупівлі, тому ми б не радили їх використовувати в своїїх вимогах, точніше, не називати їх так в своїх вимогах до учасників спрощеної закупівлі
Людмила Горобець
Спасибі за зразок тендерної документації. Пропоную положення документації, в яких застосовується прийменник "згідно" привести у відповідність до вимог української мови щодо його узгодження з іншими членами речення, а саме прийменник "згідно" вимагає вживання звороту "згідно з" та іменника в орудному відмінку, наприклад, згідно з вимогами, згідно з правилом, згідно з нормою. Будь ласка, внесіть зміни, тому що ця помилка буде потім тиражуватись мільйон раз. Будьте прикладом грамотності.
Александр
Людмила Горобець, Вас не чують. Змінювати ніхто нічого вже не буде, нажаль.
Марія
Людмила Горобець, дуже дякую за такий комент!!!!
Надія
Доброго дня! У п.1.3. Розділу 3 Вашої примірної ТД зазначено, що "Вимога щодо засвідчення того чи іншого документу тендерної пропозиції власноручним підписом учасника/уповноваженої не застосовується до документів (матеріалів та інформації), що подаються у складі тендерної пропозиції, якщо такі документи (матеріали та інформація) надані учасником у формі електронного документа через електронну систему закупівель із накладанням кваліфікованого електронного підпису на кожен з таких документів (матеріал чи інформацію)." Саме НА КОЖЕН документ. Яким чином це реалізувати учаснику, якщо підписується пакет документів ТП разом? Чи не буде це дискримінацією?
Александр
Надія, це не може бути дискрімінаціною вимогою. Це норма Закону - ч. 5 ст. 22, яка відповідає процедурі підготовки документа в електронній формі відповідно до законодавства про електронний документообіг, в результаті чого автор документа має 2 файли: сам документ в електронному вигляді та файл накладеного на нього КЕП (ЕЦП) та/або електронної печатки. Ось таку пару файлів учасник повинен загружати в складі тендерної пропозиції. Інше питання, як прореагує система, коли учасник буде накладати на весь пакет тендерної пропозиції ще один КЕП (ЕЦП). Вважаю, що потрібно поступати, як з електронною банківською гарантією, подавати учасником таку пару файлів електронного документу, підписного КЕП (ЕЦП), в одному архіві без обмежень щодо його разпакування. Бажаю успіхів!
Надія
Александр, дякую!
Надія
Ігор, дякую! Тобто, можна будь-який файл (набраний у ворді чи пдф) підписати на цьому сайті і це буде електронним документом?
Ігор
Надія, Я так робив з ТЕО, коли відправляв його до Мінцифри з метою одержання дозволу для закупівлі послуг з підключення до інтернету.
Ігор
Надія, документи підписуються тут https://czo.gov.ua/sign
Вікторія
Вимога не вірна: 1.3. Всі визначені цією тендерною документацією документи тендерної пропозиції завантажуються в електронну систему закупівель у вигляді скан-копій придатних для машинозчитування (файли з розширенням «..pdf.», «..jpeg.», тощо), зміст та вигляд яких повинен відповідати оригіналам відповідних документів, згідно яких виготовляються такі скан-копії. Постанова КМУ № 835 регламентує формати відкритих даних, які є машинозтуваними. Скоріш за все автор хотів перелічити формати скан копій.
Александр
Вікторія, ось маємо результат нерозуміння авторами "нової" тендерної документації змісту нормативних документів та змісту написаного самими ними. По-перше, автори, про яке машинозчитування йдеться для документів тендерної пропозиції? Навіщо це взагалі, з якою метою "пропонується" така вимога про машинозчитування? Це слово, вирване з контексту нормативного акта, вірогідно, постанови КМУ № 835 від 21.10.2015 без розуміння реального процесу. Хто з замовників буде машинозчитувати документи тендерної пропозиції та з якою мметою? Їх можуть лише роздрукувати. Достатнім було б в тендерній документації зазначити формати скан-копій документів та про їх відповідність оригіналам, з яких вони зроблені (а не згідно яких вони виготвляються). По-друге, Вікторіє, посилання на постанову КМУ № 835 від 21.10.2015 є недоречним, оскільки до тендерної пропозиції вона не може застосовуваться через те, що тендерна пропозиція не підпадає під дію Закону України "Про доступ до публічної інформації", підзакониим актом якого є ця постанова, хоча пропозтція й розміщується в електронній системі закупівель за принципом "всі бачуть все". Це інший підхід до так званої публічності. Додатково зауважу, що в запропонованому прикладі нової тендерної документації окрмі аспекти пропонуються так, як не потрібно їх робити. Наприклад: в преамбулі до тендерної документації зазанчено, що "У графі “1” зазначається нумерація, у графі “2” – перелік складових тендерної документації, у графі “3” – вимоги щодо їх заповнення відповідно до Закону"; а чому авторами "нова доаткова" нуменрація зроблена в графі "3", а не в графі "1" ? Навіщо пронумеровані всі абзаци в графі "3"? У разі нуменрації розділів тендерної документації номера пунктів повинні мати вже подвійну нумерацію, яка починаюється з номеру розділу? Це дозволить уникнути декількох пунктів з однаковою нумерацією, наприклад: "1.3", яких получилось за кількостю розіділів. Про зміст самих положень запропонованої документації навіть не хочу говорити. Не зайвим є думати, про що пишемо, а потім читати, що написали.
Александр
Прошу пробачити за допущені описки, сервіс для коментарів є вкрай незручним.
Андрій
Александре, а чому ніхто із грантоїдів не каже про проблему для ВСІХ замовників і закупівель в цілому, а саме, що в Законі зазначено можливість подачі тендерної документації лише шляхом заповнення електронних форм - БЕЗ МОЖЛИВОСТІ ПРИКРІПЛЕННЯ ФАЙЛІВ. Це ж яке поле для зловживань для КРУшників і мусорів. Можна під приводом моніторингу скасувати будь-який тендер і притягнути потрібних осіб до відповідальності. Чи нікому не відомо про сотні існуючих так званих "моніторингів" де КРУшники вимагають відміни торгів через відсутність в оголошенні "джерела фінансування", бо відповідної графи для заповнення на майданчиках чомусь вперто не роблять. Ця друга хвиля реформи це якийсь суцільний сюрреалізм, типу робили по єврейськи, думали - російською, а виклали, як змогли, не зрозумілою українською - "машинозчитувальною"
Александр
Андрій, повністю Вас підтримую. Вас, нас інших "не чують - це мінус, але не гонять - це плюс". Таку "єрунду" потрібно виключити з наказу Мінекономрозвитку № 680 від 13.04.2016, бо воно не реалізовано. А "експерти" з Консалта не розуміють, про що йдеться. Наприклад, читайте примірну ТД: "Примірна тендерна документація містить: обов’язкову інформацію, визначену статтею 22 Закону..., яка оформлюється у вигляді таблиці, що складається з трьох граф та подається замовником окремим файлом. У графі “1” зазначається нумерація, у графі “2” – перелік складових тендерної документації, у графі “3” – вимоги щодо їх заповнення відповідно до Закону;". З якого переляку ці "експерти" подабавляли нумерацію в графу "З", а не "1"? І це вже множиться в прогресії.
Людмила Горобець
Шановні колеги! Хто має бажання, ознайомтесь з тендерною документацією нашої маленької скромної установи, код ЄДРПОУ 05484474, підготовленої відповідно до вимог Закону в новій редакції, на закупівлю послуг. Послуги специфічні - проведення лабораторних досліджень методом ПЛР, але в якості основи можна сміливо використовувати. Ми над нею дуже старанно та наполегливо працювали.
Любов 2020-06-12 12:06:21
Доброго дня, якщо можна, будь-ласка, прошу скинути Вашу тендерну коментацію. Дякую .
Горобець Люмила Іванівна 2020-06-12 12:22:45
Любов, Ви можете знайти нашу документацію на Прозоро за нашим кодом ЄДРПОУ 05484474 або повідомте електронну адресу, на яку Вам її можна надіслати.
Светлана 2020-07-29 07:51:34
Горобець Люмила Іванівна,