16.08.2021 Олександр Наріжний

Нововведення у Законі: що потрібно знати замовнику

актуальна інформація для замовників щодо нововведень у Законі

Статтю підготував фахівець  відділу розвитку державних закупівель майданчика Zakupki.Prom Олександр Наріжний

Терміни у спрощеній закупівлі, оновлена стаття про оскарження та збільшення ціни за одиницю товару — у цьому матеріалі ми розглянемо, як вплинуть на державних замовників зміни, які були внесені в ЗУ «Про публічні закупівлі». 

Спрощена закупівля

У ст. 14 тепер чітко прописано, що мінімальний термін періоду уточнень складає 3 робочі дні, а періоду прийому пропозицій — 2 робочі дні. Тобто сумарно ці два періоди триватимуть не менше 5 робочих днів. Проте в ст. 10 інформацію не змінювали. Зараз там вказано, що оголошення про проведення спрощеної закупівлі та проєкт договору публікуються не пізніше ніж за 6 робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій. Також раніше деякі замовники, по аналогії з відкритими торгами, чекали 10 днів, щоб підписати договір. Тепер у ст. 14 чітко зазначено, що у спрощеній закупівлі договір можна підписувати на наступний день після визначення переможця. 

Звіт про виконання договору

Раніше на публікацію звіту було 20 робочих днів з моменту виконання або розірвання договору, або з моменту закінчення строку дії договору. Тепер в цьому пункті зробили уточнення — якщо ви обираєте подію «закінчення строку дії», публікувати звіт можна за умови виконання договору. Якщо ж умови не були виконанні, його необхідно розірвати і після цього вже публікувати звіт.

Оскарження

Ст. 18 виклали повністю в новій редакції, однак кардинальних змін для замовників в ній не дуже багато. Відтепер, якщо замовник бажає взяти участь у засіданні з розгляду скарги, йому потрібно через інструмент надання пояснень завантажити письмову заяву. Нагадаємо, що участь у засіданні можно брати онлайн. Інформація, документи та інші матеріали, які необхідно долучити до розгляду, потрібно подати не пізніше ніж за 3 робочі дні до дати розгляду скарги. А також обов'язково накласти на них кваліфікований електронний підпис (КЕП). Але вимога щодо КЕП вступить в силу з 26 червня 2022 року. Тому зараз інструменту для підписання документів під час їх завантаження у скаргу немає. Проте замовник може заздалегідь підписати їх на сайті Центрального засвідчувального органу і додати до скарги. Також у ст. 18 додали, що розгляд скарги призупиняє терміни, які передбачені законом на розгляд тендерних пропозицій у відкритих торгах (звичайних і з публікацією англійською мовою). 

Переговорна процедура


Внесли зміни і до порядку публікації переговорної процедури. Раніше в повідомленні про намір укласти договір потрібно було вказувати посилання на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури. Тепер в повідомленні мають бути не посилання, а, власне, самі документи. Нагадаємо, що таке повідомленні автоматично формується в системі після внесення всієї необхідної інформації і можливості додавати які-небудь файли в саме повідомлення — немає. Таким чином, щоб виконати норму Закону замовнику потрібно створювати власне повідомлення про намір укласти договір з урахуванням вимог ч.6 ст. 40 ЗУ «Про публічні закупівлі». Але тоді в закупівлі таких повідомлень буде два: завантажене замовником і автоматично сформоване системою. Також існує технічна можливість завантажити такі документи при публікації закупівлі або при підтвердженні переможця. Якщо замовник обирає перший варіант, то на веб-порталі Prozorro ці файли відображатимуться в розділі «Тендерна документація»:


Якщо другий — в розділі «Повідомлення про намір укласти договір».

На сьогодні немає офіційних рекомендацій чи загальної практики щодо формування власного повідомлення про намір укласти договір чи завантаження окремих файлів у закупівлю. Тому замовник має право прийняти власне рішення. 


Зміна ціни за одиницю товару

І наостанок, розглянемо дві важливі зміни у пункті щодо збільшення ціни за одиницю товару до 10%. По-перше, його доповнили інформацією щодо частоти підписання таких додаткових угод: «не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю/внесення змін до такого договору щодо збільшення ціни за одиницю товару». По-друге, зробили уточнення щодо газу. Раніше термін в 90 днів можна було не витримувати при закупівлі будь-якого газу. Тепер же в Законі йде мова тільки про природній. При коливанні ціни на інші види газу додаткові угоди можна підписувати раз на 90 днів.


В цьому матеріалі ми розглянули основні зміни. З повним їх переліком ви можете ознайомитися за покликанням.

нововведення, спрощені закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.