03.02.2021 Ольга Нос

Як провести закупівлю товарів від 50 тисяч гривень в електронному каталозі Prozorro Market замість спрощеної закупівлі

Актуальна інформація про закупівлю через Prozorro Market

Законом України «Про публічні закупівлі» (надалі - Закон) передбачено, що для придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, що встановлена в пунктах 1 і 2 частини 1 статті 3 цього Закону, замовники мають використовувати спрощену закупівлю.  Проведення такої закупівлі вимагає від замовника складання оголошення про закупівлю, розгляду пропозицій, тощо. Але Законом передбачена й простіша та швидша альтернатива – закупівля через електронний каталог.

Порядок використання електронного каталогу затверджений Постановою Кабінету міністрів України № 822 від 14 вересня 2020 р (надалі - Порядок). Відповідно до п. 56 Порядку, у разі здійснення закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 50 тис. гривень та є меншою, ніж 200 тис. гривень, для замовників, визначених пунктами 1—3 частини першої статті 2 Закону, та меншою, ніж 1 млн гривень для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників. Запит ціни пропозицій формується у разі, коли у профілі товару розміщено дві або більше пропозиції товару від постачальників.

Які кроки необхідно зробити замовнику для запиту ціни пропозицій?

1)  Створити план закупівлі, як це передбачено пунктом 5 частини 2 статті 4 Закону. 

2)  Створити у профілі товару запит ціни пропозицій через кабінет на майданчику. При цьому закупівля створюється не на вибраний конкретний товар, а на профіль товару (сукупність технічних характеристик товару);

3)  Заповнити у кабінеті поля з обов’язковою інформацією про кількість товару, термін та місце поставки, строк прийому пропозицій, тощо;

4)  Оголосити закупівлю та підписати її КЕП;

5)  Після того, як постачальники подадуть свої пропозиції, система визначає переможця автоматично;

6)  Укласти договір з переможцем торгів;

7)  Опублікувати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до статті 10 Закону. Звіт формується автоматично.

Що можна придбати в електронному каталозі Prozorro Market?

Замовники можуть використовувати е-каталог виключно для закупівлі товарів, бо закупівля послуг або робіт через е-каталог не передбачена чинним Законом.

Які документи має підготувати замовник для оголошення запиту ціни пропозицій?

Замовнику не потрібно завантажувати до оголошення запиту ціни пропозицій жодних документів. Вся необхідна інформація, а саме: найменування товару та його кількість, строк, місце, спосіб поставки, умови оплати та кінцевий строк подання ціни пропозицій,  надається шляхом заповнення електронних полів.

Замовнику не потрібно складати тендерну документацію з кваліфікаційними вимогами та описувати вимоги до товару.

Всі постачальники, які пропонують свої товари вже пройшли кваліфікацію. А технічні характеристики виписані у профілях товарів.

Що таке профіль товару?

Найпростіше це описати як набір технічних характеристик товару аналогічно технічним умовам на торгах. Наприклад, є профіль товару папір для друку, щільність 80 г, білизна 100%. У цьому профілі можуть міститись пропозиції кількох постачальників. Запит ціни пропозицій оголошувати потрібно саме у профілі товару. Постачальники його бачать і подають свої пропозиції.


Скільки часу потрібно, щоб провести закупівлю через запит ціни пропозицій?

Закупівля через каталоги із використанням запиту ціни пропозицій - це значно швидше, ніж спрощена закупівля: у разі, якщо замовник встановить мінімальний необхідний термін подачі пропозицій 2 робочих дні і постачальник протягом одного дня підтвердить намір укласти договір, угоду можна буде укласти вже через 3 робочих дні після оголошення закупівлі. Хоча остаточний термін проведення закупівлі залежить від того, який строк подання пропозицій буде встановлений замовником, такий спосіб закупівлі може зайняти буквально кілька днів.


Чи може постачальник відмовитись від укладання угоди?

За відмову укладати угоду на умовах, що зазначені в його пропозиції, замовник може подати звернення з інформацією про такі порушення через електронну систему закупівель до адміністратора і при наявності кількох порушень, пропозиції такого учасника будуть тимчасово приховані за результатом рішення ЦЗО. Тобто, відмовлятись від підписання договору постачальнику не вигідно. Проте, якщо постачальник все ж таки вирішив не укладати договір, система автоматично визначить переможцем наступного постачальника.

Чи може замовник скасувати закупівлю?

Замовник може відмінити замовлення/запит ціни пропозицій до укладення договору про закупівлю. 

Інформація про відміну замовлення/запиту ціни пропозицій замовником оприлюднюється в електронній системі закупівель протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення.

Чи може замовник дискваліфікувати учасника?

Ні, замовник не зможе дискваліфікувати учасника, адже всі постачальники вже пройшли відбір та були кваліфіковані. 

Чи потрібно обґрунтовувати вибір технічних характеристик та очікувану вартість та розміщувати інформацію про неї на сайті замовника?

Ні, не потрібно. Постанова КМУ №1266 від 16 грудня 2020 р., передбачає, що обґрунтування потрібно лише для конкурентних закупівель. Закупівлі через каталог такими не є.

На яку суму можна закуповувати товар в електронних каталогах за одним кодом ДК за рік?

електронний каталог,

Коментарі

Лена 2021-07-13 08:53:37
доброго дня.Можна підказати як написати протокол про відміну торгів по прозоромаркету
Alina 2021-03-16 10:11:15
Доброго дня, а якщо постачальник не вірно вказав суму пропозиції (без урахування ПДВ), прощо оповістив листом, дії замовника? відміняти рішення? чи це повинен робити постачальник?
Наталья 2021-02-25 14:21:18
Згідно п.13 ч. 1 ст.10 ЗУ "Про публічні закупівлі "публікація звіту про договір, укладений без використання електронної системи закупівель - протягом 3 х робочих днів. На схемі зазначені календарні.
Моторна Ірина Сергіївна 2021-02-15 16:35:13
Добрий день ! Підкажіть будь ласка, якщо у запиті ціни пропозиції в Прозором маркеті вказаний Бренд: Sniezka , то я можу прийняти пропозицію учасника якщо технічні вимоги співпадають а бренд інший ?
Валентина 2021-02-05 15:46:10
Працюю на Zakupki.Prom.ua. Отримала інструкцію як працювати з Prozorro Market. І там зазначено: під час створення плану обрати "Спрощена/допорогова закупівля". Виникає питання, а як же можна потім опублікувати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель?
Наталія 2021-02-05 15:32:18
Ви пишете, що потрібно спланувати закупівлю. Але на електронних майданчиках при плануванні не дає обрати вид закупівлі Прозорро маркет. Можна тільки договір без використання ЕСЗ. Якщо обираєш останнє, то з цього рядка річного плану уже не можна оголосити закупівлю через Прозорро маркет. Як тоді планувати закупівлі через Прозорро маркет?
Наталья 2021-02-04 20:21:36
Чи потрібно в положенні про уповноважену особу прописати пункт, що вона може робити закупівлі через е-каталог?
Марина 2021-02-04 08:43:10
Доброго дня! Як проводити закупівлю через прозорро маркет, якщо сума розбита помісячно? Кожного місяця проводити, чи можна однією закупівлею?
Ольга 2021-02-04 16:54:11
Марино, доброго дня. Ви завжди можете передбачити у договорі конкретний графік поставок. Як і на торгах