02.12.2021 ДП "Прозорро"

Порядок розірвання договору в односторонньому порядку: відповіді на поширені запитання

Стаття із SmartTender

Ми отримали багато запитань від державних замовників щодо юридичних нюансів розірвання договору в односторонньому порядку. Пропонуємо ознайомитися з відповідями, які надала Валентина Кругляк — юрисконсульт SmartTender.

Чим регламентується порядок розірвання договору в односторонньому порядку?

Якщо ви плануєте розривати договір в односторонньому порядку, обов’язково пам’ятайте, що таке розірвання можливе лише за умови, що відповідне право встановлене вашим договором або законом. Ця норма закріплена у ч. 3 ст. 651 Цивільного кодексу України. 

Порядок розірвання договору в односторонньому порядку регулює стаття 188 Господарського кодексу України. Відповідно до неї, Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, має надіслати пропозицію про це контрагенту. Контрагент має розглянути пропозицію та протягом 20 днів з моменту її отримання повідомити ініціатора розірвання договору про результати розгляду.

Якщо сторони не досягли згоди щодо розірвання (зміни) угоди або друга Сторона не надала відповідь у встановлений строк, ініціатор розірвання (зміни) має право передати спір на вирішення суду. Якщо суд ухвалив рішення розірвати або змінити договір, такий документ вважається розірваним чи зміненим з дня набуття чинності судового рішення (якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду).

В який момент договір вважається розірваним, якщо він розривається в односторонньому порядку?

Договір можна розірвати в односторонньому порядку лише у випадку, якщо це передбачено цим договором. В іншому випадку, якщо одностороння відмова договором не передбачена і якась зі сторін не погоджується на його розторгнення, це питання має вирішуватись у судовому порядку.

Тобто, моментом розірвання договору в односторонньому порядку є:

  • Наступний день після закінчення строку, який передбачений в договорі після отримання іншою стороною повідомлення про розірвання договору (якщо можливість розірвання договору в односторонньому порядку встановлена договором).
  • Момент, коли сторона, яка розриває договір, отримала відповідь на своє повідомлення із погодженням розірвати договір (якщо договір не передбачає можливість одностороннього розірвання договору).
  • День набуття чинності судового рішення про розірвання договору.
  • Яку умову передбачити в проекті договору для можливості його одностороннього розірвання?

    В першу чергу в проекті договору необхідно передбачити можливість та підстави розірвання договору в односторонньому порядку. Наприклад, можна сформулювати текст так: «Кожна із сторін має право достроково розірвати цей договір, письмово попередивши про це іншу сторону не пізніше ніж за 20 днів до розірвання».

    Доречно також передбачити спосіб та порядок письмового повідомлення про намір розірвання договору. Наприклад: «Письмове повідомлення про намір розірвання договору має бути направлене на поштову адресу іншої сторони поштою рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення».

    Раджу також передбачати коректне завершення відносин та закінчення надання послуг, які було розпочато, а також порядок та строки оплати фактично наданих послуг.

    У який спосіб повідомити іншу сторону про намір розірвання договору?

    Іншу сторону про ваш намір розірвати договір потрібно повідомляти у письмовій формі. Можна виокремити два найбільш популярних варіанти такого повідомлення:

  • За допомогою кур’єрської доставки. Але обов’язково потрібно отримати на другому примірнику позначку про його отримання іншою стороною.
  • Надіслати рекомендованим листом з описом вкладення і повідомленням про вручення.
  • Чи можна звітувати про розірвання договору та оголосити нову закупівлю, якщо постачальнику вже надіслали листа про намір розірвати договір?

    Зверніть увагу, що дострокове розірвання договору з ініціативи однієї сторони, коли договором передбачена така можливість, відбувається у порядку, передбаченому відповідними пунктами договору. Також повідомлення про намір розірвання договору має бути надіслане у строк, передбачений договором.

    Наприклад, якщо договором передбачено, що сторона, яка має намір розірвати договір, повинна повідомити іншу сторону не пізніше ніж за 30 календарних днів до дати такого розірвання, відповідно, звітувати про розірвання такого договору ви зможете не раніше наступного дня після спливу 30-денного строку з моменту повідомлення іншої сторони.

    У такій ситуації, оголошувати нову закупівлю рекомендую після публікації звіту про розірвання договору. 

    Чи потрібно у звіті публікувати протокол уповноваженої особи про розірвання договору?

    У разі розірвання договору про закупівлю, звіт про виконання договору про закупівлю оприлюднюється протягом 20 робочих днів від дати, щодо якої сторони домовились про припинення зобов'язань за таким договором.

    Звертаю увагу, що стаття 42 Закону України «Про публічні закупівлі» містить інформацію про те, що саме повинен містити звіт. Цією статтею також передбачено, що звіт про виконання договору про закупівлю може містити іншу інформацію. Тому, разом із звітом можете оприлюднювати і протокол, водночас, це ваше право, а не обов’язок.

    розірвання договору,

    Коментарі

    До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.