07.04.2021 Лілія Кулик

Оновлений функціонал по тендерному забезпеченню в Прозорро вийде в продуктив 16 квітня 2021 року

Оновлений функціонал по тендерному забезпеченню в Прозорро вийде в продуктив 16 квітня 2021 року

Ми змінили строки виходу в продуктив оновленого функціоналу по забезпеченню пропозиції та забезпеченню виконання договору з 8 квітня на 16 квітня 2021 року. Тож у Замовників та Постачальників буде більше часу, щоб дізнатись про те, як працюватиме функціонал та підготуватись до його запровадження.

Щоб дізнатись більш детально про оновлений функціонал можете прочитати статтю Нова реалізація забезпечення пропозиції та виконання договору в Прозорро

А в цій статті ми більше детально розберемо, коли у Постачальника буде можливість надати забезпечення виконання договору та як Замовнику зазначити вимогу забезпечення договору в тендерній документації/вимогах до Учасників.

Чому ми реалізуємо цей функціонал

Бо відповідно до пунктів 11, 12 частини 3 статті 14 Замовник в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі має зазначити інформацію про забезпечення пропозиції та забезпечення виконання договору, а відповідно до пункту 9 частини 2 статті 21. Тож завдяки цій розробці інформація про забезпечення буде відображатись в формах оголошення. А відповідно до пунктів 15 та 16 частини 2 статті 22 інформацію про розмір та умови надання забезпечення тендерних пропозицій (якщо замовник вимагає його надати) та розмір, вид, строк та умови надання забезпечення виконання договору про закупівлю (якщо замовник вимагає таке забезпечення надати) можна вважати ще однією частиною електронної ТД.

Чи зобов'язаний Учасник закупівлі завантажити в систему забезпечення тендерної пропозиції

Так, якщо Замовник в оголошенні про проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі встановив вимогу про надання забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції, то Учасник має надати таке забезпечення. Окрім того, Учасник повинен буде завантажити документ, що підтверджує надання забезпечення пропозиції, без цього він не зможе створити пропозицію.

Чи зобов'язаний Переможець завантажити в систему забезпечення виконання договору

Все залежить від того, як Замовник цю вимогу пропише в своїй тендерній документації/вимогах. Якщо Замовник, наприклад, в ТД зазначив, що Переможець має підвантажити забезпечення виконання договору в систему, то Переможець закупівлі це зробить. При цьому система не перевіряє чи завантажив забезпечення виконанння договору в систему Переможець і не блокує оприлюднення договору Замовником.

Коли Переможець матиме можливість завантажити забезпечення виконання договору

Завантажити в систему забезпечення виконання договору у Переможця буде можливість після формування повідомлення про намір укласти договір (коли закупівля в статусі "Пропозиції розглянуті") та до публікації Замовником договору про закупівлю.

Як Замовник може прописати вимогу про надання забезпечення виконання договору через систему

Приклад такої вимоги може бути таким:
Замовник вимагає від учасника-переможця надати Замовнику шляхом завантаження в систему Prozorro забезпечення виконання договору у формі ..... не пізніше дати укладення договору про закупівлю,
але в будь-якому випадку до кінцевого строку укладання договору, передбаченого Законом України "Про публічні закупівлі".

забезпечення, тендерне забезпечення,

Коментарі

Дмитро 2021-04-15 13:15:58
Чи слід розуміти положення частини першої статті 27 Закону такими, що забороняють замовнику вимагати від переможця процедури закупівлі (переговорної процедури у відповідності до п.1 ч.2 ст.40 Закону) внесення забезпечення виконання договору? Чи має право замовник відхиляти такого переможця у відповідності до п.3 ч.1 ст.31 Закону у випадку неподання ним забезпечення? Зміни до функціоналу електронної системи не передбачають встановлення вимог стосовно надання забезпечення виконання договору у переговорній процедурі?