12.03.2020 Лілія Кулик

Плюси для Замовника в новій редакції Закону "Про публічні закупівлі"

Які є позитичні зміни для Замовника в Новій редакції Закону України "Про публічні закупівлі"

Для постачальників в новій редакції Закону є 24 години на виправлення помилок, а що позитивного є для Замовників?

Насправді позитивного для Замовників не так вже й мало, давайте подивимось, що ж саме.

Зменшення штрафів при несуттєвих порушеннях

Раніше штрафи за порушення в сфері публічних закупівель були по суті однаковими за дуже різні порушення. Наприклад, ТК, який опублікував звіт про виконання договору на 1 день пізніше отримував такий же штраф, як і ті, хто уник проведення процедури, провівши пряму закупівлю замість відкритих торгів. І раніше цей штраф складав від 11 900 гривень до 17 000 гривень.

В новому Законі за різні порушення встановлені різні штрафи, наприклад, за порушення строків оприлюднення штраф складає всього 1 700 грн. Відповідно, за дрібні порушення штраф значно зменшився (в 7-10 разів), за більш серйозні порушення він, звісно, збільшився. Детальніше про це Ви можете прочитати в статті Штрафи в Прозорро відповідно до нової редакції Закону

Убезпечення від тендерних “тролів”

Змінюється система оскарження процедури закупівлі. І це допоможе уникнути затягування процедури закупівлі необгрунтованими скаргами “тендерних тролів”. Що раніше відбувалось досить часто. 

Тепер Постачальник не зможе подати скаргу, якщо він не здійснив оплату скарги. Також, тепер вартість подання скарги буде не універсальною, а буде залежати від очікуваної вартості закупівлі. 

При оскарженні тендерної документації вартість подання скарги буде складати 0,3% очікуваної вартості, але не менше ніж 2 000 гривень та не більше ніж 85 000 гривень.

При оскарженні відхилення пропозиції, визначення переможця та відміни торгів вартість подання скарги буде складати 0,6 % від очікуваної вартості, але не менше ніж 3 000 гривень та не більше ніж 170 000 гривень.

В разі задоволення скарги гроші будуть повертатись Скаржнику. Проте, якщо скарга була необгрунтованою, то Постачальник добре подумає чи подавати таку скаргу.

Можливість купити товар при оскарженні закупівлі

Ще одна перевага нового Закону - проведення невеликої закупівлі в разі затягування тендеру через оскарження. Під час оскарження закупівля затягується і це раніше призводило до того, що Замовник залишався без товару в цей час. 

Тепер в разі оскарження прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника щодо триваючого тендера після оцінки тендерних пропозицій у Замовник буде можливість:

  • провести переговорну процедуру закупівлі на обсяг що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендера, що оскаржується;

  • укласти прямий договір та опублікувати звіт про договір про закупівлю на обсяг що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендера, що оскаржується;

Тобто, щоб не лишитись без поставок при оскарженні і затягуванні закупівлі Замовник може здійснити невелику закупівлю для задоволення своїх потреб на цей період.

Можливість провести невелику закупівлі в разі розірвання договору

Замовник і раніше міг розірвати договір з Постачальником, який не виконує свої зобов’язання, але в такому разі Замовники часто лишались без товару чи послуги. А на проведення нового тендеру йшов мінімум місяць. Наразі у Замовника є можливість в разі розірвання договору про закупівлю з вини учасника:

  • провести переговорну процедуру закупівлі на обсяг що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний;

  • укласти прямий договір та опублікувати звіт про договір про закупівлю на обсяг що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний;

Що буде проводити Замовник переговорну процедуру чи пряму закупівлю залежить від суми цієї закупівлі. Якщо сума цієї закупівлі, що складає до 20 % суми розірваного договору є допороговою, то можна укласти прямий договір, якщо ж понадпороговою, то потрібно провести переговорну процндуру закупівлі. 

Можливість відхилити пропозицію з необгрунтованою аномально низькою ціною

Ще одна проблема Замовник буде вирішена після введення в дію Нового Закону - аномально низькі ціни постачальників. 

Тепер Постачальник, що надав занадто низьку ціну в тендері має дати її обгрунтування. І після цього Замовник може прийняти пропозицію, якщо обгрунтування буде достатнім, або відхилити таку пропозицію, якщо Постачальник не надасть обгрунтування або його обгрунтування буде недостатнім.

Детальніше про застосування аномально низької ціни можна прочитати в статті Аномально низька ціна в Прозорро

Відмова Постачальнику в участі в спрощеній закупівлі

Тепер при проведенні спрощених закупівель у Замовника є можливість відхилити недобросовісного постачальника. Пункт 4 частини 13 статті 14 Закону говорить про те, що Замовник може відхилити пропозицію, якщо учасник протягом одного року до дати оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі відмовився від підписання договору про закупівлю (у тому числі через неукладення договору з боку учасника) більше двох разів із замовником, який проводить таку спрощену закупівлю.

Тож, якщо Постачальник вже брав участь в Ваших закупівлях і відмовлявся від підписання договору (2 рази протягом року), то ви цілком можете відхилити його пропозицію в спрощеній закупівлі.


Закон України про публічні закупівлі, відхилення тендерної пропозиції,

Коментарі

Володимир 2021-02-08 11:01:17
Доброго дня! Нас як замовника цікавить питання про те, яким чином укладати договір після оскарження рішення про визначення переможця у відкритих торгах. Так, у відповідності до умов тендерної документації та проекту договору, строк постачання товару - з 1 лютого 2021 року. В кінці лютого подано скаргу на визначення переможця. У звязку з заблокуванням цієї процедури закупівлі, замовник здійснив закупівлю такого ж товару у звязку з нагальною потребою зі строком постачання з 1 лютого по 28 лютого. Після розгляду скарги, ми як замовник вже можемо укласти договір на постачання товару тільки з 1 березня 2021 року, що не відповідає умовам тендерної документації та буде суперечити частині 6 статті 33 закону. Зміна строків постачання як істотної умови договору статтею 41 закону не передбачено. Що і як робити заиовнику. Заздалегідь дякуємо!