10.04.2020 Світлана Панаіотіді

Банківська гарантія в публічних закупівлях – як бути

Блог Державного уповноваженого Антимонопольного комітету України

Тендерне забезпечення: забезпечення пропозиції

Відповідно до положень Закону України «Про публічні закупівлі» забезпеченням тендерної пропозиції, а саме: наданням забезпечення виконання зобов’язань перед Замовником, що виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції, є гарантія

Останнім часом, ми стикаємось із тим, що велика кількість банківських гарантій не відповідають умовам тендерної документації та слугують підставою для відхилення пропозиції постачальника, а іноді і призводять до відміни торгів. 

Отже, ця тема є дуже важливою і я вважаю за потрібне пояснити. 

У відповідності до ст. 25 Закону України «Про публічні закупівлі» у разі якщо надання забезпечення тендерної пропозиції вимагається замовником, в тендерній документації повинні бути зазначені умови його надання, зокрема вид, розмір, строк дії та застереження щодо випадків, коли забезпечення тендерної пропозиції не повертається постачальнику. 

Розмір забезпечення тендерної пропозиції у грошовому виразі не може перевищувати 0,5 відсотка очікуваної вартості закупівлі у разі проведення торгів на закупівлю робіт та 3 відсотки - у разі проведення торгів на закупівлю товарів чи послуг на умовах, визначених тендерною документацією. 

Отже, Замовник самостійно в тендерній документації визначає конкретний розмір забезпечення тендерної пропозиції. 

Збільшились випадки надання постачальниками торгів у складі тендерних пропозицій банківських гарантій, відповідно до яких, у разі настання гарантійного випадку, банк гарантує сплатити Замовнику будь-яку суму, у розмірі, що не перевищує розмір забезпечення тендерної пропозиції, а не конкретно визначену суму, встановлену замовником. 

Тендерна гарантія, як оформити правильно

Тендерною документацією передбачено, що розмір забезпечення тендерної пропозиції становить 100 мільйонів гривень. Постачальник надає в складі своєї пропозиції банківську гарантію, в якій зазначено, що у разі настання гарантійного випадку, банк гарантує сплатити Замовнику будь-яку суму у розмірі, що не перевищує суму 100 мільйонів гривень. 

В даному випадку, банківська гарантія не відповідає умовам тендерної документації, оскільки передбачає можливість сплати банком будь-якою суми до 100 мільйонів, що може бути навіть 1 гривнею. 

Що робити? 

1)       Замовникам - в тендерній документації потрібно встановлювати саме те, що ви очікує отримати і розглядати та оцінювати пропозиції постачальників виходячи з того, що ви вимагали своєю тендерною документацією та що надано постачальником. 

Пропозиція постачальника має відповідати всім умовам тендерної документації. 

2)       Постачальникам  - у  випадку, якщо умовами тендерної документації було встановлено чіткий розмір забезпечення тендерної пропозиції, то у випадку надання вами в складі пропозиції банківської гарантії з формулюваннями «будь-якої суми до…» або «суми, що не перевищує…» вашу пропозицію, скоріше за все, відхилятимуть. Чому скоріше за все? У випадку, якщо скарг до Колегії АМКУ не буде – це повністю ризик та відповідальність Замовника. У випадку, якщо надійдуть скарги з цього приводу, Колегія прийме рішення про невідповідність такої банківської гарантії вимогам тендерної документації. Тож, пильнуйте ваші банківські гарантії.

Як уникнути помилок при оформленні забезпечення тендерної пропозиції

Замовникам - пильнувати умови тендерної документації та пам’ятати, що тендерна пропозиція має відповідати вимогам тендерної документації, а отже, те, що ви передбачаєте, те ви і отримаєте. 

Постачальникам - пильнувати тексти банківських гарантій, які ви отримуєте та подаєте у складі тендерної пропозиції.

Вдалих вам закупівель.

Першоджерелом даного матеріалу є  https://liga.net

банківська гарантія, постачальник, замовник, тендерне забезпечення, тендерна документація,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.