10.04.2020 Оксентія Груба

Недобросовісні постачальники: як вберегтись?

Інформація про співпрацю з постачальниками

Іноді можна натрапити на недобросовісних постачальників, які порушують свої зобов’язання. Роблять вони це через кілька причин. 

Чому постачальники не дотримуються своїх зобов'язань?

По-перше, тому що не знають усіх умов тендеру, оскільки наданої інформації може бути недостатньо, щоб зробити правильні висновки щодо умов виконання договору. 

По-друге, тому що не можуть з об’єктивних підстав. 

По- третє, не хочуть. Постачальники вважають за потрібне не виконувати умови договорів, на які вони підписалися. Зокрема, тому що знають, що їм за це нічого не буде.

Як захиститись від недобросовісних постачальників 

1. Встановити в тендерній документації кваліфікаційні критерії щодо наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів. Адже досвід виконання такого договору, а також надані постачальниками відгуки від попередніх замовників покаже, що постачальник надійний. 

2.Внести забезпечення тендерної пропозиції. 

Забезпечення тендерної пропозиції відповідно до Закону про публічні закупівлі — убезпечить вас від відмови постачальника виконати зобов'язання. Має бути подана гарантія в електронному вигляді. (банківська, гарантія страхової організації, іншої фінансової установи)   

3. Внести забезпечення виконання договору про закупівлю. 

Замовник має право вимагати від учасника внесення забезпечення виконання договору про закупівлю. Відповідно до Закону України про публічні закупівлі внесення забезпечення виконання договору про закупівлю — забезпечення виконання зобов'язань учасника перед замовником за договором про закупівлю. Види забезпечення виконання договору: замовник самостійно обирає вид забезпечення виконання договору відповідно до статті 546 глави 49 Цивільного кодексу (застава, порука, завдаток, гарантія). Найбільш оптимальні банківська гарантія або грошова застава. 

Розмір забезпечення виконання договору встановлюється у розмірі не більше 5% від вартості договору. Забезпечення виконання договору про закупівлю не повертається у разі невиконання учасником-переможцем договору. 

4. Застосувати оперативно-господарські санкції  

Підставою для застосування оперативно-господарських санкцій є факт порушення господарського зобов'язання постачальника перед замовником. Є такі види господарських санкцій: відшкодування збитків, стягнення штрафних санкцій, оперативно-господарські санкції. 

Як стягнути забезпечення виконання договору? Що потрібно зробити?

1. Підготувати вимогу з обгрунтуванням.

2. Підтвердити підпис (згідно з постановою суду №639) або SWIFT, або картка підписів.

3.Надати копії документів, що підтверджують факт настання гарантійного випадку.


забезпечення, договір,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.