15.09.2021 ДП "Прозорро"

На Prozorro запрацював функціонал агрегації закупівель

 Відтепер централізовані закупівельні організації можуть агрегувати потреби замовників у певному товарі та проводити один великий тендер.
Це надважливий інструмент для підвищення ефективності ЦЗО, заощадження бюджетних коштів та операційних витрат на проведення закупівель.
Функціонал агрегації реалізований спільними зусиллями ДУ «Професійні закупівлі»,  Міністерство економіки України,  Міністерство фінансів України,  Державна казначейська служба України і ДП «Прозорро» у партнерстві з USAID/UK aid проєктом  TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, що здійснюється Фондом Євразія.       

Що таке агрегація та як вона працюватиме

Якщо коротко, то це об’єднання однотипних потреб декількох замовників в одну закупівлю.
Наприклад, ЦЗО «Професійні закупівлі» проводить закупівлі базових товарів (пального, електроенергії, канцелярії тощо) для понад 65 центральних органів влади та їхніх структурних підрозділів. Раніше їм доводилося для кожного замовника проводити тендер на, скажімо, папір, навіть якщо сума не перевищувала поріг. Тепер же «Професійні закупівлі» можуть об’єднати ці потреби та оголосити не 100+ тендерів, а один — і закупити папір гуртовою партією для всіх замовників.
Переваги агрегації очевидні:
  • Суттєво зросте ефективність централізованих закупівельних організацій. Завдяки агрегації кількість тендерів суттєво знизиться, що зекономить час та ресурси та зведе на нанівець ризик відсутності постачальників на торгах.
  • Збільшення економії для державних замовників = більша економія коштів платників податків. Фактично завжди оптові закупівлі дають змогу отримати суттєво нижчу ціну — адже вони викликають зовсім інший інтерес у постачальників.
  • Агрегація суттєво полегшить роботу як замовникам, так і постачальникам.
  • Замовникам достатньо: 1) повідомити ЦЗО про те, який товар вони потребують, 2) узгодити специфікацію, 3) укласти договір з переможцем, якого визначить ЦЗО за результатами аукціону. Нагадаємо, що кожен замовник може скористатися опцією добровільно передати свої закупівлі на ЦЗО.
  • Але так само агрегація спростить життя бізнесу. Готувати документи для участі в 1000 процедурах важче, ніж взяти участь в 10 агрегованих закупівлях. Це також впливає на кінцеву вартість товару.                                                                                                                                         
агрегація закупівель,

Коментарі

Виктория Семененко 2021-09-21 09:35:20
Доброго дня, ми КНП і ми можемо передати всі свої закупівлі (памперси, каші дитячі, мед матеріали та ін) в ЦЗО?