28.01.2020 Лілія Кулик

Нові строки публікації в Законі "Про публічні закупівлі"

Детально про те, як зміняться деякі строки етапів закупівлі та оприлюднення після 19 квітня 2020 року

19 квітня 2020 року вступає в дію нова редакція Закону України “Про публічні закупівлі”. Там є суттєві зміни, одна з них - нові строки оприлюднення в системі Прозорро. Давайте розберемось, які строки змінюються.

Строки, що змінюються в новому Законі

В новій редакції Закону України "Про публічні закупівлі" змінились деякі строки проведення процедури закупівлі та оприлюдення документів. Це було зроблено для того, щоб допомогти Замовникам уникнути порушень

Строк розгляду скарги органом оскарження

Був 15 робочих днів з дати початку розгляду скарги

Став 10 робочих днів з дати початку розгляду скарги. Може бути аргументовано продовжено органом оскарження до 20 робочих днів.


Тобто сам мінімальний строк розгляду скарги скоротився, протевін може бути продовженим. Загалом це має скоротити строк проведення процедури закупівлі, навіть якщо в закупівлі є оскарження.

Звіт про укладений договір публікується

Було протягом одного дня з дня укладення договору

Стало протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю


Також зверніть увагу, що тепер це називається не звіт про укладений договір, а  звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Звіт про виконання договору публікується 

Було протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання

Стало протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання


Як ви можете побачити, значно зріс строк на оприлюднення звіту про виконання договору. Це особливо актуально буде на початку року, адже Замовники не повинні будуть тепер поспішати з оприлюдненням звіту на новорічні свята, бо буде достатньо часу для цього. Тим більше, буде час оцінити чи потрібна додаткова угода на 20 % чи вже можна публікувати звіт про виконання договору.

Строки, які не були раніше передбачені Законом

Також в Законі з'явились строки оприлюднення, яких раніше не було в Законі. Більшість з них стосуються спрощеної процедури закупівлі або закупівлі з обмеженою участю. Більш детально кожну з цих процедур ми розглянемо в окремих статтях, а зараз наведу кілька прикладів таких

Оголошення про проведення спрощеної закупівлі

Оголошення про проведення спрощеної закупівлі та проект договору про закупівлю публікується не пізніше ніж за шість робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій.

Раніше цих строків не було в Законі. Тепер, зважаючи на те, що порядок проведення спрощених закупівель передбачений Законом, всі строки стосовно публікації по спрощених закупівлях передбачені Законом.

Зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі

Зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі та/або вимог до предмета закупівлі - протягом одного дня з дня прийняття рішення про їх внесення.

Строки, які не змінились, але які мають певні уточнення

Тут не будемо детально розглядати, просто хочу акцентувати вашу увагу на деяких моментах, давайте по порядку

1. Зміни до тендерної документації та роз’яснення до неї як і раніше оприлюднюються протягом одного дня з дня прийняття рішення про їх внесення або надання роз’яснень. 

Тепер в Законі чітко вказано, що такі зміни оприлюднюються в машинозчитувальному вигляді. Тобто не можна тепер прикріпити зміни в pdf, jpeg тощо.

2. Договір про закупівлю та всі додатки до нього публікується протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

В Закон додано зобов'язання публікувати не тільки договір, а й всі додатки до нього. Тобто, не опублікувати додатки до договору не можна.

3.  Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону - протягом трьох робочих днів з дня внесення змін.

Тут ми бачимо уточнення з приводу того, що необхідно публікувати зміни до договору тільки у випадках, що передбачені статтею 41. Адже до цього було багато суперечок з приводу того чи потрібно оприлюднювати абсолютно всі зміни до договору. Тепер в Законі чітко вказано, що не потрібно публікувати зміни до договору, у випадках, що не передбачені статтею 41.

4. Звіт про результати проведення закупівлі автоматично формується електронною системою закупівель та оприлюднюється протягом одного дня після оприлюднення замовником договору про закупівлю в електронній системі закупівель або відміни тендеру/спрощеної закупівлі, або визнання тендеру таким, що не відбувся.

Тепер, як бачимо Законом передбачено, що звіт про результати автоматично публікується не тільки при публікації договору, а і в разі відміни тендеру/спрощеної закупівлі, або визнання тендеру таким, що не відбувся. 

5.  Договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю та не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладання договору може бути продовжений до 60 днів.

Ми бачимо, що у Замовника з'явилась можливість продовжити строк укладання договору до 60 днів (мова про календарні дні). Це допоможе Замовникам у яких довгий період візування договору всередині організації та, наприклад, Постачальникам-нерезидентам. Адже раніше бували випадки, коли Замовник з Постачальником просто не встигали за 20 днів укласти договір.

Закон України про публічні закупівлі, замовник,

Коментарі

Наталья Ильченко 2021-09-04 03:22:26
Електроенергія: Постачальник надіслав листа про узгодження додаткової угоди на збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків. Скільки в мене часу на розгляд? Це перше питання. Друге: Постачальник має намір укласти декілька ДУ на збільшення ціни до 10 відсотків у кожній. Я не згодна. Вважаю, що всі ДУ з цієї підстави сукупно повинні підвищіти ціну до 10 відсотків, але с цим не згоден Постачальник, він наполягає, що ніде не вказано, що цього робити не можна, зокрема за наявністю підтверджень зростання ціни на ринку. Я розумію ст.41 п.5 так, що обмеження щодо термінів не застосовуються до електроенергії, тобто немає 90 днів, а Постачальник вважає, що у нього немає обмежень у кількості ДУ про підвищення ціни до 10 відсотків у кожній. Хто з нас правий? ДЯКУЮ
Наталія 2021-09-09 15:50:23
Також цікавить дане питання!
Наталія 2021-06-03 08:53:53
Що робити, якщо бухгалтер надав договір про закупівлю, коли вже терміни публікації пройшли ( більше трьох робочих днів)?
Лана 2021-05-20 11:16:53
Доброго дня! Є необхідність внести зміни до Договору (відкриті торги). На публікацію дається 3 робочі дні. Чи рахується день підписання додаткової угоди?
Ліля 2021-05-20 11:22:07
Лана, ні, всі строки рахуються відповідно до ЦКУ, тобто з наступного дня, якщо інше не передбачене Законом, тому день підписання не рахується
Лана 2021-05-20 11:24:25
Дякую!
Ксенія 2021-02-24 13:29:51
Доброго дня, дайте роз'яснення будь-ласка, ч.5,6 ст.33 відноситься лише до відкритих торгів, (тобто до розділу, у якому опублікована), чи вона теж застосовується і до спрощеної процедури? Дякую.
Ліля 2021-05-20 11:23:17
Ксенія, ці частини статті 33 стосуються тільки відкритих торгів
Діана 2020-07-31 15:29:46
Підкажіть будь ласка, чи має дата затвердження тендерної документації співпадати з датою розміщення її на веб-сайті Уповноваженого органу?
Марія
Даний Закон вступає в дію після його опублікування , а саме 19.04.2020 року ?
Ліля
Марія, даний Закон набирає чинності після його опублікування, а от вступає в дію через місяців, тобто 19 квітня 2020
Олександра
Ліля, доброго дня! Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону - протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. Не знайшла у мережі цю частину статті. Чи можете надати посилання, або деталізувати випадки?Дякую
Ліля
Олександра, додаткову інформацію про договір про закупівлю по новій редакції Закону ви можете переглянути в нашій статті https://infobox.prozorro.org/articles/nove-v-ukladanni-dogovoru-pro-zakupivlyu
Олександра
Ліля, вдячна за відповідь. Якщо правильно зрозуміла, частина 5- Єдиними випадками, коли умови договору про закупівлю можуть відрізнятись - це в разі визначення грошового еквівалента зобов’язання в іноземній валюті та/або у випадку перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі? Чи є ще щось? Дякую
Олександр
Чи буде пандемія короновірусу вважатися форс-мажорними обставинами в договораh?
Леся
Доброго дня. Підскажіть будь-ласка якщо протоколом засіданням тендерного комітету від 14.04.2020 року було затверджено про затверження закупівлі, але оголошення буде створене 19.04.2020 або пізніше, то потрібно закупівлю проводити з внесенням змін, які вступають в дію з 19.04.2020 чи по Закону який діяв до 19.04.2020.
Андрій
Договір про закупівлю та всі додатки до нього публікуються протягом не двох днів (як у старій редакції), а протягом трьох робочих днів з дня його укладення (п.9 ч. 1 ст.10). Будьте уважні і не вводьте піпл в оману.
Ліля
Андрій, все підправили. Дуже дякуємо за пильність
Андрій
Якщо точніше, п. 10 ч. 1 ст. 10 Закону
Артем
"5. Договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю та не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі." У якій статті це написано?
Олена
Ліля Тімохіна, підсткажіть , дана стаття стосується до всіх процедур? і спрощених теж? А умови частини 5, 6 статті 33? також відноситься до спрощенної процедури?
Ліля Тімохіна
Артем, частини 5, 6 статті 33
Марія
" Це особливо актуально буде на початку року, адже Замовники не повинні будуть тепер поспішати з оприлюдненням звіту на новорічні свята, бо буде достатньо часу для цього. Тим більше, буде час оцінити чи потрібна додаткова угода на 20 % чи вже можна публікувати звіт про виконання договору." А хіба замовник не повинен прийняти рішення про 20% до 31 грудня і укласти відповідні дод.угоди? Бо договір можна продовжити тільки у тому випадку, коли він ще не припинив своєї дії. Тим більш, якщо мова йде про електричну енергію, то установа не може чекати, приймати рішення, щось там думати 20 днів без неї.
Ліля
Марія, все вірно. Але додаткову угоду не обов'язково укладати наприкінці року. Наприкінці року Ви просто укладаєте допку на продовження строку дії договору, а на початку року вже укладають зазвичай на 20%
Константин
Ліля, вважаю, що Ви дещо неправильно трактуєте п. 6 ст. 41: "Дія договору про закупівлю може бути продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку." Справа в тому, що мова йже про строк, строк може бути 3 місяці, а вартість - 20 % від минулорічного договору! Тут є жорстка привязка, Замовник має наприкінці року визначити строк і відсотковість минулорічного договору, продовжує на 3 дні - 0,5 %, 30 днів - 9 %! Тобто, наприкінці року має бути допка, як Ви пишете, і на строк, і на відсоток!
Ліля
Константин, Не зовсім так. Чому ви вважаєте, що є чітка прив'язка між відсотками та строком? Замовник може продовжити договір на 1,5 місяці, але при цьому по сумі на 20 %.
Горленко Елена 2021-06-07 14:11:52
Ліля, добрий день. В продовження даної теми... Чи повинні збігатися три фактори: 1. на строк для проведення нової процедури; 2. на збільшення суми на 20 %; 3. якщо затверджені видатки? Чи можна подовжити строк дії договору без зміни суми договору у зв'язку із не повним виконанням основного договору (залишилися кошти у зв'язку із пандемією)? Чи повинно бути на кінець року обов'язковим 100% виконання основного договору? Дякую.
Марія 2021-06-07 15:49:35
Ліля, на реєстрацію додугоди на продовження строку є 7 роб. днів. Попробуйте в кінці бюджетного року віднести окремо додугоду на строки в казну і окремо потім на 20% після відповідного затвердження видатків. Погодьтесь, є невизначеність законодавства. Закони мають звучати чітко і однозначно, для всіх сторін бюджетного процесу.
Світлана 2021-07-20 12:58:46
Константин, допка на 20% должна бути в наступному році, а на продовження до 31 грудня поточного року