15.06.2023 ДП "Прозорро"

Оновлена гнучка система автоматичних індикаторів ризиків в Prozorro

ДП Прозорро за підтримки Світового банку оновило систему ризик-індикаторів, що дозволить замовникам, постачальникам та громадськості відслідковувати результати спрацювання автоматичних індикаторів ризику.

Окремий веб-інтерфейс для перегляду результатів роботи системи ризик-індикаторів тепер доступний всім користувачам мережі за посиланням. В інтерфейсі є можливість відібрати для аналізу результати за одним або декількома ризик-індикаторами, регіоном замовника або перевірити конкретну закупівлю чи всі закупівлі одного замовника. 


На даний час система складається з 11 ризик-індикаторів, які можуть свідчити про можливі порушення, допущені замовниками у публічних закупівлях.

Наголошуємо, що спрацювання одного або декількох ризик-індикаторів не означає, що в закупівлі однозначно наявні порушення та не вимагає від замовника відміни такої закупівлі або внесення змін до умов її проведення. 

Список із першочергових ризик-індикаторів, доданих до оновленої системи, складався із широким залученням державних органів, експертів та громадських організації: Міністерства економіки України, Державної аудиторської служби України, Рахункової палати України, Open Contracting Partnership, Transparency International Україна, ГО Громадський контроль, ГО Наші гроші.


Перелік автоматичних індикаторів ризиків:

sas 3-1. Невиконання замовником рішення органу оскарження

sas 3-2. Замовник відхилив тендерні пропозиції всіх учасників під час закупівлі товарів або послуг, крім переможця

sas 3-2-1. Замовник відхилив тендерні пропозиції всіх учасників під час закупівлі робіт, крім переможця

sas 3-3. Закупівля товарів та послуг у одного учасника

sas 3-3-1. Закупівля робіт у одного учасника

sas 3-4. Зміна істотних умов договору (ціни за одиницю товару)

sas 3-5. Замовник відхилив мінімум 2 учасників

sas 3-6. Явне завищення очікуваної вартості

sas 3-7. Короткий строк виконання договору при закупівлі робіт

sas 3-8. Застосування 24 годин після винесення рішення органом оскарження 

sas 3-9. Повторне визнання переможцем учасника після винесення рішення органом оскарження


Розроблені ризик-індикатори в першу чергу спрямовані на те, аби виявляти можливі змови між учасниками та замовниками, а також запобігати можливим порушенням законодавства. Також до переліку були додані ризик-індикатори, які були запропоновані працівниками Державної аудиторської служби України, як такі, які можуть бути допоміжні при відборі процедур для проведення моніторингу. Оновлена система ризик-індикаторів також буде використовуватись в майбутньому для створення, редагування та додавання нових автоматичних індикаторів ризиків, які будуть затребувані Держаудитслужбою та передбачені відповідними нормативно-правовими актами.

Крім того, інші державні органи, громадські організації, засоби масової інформації, донори, великі замовники тощо можуть розробляти власні ризик-індикатори на основі даних з електронної системи закупівель та пропонувати додати їх до системи. Відповідна інструкція для програмістів доступна за посиланням.

дасу, Державна аудиторська служба, моніторинг,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.