28.07.2021 ДП "Прозорро"

Визначення виду процедури закупівлі при очікуваній вартості 133 тис.євро. Кейс

кейс щодо оприлюднення інформації про закупівлю

До Департаменту сфери публічних закупівель Мінекономіки надійшло звернення щодо придбання робіт і послуг за договорами цивільно-правового характеру. 

Рішення Замовника про проведення закупівлі було прийнято на засіданні тендерного комітету 14 червня 2021 року. На дату засідання тендерного комітету офіційний курс Національного банку України (https://minfin.com.ua/currency/eur/2021-06-14/ ) становив 32,7905 гривень за 1 євро, джерело інформації: офіційний веб- сайт Національного банку України. Відповідно до вищенаведеного, на момент прийняття рішення про внесення змін до річного плану закупівель 133 00,00 євро становило 4 361 136,50 гривень, саме тому тендерним комітетом процедурою закупівлі з очікуваною вартістю 4 340 000,00 грн. було обрано відкриті торги. Відповідно до абз.2 ч.1 ст.4 Закону України «Про публічні закупівлі» (Закон (Річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюються замовником в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього) Замовником 16 червня 2021 року було оприлюднено затверджені зміни до річного плану закупівель та відповідну конкурентну процедуру. Станом на момент оголошення відкритих торгів 16 червня 2021 року відбулось коливання курсу євро в бік зменшення та, відповідно, 133 тис. євро становило 4 338 007,80грн.. За рахунок коливання курсу євро в бік зменшення за період від прийняття рішення про проведення закупівлі (14.06.2021) та її оголошенням (16.06.2021р.), виникло перевищення очікуваної вартості предмета закупівлі порогу в 133 000,00 євро. (на 61,08 євро). Які правильні дії Замовника у цій ситуації? Чи вважається перевищення порогу у 133 тис. євро за рахунок коливання курсу від дати прийняття змін до річного плану закупівель до оприлюднення закупівлі порушенням ч.3 ст.10 ЗУ «Про публічні закупівлі»?

Уповноважений орган надав відповідь на це запитання: згідно з другим абзацом частини десятої статті 3 Закону замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону, зокрема положень  частини третьої статті 10 цього Закону.

При цьому відповідно до частини третьої статті 10 цього Закону оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель у строки, встановлені у  частині першій цієї статті, обов’язково додатково оприлюднюються в електронній системі закупівель англійською мовою, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує суму, еквівалентну: для товарів і послуг — 133 тисячам євро; для робіт  —5 150 тисячам євро.

Курс євро визначається згідно з офіційним курсом, установленим Національним банком України станом на дату оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі.

Разом з тим зазначаємо, що ураховуючи частину другу статті 19 Конституції України, та відповідно до норм Закону, Положення про  Міністерство економіки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 459 (зі змінами), до компетенції Мінекономіки як Уповноваженого органу не належить визначення правомірності дій замовників в конкретних випадках.

Коментар ДП «Прозорро»: 

У цьому випадку під час оприлюднення річного плану закупівлі очікувана вартість закупівлі не перевищувала 133 тисяч євро. Проте під час оголошення закупівлі через зміну курсу євро очікувана вартість вже перевищувала 133 тисячі євро, і тому Замовник вже не мав права оголошувати відкриті торги українські, а мав оголосити відкриті торги з публікацією англійською мовою. 

Тож Замовнику краще було б в день оголошення закупівлі перевірити курс євро, внести зміни до річного плану, а саме змінити процедуру закупівлі та потім оголосити відкриті торги з публікацією англійською мовою.

оприлюдненння інформації, проведення закупівлі, річний план,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.