13.10.2021 Лілія Кулик

Поради Постачальникам щодо оформлення забезпечення тендерних пропозицій/пропозицій

Практичні поради щодо оформлення забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції

Не забувайте надавати додаткові документи до забезпечення

Найчастіше учасники при наданні тендерного забезпечення роблять помилки в додаткових документах, які мають надаватись до гарантії. Адже часто замовники в вимогах про надання тендерного забезпечення просять надати додаткові документи. Найчастіше це ліцензія НБУ, документ, що підтверджує повноваження особи, яка підписала гарантію (витяг із Статуту, довіреність, тощо) завірені банком тощо. 

Тож уважно читайте вимоги до забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції та надавайте в складі своєї пропозиції всі додаткові документи.

Сканована копія паперової гарантії ≠ електронна гарантія

Ще один момент на який варто звернути увагу - форма забезпечення. Гарантія має бути електронна. Тож не підходить просто скан-копія паперового оригіналу гарантії. Тож коли звертаєтесь до банку чи іншої фінансової установи, то обов’язково кажіть, що вам потрібна саме електронна гарантія. 

Електронна гарантія - це електронний документ, підписаний шляхом накладення  кваліфікованого електронного підпису та кваліфікованої електронної печатки (у разі наявності), що прирівняні до власноручного підпису уповноваженої особи гаранта та його печатки відповідно до вимог діючого законодавства та оформлений відповідно до вимог постанови Правління Національного банку України від 15.12.2004 №639.

Перевіряйте підпис банку

На гарантії має бути КЕП уповноваженого представника банку. Тож після отримання електронної гарантії не поспішайте відразу завантажувати її в систему, а перевірте чи дійсно на гарантії потрібний підпис (КЕП), чи це підпис Уповноваженої на це особи і це саме підпис, а не печатка. 

Правильно розраховуйте строк дії гарантії

Строк гарантії має відповідати тому строку, що вказаний в тендерній документації замовника. Найчастіше це 90 чи 120 днів, але іноді може бути й інший строк. Строк дії гарантії розраховується з кінцевої дати подання пропозицій. 

Зверніть увагу, що відлік строків в публічних закупівлях розраховується відповідно до Цивільного кодексу України і відлік строку починається з наступного дня. Що це означає, якщо у вас кінцевий строк подання пропозицій сьогодні, то завтра має бути перший день дії гарантії. 

Дивіться на внесення змін в Тендерну документацію та змінюйте за потреби умови гарантії

В гарантії є таке поле: Інформація щодо тендерної документації / оголошення про проведення спрощеної закупівлі. В нього вказується дата та номер рішення якими затверджена тендерна документація/оголошення про проведення спрощеної закупівлі. Якщо в ТД вносяться зміни, то в цьому пункті має також відображатись дата та номер рішення про внесення змін.

Точно копіюйте шаблон гарантії

В публічних закупівлях, якщо замовник надає форму якогось документа в складі тендерної документації, то в своїй тендерній пропозиції постачальники мають надати документ за цією формою. Електронна гарантія не виключення, якщо в складі ТД наданий шаблон, то надайте банку саме цей шаблон для оформлення гарантії і після її отримання перевірте чи все вірно було скопійовано банком.

Де знайти шаблон гарантії з Наказу 2628

Також іноді Замовники в ТД зазначають, що учасники мають оформити забезпечення відповідно до форми, що затверджена наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 14.12.2020 року №2628 «Про затвердження форми і Вимог до забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції». Шаблон гарантії з Наказу ви можете скопіювати за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0275-21#Text.

Також зверніть увагу на вимогу в шаблоні “За цією гарантією гарант безвідклично зобов’язаний сплатити бенефіціару суму гарантії протягом 5 робочих / банківських днів...”. Замовник має в ТД вказати строк буде розраховуватись в робочих чи банківських. Тож якщо він не зазначив цю вимогу, то краще поставити йому питання для уточнення цієї вимоги.

забезпечення, тендерне забезпечення,

Коментарі

Олена Довгаль 2021-10-20 11:06:36
Ліцензія НБУ Багака гаранта Замовнком не має права вимагатися у зв'язку наступним. Пунктом 6 розділу II прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань з організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи від 30.06.2021 № 1587-ІХ встановлено, що банківська ліцензія у паперовій Формі, яка була видана до набрання чинності цим Законом, після набрання чинності цим Законом не використовується банком для підтвердження права на здійснення банківської діяльності. Банком надається витяг з Державного реєстру банків про видачу банківської ліцензії