22.02.2022 Ріта Кучер

Прекваліфікація у євроторгах: відповіді на запитання

Відкриті торги з публікацією англійською мовою або євроторги оприлюднюються замовниками за умови, що очікувана вартість закупівлі перевищуватиме суму для товарів і послуг 133 тис. євро та 5 150 тис. євро — для робіт. Однією із відмінностей цієї процедури є наявність етапу прекваліфікації. Як працювати на цьому етапі, розповідаємо на прикладі найчастіших запитань замовників.

Що таке прекваліфікація та як її проводити?

Прекваліфікація — один із етапів євроторгів, під час якого замовник розглядає тендерні пропозиції на відповідність вимогам документації та приймає рішення щодо відхилення або допущення такого учасників до аукціону.

Етап прекваліфікації розпочинається відразу після закінчення періоду прийому пропозиції і триває не більше 20 робочих днів. Під час відхилення чи підтвердження учасників замовник не має технічної можливості завантажувати документи щодо свого рішення по кожному із постачальників. Учасників можна розглядати як по черзі, так і  у довільному порядку.

Після закінчення прекваліфікації замовник натискає кнопку “Сформувати протокол розгляду пропозицій” і система автоматично формує протокол. Надалі у замовника відсутня можливість вносити зміни до свого рішення. 

Чи можна на прекваліфікації використовувати інструмент “24 години”?

Згідно норм ЗУ “Про публічні закупівлі” (далі — Закон) у випадках, якщо замовником під час прекваліфікації учасника виявлено невідповідності в документах тендерної пропозиції, він не пізніше 2 робочих днів до закінчення строку розгляду пропозицій, розміщує повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в системі. Учасник, в свою чергу, протягом 24 годин вносить зміни до пропозиції для повторної її перевірки замовником.

Важливо, що повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей стосується лише документів, що підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям відповідно до ст.16 Закону та документів на підтвердження права підпису тендерної пропозиції або договору про закупівлю.

Що робити, якщо цінова пропозиція постачальника відкрилась на прекваліфікації?

Згідно Закону на прекваліфікації замовнику мають бути доступні всі файли тендерної пропозиції, крім інформації про ціну/приведену ціну тендерної пропозиції. Файли з даними про ціну відкриваються замовнику після аукціону — на етапі кваліфікації. Для виконання норм законодавства учасники під час завантаження документів пропозиції вибирають відповідний тип файлу, який буде доступний лише після аукціону — цінова пропозиція або кошторис (розрахунок вартості). Водночас у тендерній документації замовник може передбачити спосіб надання постачальником інформації про ціну.

Система автоматично не перевіряє документи на наявність інформації про ціну, тому постачальникам при поданні пропозиції необхідно бути уважними із файлами, що містять дані про неї. Якщо ж ціна учасника відкрилась на прекваліфікації, то, згідно з практикою Антимонопольного Комітету України (далі — АМКУ), така пропозиція підлягає відхиленню або замовнику варто відмінити закупівлю. 

Чи може учасник на прекваліфікації оскаржити рішення замовника?

Після формування протоколу розгляду учасник протягом 5 днів в системі може подати скаргу щодо прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника.

Якщо скаргу взято до розгляду колегією АМКУ, то перебіг строку прекваліфікації призупиняється. Водночас цей перебіг відновлюється з дня, наступного за днем прийняття рішення органом оскарження за результатами розгляду скарги, рішення про припинення розгляду скарги або рішення про залишення скарги без розгляду.

Чи можна відхилити учасника на кваліфікації, якщо не зробив цього на прекваліфікації?

Як зазначалось вище, тендерні пропозиції учасників перевіряються саме на прекваліфікації. Якщо постачальник не відповідає вимогам тендерної документації, кваліфікаційним критеріям та вимогам ч.1 ст.17 Закону, він не допускається до аукціону. 

Уже після аукціону на етапі кваліфікації тендерна пропозиція відхиляється  згідно п.3 ст.31  (учасник відмовився від підписання договору, не надав документи згідно ст.17 Закону, не надав копію ліцензії або документа дозвільного характеру (у разі їх наявності) або не надав забезпечення виконання договору про закупівлю.

З цього випливає, що відхиляти пропозиції на кваліфікації необхідно при наявності правомірних підстав, або ж відміняти закупівлю за неможливості усунень порушень законодавства. Отож, уважно перевіряйте пропозиції учасників на прекваліфікації задля уникнення порушень.

євроторги,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.