31.03.2021 Лілія Кулик

Нова реалізація забезпечення пропозиції та виконання договору в Прозорро

З 16 квітня 2021 року інформацію про забезпечення пропозиції та забезпечення виконання договору Замовники будуть зазначати в системі Прозорро по-новому.

З 16 квітня 2021 року (строк виходу в продуктив продовжено з 8 до 16 квітня) інформацію про забезпечення пропозиції та забезпечення виконання договору Замовники будуть зазначати в системі Прозорро по-новому.

Функціонал буде схожий на вимоги по статті 17 Закону. Давайте подивимось як це працюватиме.

Як зазначити інформацію про забезпечення пропозиції

Під час проведення Відкритих торгів, спрощеної/допорогової закупівлі, відкритих торгах з публікацією англійською мовою буде можливість додати “Забезпечення тендерних пропозицій”.
Обравши “Забезпечення тендерних пропозицій” потрібно буде зазначити таку інформацію:

  • поле заголовок - не обов’язкове для заповнення;

  • поле опис - не обов’язкове для заповнення, але тут можна зазначити вимоги до забезпечення пропозиції;

  • обрати документ попередньо завантажений до закупівлі - не обов’язково, але сюди можна підвантажити форму гарантії, наприклад, якщо ви даєте її в складі ТД. Для того щоб його можна було обрати, тип документа при завантаженні в складі ТД має бути - "Критерії прийнятності".

  • розмір забезпечення -  необхідно вказати в межах  0,5 відсотка очікуваної вартості закупівлі у разі проведення тендеру/спрощеної закупівлі на закупівлю робіт та 3 відсотків у разі на закупівлю товарів чи послуг 

  • валюта - валюта забезпечення має відповідати валюті очікуваної вартості.

  • повний опис умов та розміру надання забезпечення - це поле є обов’язковим для заповнення, саме це поле буде виводитись в друковану форму оголошення. Тому будьте уважні і зазначайте тут всю інформацію, яка потім має відобразитись в формі оголошення.

Як Постачальники будуть надавати забезпечення пропозиції

Під час подання пропозиції у Постачальників буде можливість зазначити таку інформацію:
-  Заповнити поле заголовок (не обов’язково);

- Заповнити поле опис (не обов’язково);

- Обрати документ попередньо завантажений до пропозиції (обов'язково).
Для цього Постачальнику необхідно під час завантаження документів пропозиції для Забезпечення обрати тип файлу "Інші" або "Документи, що підтверджують відповідність (стаття 17)".

Як зазначити інформацію про забезпечення виконання договору

Під час проведення Відкритих торгів, спрощеної/допорогової закупівлі, відкритих торгах з публікацією англійською мовою, відкритих торгів для закупівлі енергосервісу буде можливість зазначити вимогу щодо “Забезпечення виконання договору”.
Під час створення закупівлі Замовнику потрібно буде зазначити таку інформацію:
- поле заголовок - не обов’язкове для заповнення;

- поле опис - не обов’язкове для заповнення, але тут можна зазначити вимоги до забезпечення пропозиції;

- обрати документ попередньо завантажений до закупівлі - не обов’язково, але сюди можна підвантажити форму, шаблон документа тощо. Для того щоб його можна було обрати, тип документа має бути - "Критерії прийнятності".

- повний опис умов та розміру надання забезпечення - це поле є обов’язковим для заповнення, саме це поле буде виводитись в друковану форму оголошення. Тож не забудьте зазначити всю необхідну інформацію в цьому полі, а саме: розмір, вид та умови надання забезпечення.

Якщо ви зазначите вимогу щодо надання забезпечення виконання договору, то Переможець у відповідь може надати вам документ. Вимогу щодо обов’язковості підвантаження в систему забезпечення виконання договору ви можете зазначити в тендерній документації або в полі “Повний опис умов та розміру надання забезпечення”. 
При цьому учасник зможе завантажити забезпечення виконання договору в будь-який строк до публікації замовником договору про закупівлю.

Як учасники будуть надавати забезпечення виконання договору

На етапі подання пропозицій Учасники будуть тільки галочкою підтверджувати згоду на надання забезпечення виконання договору.

А вже коли закупівля буде в статусі  "Пропозиції розглянуто" Переможець може надати забезпечення виконання договору у вигляді документу. В залежності від вимог до цього забезпечення це може бути файл з гарантією, платіжне доручення, якщо забезпечення вимагалось у вигляді депозиту тощо.

При цьому учасник може надати таку інформацію:
- заповнити поле заголовок (опціонально);

- заповнити поле опис (опціонально);

- обрати документ з попередньо завантажених (обов'язково). Для цього необхідно під час завантаження документів обрати тип файлу "Забезпечення тендерних пропозицій".


забезпечення, тендерне забезпечення,

Коментарі

Олексанра 2021-04-02 08:48:20
Не зрозуміло в який строк Переможець зможе розміщувати файл з забезпеченням виконання договору (наприклад банківську гарантію)? На сьогодні Прозорро надає можливість завантажувати Переможцю будь-які документи лише протягом 10 днів з дати оприлюднення повідомлення про намір. Проте, відповідно до Закону виконання договору має оформлюватися/надаватися до укладання договору. Тобто теоретично оформлення та оприлюдення Переможцем такого забезпечення має бути можливо до 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір, а у разі продовження строку укладання, так і до 60 днів. Як буде вирішено цю колізію?
Тетяна 2021-04-06 17:21:27
Олексанра, не дуже зрозуміла, у чому проблема... Адже раніше, до квітня 2020 року, цей термін на завантаження переможцем будь-яких документів був удвічі коротший (5 днів), але ж якось забезпечення викладалось. Що заважає на сьогодні зробити це, маючи вже 10 днів? Може, я не зрозуміла якихось тонкощів, і тому маю нерозуміння проблеми, яку Ви описуєте... :)
Михайло 2021-04-07 10:07:07
Олексанра, не знаю як наразі, але в минулому році в мене був переможець, який завантажував документи до відкритих торгів і на 12 день після повідомлення про намір. Я звісно їх навіть не перевіряв, але фізично така можливість була в переможця. Норма про 10 днів стосується статті 17. Тому, думаю, якщо переможець надасть забезпечення в системі в любий термін до укладання договору, то Закон він не порушить і підстав для відхилення його не буде.
Ліля 2021-04-07 20:16:07
Олексанра, вам все вірно колеги підказали, додатково написала ще одну статтю про це https://infobox.prozorro.org/articles/onovleniy-funkcional-po-tendernomu-zabezpechennyu-v-prozorro-viyde-v-produktiv-16-kvitnya-2021-roku Насправді система не блокує завантаження документів переможцем після 10 днів. А Переможець зможе недати забезпечення до публікації договору про закупівлю
Андрій 2021-04-29 16:34:11
Тетяна, що за маразм Ви пишете? Розберіться в питанні спершу