10.04.2020 Лілія Лахтіонова

Зміни в публічних закупівлях, нові штрафи та умови оскарження

Скільки коштуватиме учаснику подання скарги? Як буде працювати оновлений механізм оскарження та за що будуть штрафувати замовників?

Введення в дію змін до Закону України "Про публічні закупівлі" відбулось 19 квітня 2020 року.

Чому взагалі ці зміни відбулися? Одна з причин – зобов’язання, які Україна взяла на себе в рамках підписаної Угоди про асоціацію.

Протягом п’яти років українське законодавство має бути гармонізоване з європейськими директивами. Окрім того, з огляду на практику застосування, ми зрозуміли, що закон потребував коригувань. Зокрема дуже багато питань було до механізму оскарження з точки зору його ефективності, завантаженості членів колегії Антимонопольного комітету (АМКУ) і, взагалі, справедливості. Тому у новій редакції закону, передбачено норми направлені на вдосконалення інструменту та механізму оскарження.

Як вдосконалено механізм оскарження

По-перше. Для того, щоб АМКУ фокусувався на скаргах, які оформлені відповідним чином, ми передбачили, що оплата за скаргу здійснюється через електронну систему. Тепер не оплачені скарги не будуть потрапляти до кабінету Антимонопольного комітету.

По-друге. Немає чіткої вартості подання скарги. Останні 10 років скаржники сплачували 5 тис. грн при оскарженні торгів при закупівлі товарів та послуг та 15 тис. грн при закупівлі робіт. Новий закон передбачає диференційований підхід. Це робиться для того, щоб розподіл скарг в ProZorro був рівномірним.

У системі частіше оскаржувались високовартісні процедури. При цьому, закупівлі з невисоким бюджетом, як правило, не оскаржувались. Тому що учаснику просто не вигідно було це робити. Новий механізм розрахунку вартості скарги такий: відсоток від очікуваної вартості предмету закупівлі з обмеженням мінімальним та максимальним розміром.

По-третє. Скаржнику повертаються гроші у разі, якщо АМКУ прийме рішення на його користь. Вважаємо, це є справедливим. Тому що учасник, права якого порушили, платить, аби їх відновити. Логічно, що коли він виграє – кошти йому повертають.

Додаткові можливості нового закону

Також серед можливостей, які дає новий закон – оскарження відміни процедури закупівлі. Раніше це не було передбачено законом. Крім того, змінюється механізм оскарження декількох лотів одночасно. Тепер передбачено можливість оскарження як процедури так і окремих лотів.

Зміни у штрафах для замовників

Не менш гостра тема – штрафи для замовників. Усі порушення, які є в сфері, можна поділити на суттєві і несуттєві. До останніх відносяться, наприклад, проведення закупівлі без оприлюднення в річному плані чи несвоєчасне подання роз’яснень. Такі порушення не впливають на результати закупівель, але все ж таки є порушеннями. Тому штраф має бути передбачений законодавством, але його розмір має бути співставлений із вчиненим порушенням.

Власне тому в таких випадках сума штрафу становитиме 1,7 тис. грн. У той же час, якщо такі порушення здійснюються повторно, то сума подвоюватиметься і складатиме 3,4 тис. грн. Що стосується суттєвих порушень, то до них відносяться зловживання та порушення, які призводять до спотворення результатів торгів і за них відповідно передбачені досить великі штрафи – від 51-85 тис. грн. Остаточну суму штрафу встановлюватиме суд.

Також вперше за всю історію розвитку сфери державних закупівель, ми передбачили відповідальність для керівників. Наприклад, коли вони не забезпечили виконання тендерним комітетом законних рішень органу оскарження.

Стаття взята з сайту  education.zakupki.prom.ua

Кваліфікація і оскарження, оскарження, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.