20.07.2020 Ганна Севостьянова

Особливості закупівлі природного газу, поради консультанта з закупівель

Поради досвідченого консультанта щодо закупівлі природного газу, які документи вимагати у Учасників, як укласти договір та особливості підписання додаткових угод

Особливості закупівлі природного газу

Всі закупівлі починаються з моніторингу ринку постачальників для визначення очікуваної вартості предмету закупівлі. Закупівля природного газу не є виключенням. Наразі існують велика кількість відкритих джерел інформації, основними та зрозумілими для замовників є портал публічних закупівель – https://prozorro.gov.ua/, модуль аналітики - https://bi.prozorro.org/ та https://clarity-project.info/. У зв’язку з динамічною зміною ціни природного газу, перевагою використання саме цих ресурсів є в розрахунок реальної середньої ціни газу за результатами останніх аукціонів.

З метою розрахунку очікуваної вартості пропонуємо використовувати методику визначення очікуваної вартості, затвердженою наказом МЕРТ від 18.02.2020 № 275.

Для формування вимог до закупівлі важливим є розуміння технічних, якісних та інших параметрів, а також документів, які обов’язково повинні мати  постачальники природного газу.

Які документи вимагати від Постачальників

Насамперед це наступні документи:

1. Ліцензія на постачання природного газу – основний документ, який дає право постачальнику здійснювати постачання природного газу або посилання на розміщення відповідної інформації на офіційному веб-сайті НКРЕКП.

2. Договір на транспортування природного газу.

3. Договір на зберігання (закачування, відбору) природного газу.

4. Інформація, у довільній формі, про наявність точок контакту учасника

5. Інформація та документами, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям відповідно до ст. 16. Замовник може встановити один або декілька кваліфікаційних критеріїв.

6. інформацією та документами щодо відповідності учасника вимогам, визначеним у статті 17 Закону.

7. Установчі документи (за потреби)

8. Документи, що підтверджують повноваження посадової особи або представника учасника процедури закупівлі щодо підпису документів тендерної пропозиції.

9. Загальна інформація про учасника та інша.

Що врахувати при закупівлі газу

Що обов’язково повинен знати замовник – ціна  тендерної пропозиції повинна бути розрахована з урахуванням: нерегульованої частини (ціна природного газу як товару); регульованої частини (тариф на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу), який встановлюється постановою НКРЕКП.

Що варто зазначити в тендерній документації, щоб мінімізувати можливі ризики (відмову від підписання договору або невиконання договору):

 - надання забезпечення тендерної пропозиції у розмірі, що не перевищує 3% очікуваної вартості закупівлі відповідно до ст. 25 та 26 Закону. Найчастіше вона надається у формі банківської гарантії;

 - надання забезпечення виконання договору, що не перевищує 5% вартості договору відповідно до ст. 27 Закону. У разі, якщо постачальник не виконає умови договору, банк перерахує замовнику зазначену в гарантії суму. 

Зміна ціни на природний газ

Для проведення ефективної закупівлі природного газу – особливу увагу необхідно уділити розробці проекту договору, для врахування всіх можливих ризиків і перш за все – це зміна ціни.

Ринок природного газу волатильний, а ціни на нього постійно змінюються. Це зумовлює необхідність переглядати ціну на газ, встановлену договором як в бік збільшення, так і в бік зменшення.

Для цього необхідно передбачити чіткий механізм зміни ціни у проекті договору ще на стадії підготовки тендерної документації, а саме врахувати зміни істотних умов договору, зазначених у ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі».

Замовники можуть скористатися формульним розрахунком зміни ціни, запропонованим МЕРТ у листі № 3304-04/54265 від 11.12.2018. 

Скористатися ним можна за посиланнями:  https://www.ueex.com.ua/auctions/gas-cost-calculator/

Калькулятор розраховує ціну на газ за формулою, яка враховує декілька джерел та об'єктивних показників.

Як користуватися калькулятором?

● перейти за посиланнями;

● вказати дату підписання договору, або попередньої додаткової угоди;

● внести ціну за тис. куб. м.;

● зазначити дату, на яку заплановану зміну до договору.

На якій підставі укладати додаткові угоди до договору на закупівлю газу

У зв’язку з тим, що тариф на транспортування (регульована складова вартості природного газу) змінюється впродовж року, обставини щодо внесення змін у разі зміни тарифу відбуватимуться відповідно до частини 7 пункту 5 статті 41.

Застосування частини 2 пункту 5 статті 41 – збільшення  ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю можлива тільки у разі письмового підтвердження коливання ціни на природний газ на ринку. Підтвердження про коливання ціни надають компетентні органи, такі як: ТПП, ДЗІ, управління статистикою та інші.

Звертаємо увагу, що довідка про  підтвердження коливання ціни природного газу повинна містити не діапазон цін, а саме коливання – це зміна ціни за певний період часу.

Крім того, замовники з метою ефективного використання коштів повинні самостійно здійснювати  моніторинг цін і у разі її зменшення письмово звертатися до постачальника для погодження ціни в бік зменшення відповідно до частини 5, пункту 5, статті 41.

Щоб уникнути великої кількості додаткових угод пропонуємо замовникам  розглянути можливість проводити закупівлю природного газу на відповідний період, як приклад на січень-квітень, травень-серпень, вересень-грудень, або на перше і друге півріччя.

Статтю підготувала Севостьянова Ганна Сергіївна, консультантка з публічних закупівель, досвід роботи в сфері публічних закупівель понад 15 років, тренерський досвід понад 12 років, закінчила програму професіоналізації закупівель та програму навчання тренерів з публічних закупівель КШЕ. В коментарях до цього посту ви можете поставити Ганні свої питання з приводу особливостей закупівлі природного газу або ж можете домовитись з консультанткою про співпрацю з інших питань, для цього дзвоніть за телефоном. Телефон можна переглянути натиснувши на кнопку "Показати" 

підготовка тендеру, предмет закупівлі, очікувана вартість, договір,

Коментарі

Сергей Горкуценко 2021-11-24 08:02:04
Добрий день. Потрібна допомога. Тендер на постачання газу в 2021р. пройшов, був укладений договір на суму і кількість. В зв'язку з різким подорощанням газу договір закінчився на 2 місяці раніше. 20% угода покрила ще один місяць. До закінчення тендерних процедур на наступний рік потрібно постачання газу. На яких законних умовах це можливо зробити?
Наталія 2020-12-09 21:31:38
Підкажіть ,будь ласка, в нас патова ситуація з газом, наш постачальник відмовився підписувати 20% допогоду, оскільки в наступноу році не планує працювати з бюджетниками і сказали на нас не розраховуйте, повідомили вони про це в середині листопаду. Ми одразу розпочали відкриті торги, але 8 грудня вони не відбулися, оскільки подав тільки 1 учасник, ми оголосили другі ВТ, аукціон призначенийц на 28 грудня,, навіть якщо вдруге відбудуться торги, ми не встигнемо заключити договір до 01.01.2021 року. підкажіть, що робити, наш горгаз сказали, якщо до 28 грудня не заведуть газ на , то 1 січня приїдуть відключати газ.😭😰😭😭 нам потрібно лише 40 тис грн.на січень, Як заключити договір з ПОН? яким чином заключити договір прямий чи переговорка? якщо прямий договір заключити в грудні, то чи зможемо ми тоді його зареєструвати в казні, отже постачання газу повинно відбутися з 1 січня?
Анна 2020-12-22 14:21:05
Добрий день! Ви бюджетна установа? Кошторис з початку року буде затверджений? Для надання консультації та уточнення деталей, зателефонуйте будь-ласка за номером 0505953545
Олександр 2020-11-30 09:21:05
Доброго дня, пані Ганно! У вашій статті ви пропонуєте вимагати у постачальника такий документ, як "3. Договір на зберігання (закачування, відбору) природного газу.". З практики торгів, що розмішені на прозоро, бачу, що не всі учасники надають такий вид договору, а також не усі замовники його вимагають. З огляду на це, чи не могли б Ви конкретизувати умови та підстава, за яких замовник повинен вимагати вказаний договір? Щиро дякую.
Ігор 2020-07-20 16:32:56
Дуже цікаво побачити реальні приклади застосування формули, що описана у листі № 3304-04/54265 від 11.12.2018. ( бажано посилання на закупівлю та примірну додаткову угоду). Оскільки, з тих закупівель, що особисто я бачив, замовники що застосовували дану формулу, не змінювали ціну жодного разу ( по крайній мірі ніхто дод. угоди не публікував). І у мене є думка, на рахунок цього. Якщо послатись на частину пункту 7 частини 5 статті 41, а раніше п. 4 частини 7 статті 36 та застосувати роз’яснення МЕРТУ то виходить, що ціна договору повинна змінюватись пропорційно до зміни ціни, без зміни кількості товару. Тобто, для того, щоб застосувати цю норму Закону, необхідно збільшувати або зменшувати суму договору(ціну договору зі слів МЕРТУ). Тобто, тут все логічно, якщо є 2 множники то один з них може змінюватись, при цьому МЕРТУ зазначає, що збільшувати обсяг товару можна, коли всі зобов’язання по договору вже виконано( 20 % на початок наступного року). Тому, якщо ціна зменшується, а обсяг не може збільшуватись, то значить ціна договору повинна зменшуватись і навпроти, якщо ціна збільшується, обсяг залишається на тому ж рівні, то ціна договору збільшується. (У випадку збільшення ціни на 10%, обсяг товару зменшується пропорційно до збільшення ціни, при цьому на 10% зменшувати ціну не можна, тому що потрібно робити узгоджене зменшення ціни, без зміни кількості товару, тоді ціна договору зменшується пропорційно до зменшення ціни). Однак, як мені пояснили, зміни ціни відповідно до пункту 7 частини 5 статті 41, а раніше п. 4 частини 7 статті 36 в ДКСУ це випливає в збільшенням або зменшенням юридичних зобов’язань, що після реєстрації договору є неможливим і всі додаткові угоди( крім зменшення обсягу ( тільки вкінці року) та 20%, ДКСУ зареєструвати не може). Звісно, письмових пояснень, з цього приводу немає, однак це єдине пояснення, чому на мою думку, дод. угоди не публікуються, хоча ціна газу змінювалась, починаючи з січня 2020 року. До речі, це й стосується зміни ціни регульованого тарифу. Можу також припустити, якщо керуватись законами логіки, позицією ДКСУ та МЕРТУ. Застосувавши пункту 7 частини 5 статті 41, а раніше п. 4 частини 7 статті 36 з формулою у листі № 3304-04/54265 від 11.12.2018. 1. При збільшенні ціни за одиницю товару. Ціна договору залишається незмінною, ціна одиниці товару зростає, а обсяг зменшується пропорційно до збільшення ціни. 2. При зменшенні ціни за одиницю товару. Варіант 1: Ціна договору залишається незмінною, ціна одиниці товару зменшується, а обсяг збільшується пропорційно до зменшення ціни, що є порушенням роз’яснень МЕРТУ. Варіант 2: аналог п. 5 ч. 5 ст. 41, ціна договору зменшується, ціна одиниці товару зменшується, а обсяг залишається незмінним. Даний варіант не влаштує ДКСУ (дод. угода не буде зареєстрована).
Ганна Севостьянова 2020-07-21 15:04:40
Так, дійсно у разі виникнення таких обставин, як: 1) зміна ціни відповідно до ч. 2 п.5; 2) тарифу на транспортування відповідно до ч. 7 п.5 ст. 41 в бік збільшення, при укладенні додаткових угод зменшиться обсяг закупівлі. Тому в статті з урахуванням таких обставин надаються рекомендації щодо проведення закупівлі на певний період часу (квартал, півріччя). Застосування розрахункової формули це також один із інструментів, який може застосовувати замовник.
Ганна Севостьянова 2020-07-21 15:18:49
Відповідно до п.5.ст.41 ЗУ "Про публічні закупівлі" зміна обсягу закупівлі відбувається тільки при збільшенні ціни, у разі зменшення ціни - обсяг залишається незмінним (ч.5. п.5 ст.41).
Ігор 2020-07-22 13:52:56
Ганна Севостьянова, МЕРТУ у цьому листі № 3302-06/34307-06 від 27.10.2016, відносно старої редакції Закону (хоча істотні умови суттєвої зміні не піддались). Так от, МЕРТУ зазначає, що при зміні індексу споживчих цін, курсу іноземної валюти, біржових котирувань, або показників Platts, регульованих цін (тарифів) і нормативів. " У зв'язку з тим, що зміни у вищезазначених випадках можуть відбуватись як в бік збільшення так і в бік зменшення, ціна договору про закупівлю може змінюватись в залежності від таких змін без ЗМІНИ ОБСЯГУ ЗАКУПІВЛІ." Тобто, МЕРТУ говорить, що ціна договору (сума договору) повинна змінюватись, а обсяг залишатись не змінним, що для ДКСУ є неможливим, оскільки передбачає збільшення/зменшення юридичних зобов'язань. Таким чином, по закону (або з точки зору МЕРТУ) змінювати інтегровані в ціну товару регульовані ціни (тарифи) є неможливою задачею (щоб це влаштувалось ДКСУ). Для того, щоб це доказати, можна перевірити будь-яку закупівлю електроенергії (універсальна послуга), де середня закупівельна ціна електроенергії змінюється кожного місяця, а додаткові угоди ніхто не публікує, чи наприклад закупівлі електроенергії в обленерго, коли був регульований тариф. Хоча в першому випадку (з універсальною послугою) можливо в договорах( що надає постачальник універсальної послуги) не зазначено можливість зміни ціни, то в такому випадку потрібно розривати договір. Однак, коли здійснювали закупівлю електроенергії в обленерго, то у їх договорі була наявна можливість зміни ціни регульованого тарифу, проте вона також не застосовувалась і повідомлення про внесення змін до договору не публікувались (або по крайній мірі я не зустрічав). Саме тому, я хочу побачити реальну запроваджений механізм зміни ціни через формулу № 3304-04/54265 від 11.12.2018, з можливістю аналізу зміни умов договору в додатковій угоді, оскільки наявна інформація викликає сильні сумніви у життєздатності такого способу, або хоча б посилання на закупівлю, де змінювали інтегровані в ціну товару регульовані тарифи і додаткову угоду до цих змін. І ще хотів доповнити, робити додаткові угоди з урахуванням роз’яснень МЕРТУ можна, однак, як і говорив раніше, ДКСУ їх не зареєструє (по крайній мірі наше не реєструвало). Тому, вкінці року, сума договору по сайту уповноваженого органу не буде співпадати з тим, що буде міститись в ДКСУ. Таким чином, прийдеться зменшувати обсяг юридичних зобов’язань у ДКСУ, через додаткову угоду, яку не можливо оприлюднити на сайті уповноваженого органу. Також, в минулому повідомлення я говорив про логіку, якщо суму договору залишаємо не змінною (в угоду ДКСУ), то при зміні ціни, другий множник, а це обсяг товару, повинен збільшуватись або зменшуватись. Так от, якщо зменшуватись він може, то збільшуватись вже ні, оскільки МЕРТУ зазначає, що збільшувати можна, лише при застосуванні 20%. Можливо також і такий варіант, не добиваючись математичної рівності, коли сума договору дорівнює обсяг товару помножити на ціну. В дод угоді не змінювати суму договору та обсяг закупівлі, просто зазначити нову ціну, однак тоді звіт про виконання договору буде містити не достовірні дані. Наприклад коли вкінці року зменшується обсяг закупівлі, потрібно досягнути математичної рівності, щоб визначити обсяг товару і наприклад коли ціна опускається сильно, то обсяг повинен збільшуватись, а це вже йде в розріз з роз’ясненнями МЕРТУ(збільшення обсягу без 20%).