02.08.2022 Оксентія Груба

«Ми стрес-тест витримали. І українська енергосистема зараз — частина європейської» — Марина Безрукова, Укренерго

Член правління НЕК «Укренерго» Марина Безрукова, яка відповідає в компанії, зокрема за ефективне управління ланцюгами поставок, про виклики під час війни, засади діяльності компанії, застосування 169 Постанови, зміни в закупівельній сфері.


Із якими викликами стикнулась компанія на початку війни?

24 лютого о 1:32 ми від'єдналися від енергосистем росії та білорусі і українська енергосистема перейшла до автономного режиму роботи. Успішне складання тестів, які наша енергосистема мала пройти, працюючи автономно, були останніми та ключовими для її об’єднання з європейською мережею континентальної Європи ENTSO-E.

Згідно з програмою тестувань, ми мали пропрацювати в умовах ізоляції 3 дні, виконуючи певні технічні заходи на блоках електростанцій та знов приєднатися до енергосистем сусідніх країн. Але повномасштабне вторгнення рф почалось через 4 години після того, як ми від'єдналися від енергосистем росії та білорусі. Замість трьох днів ми пробули в ізольованому режимі три тижні. Більш того, ми успішно пройшли програму необхідних тестів, результати яких продемонстрували стабільність нашої енергосистеми, в перший день ізоляції та війни, не зважаючи на авіаудари та пошкодження, які ворог наносив інфраструктурі. Впевнена, що такого стрес-тесту жодна енергосистема жодної європейської країни ніколи не проходила, і сподіваюсь, ніколи не доведеться. Така стабільна робота в екстремальних умовах нашої енергосистеми, професійне управління нею та багаторічна технічна підготовка до інтеграції в європейську енергетичну мережу, врешті-решт призвели до того, що 16 березня ми приєдналися до ENTSO-E. Наша синхронізація з європейською енергосистемою сталася на 1,5 роки раніше, ніж було заплановано.

 Цей наш успіх не є випадковою удачею. Я завжди кажу, що удача — це закономірний результат зусиль, що були докладені, і ми були до цього готові. Тому що, починаючи з 2017 року, з моменту підписання угоди з ENTSO-E про умови майбутнього об’єднання енергосистем, ми готувалися до цього. Разом з іншими енергетичними компаніями ми виконували технічні заходи, передбачені цією угодою та інвестували більше 700 млн євро в модернізацію та розвиток мережі, побудову потужної системи кіберзахисту, підвищили ефективність ІТ-систем, провели реформу корпоративного управління, реформу закупівель. На мою думку, коли стається кризова ситуація — ти ніколи не підіймаєшся до рівня своїх очікувань, а завжди падаєш до рівня своєї підготовки. І цей тест в ізольованій роботі під час війни показав, наскільки ми були до цього готові. Те, що ми наполегливо працювали п'ять років: будували нові підстанції, будували лінії на сході України, готувалась до від'єднання, будували нові мережі на західному інтерфейсі енергосистеми, все це посилило  надійність нашої мережі. Результат — сьогодні Україна є частиною єдиного європейського енергетичного простору, який простягається від Маріуполю до Лісабону. А росія назавжди втратила можливість впливу на енергетичну незалежність нашої країни, а в перспективі і регіону Центральної та Східної Європи.

Наскільки змінилися засади закупівельної діяльності «Укренерго» після початку війни?Про застосування 169 Постанови. Із якими завданнями справилась 169 Постанова?

Засади зовсім не змінилися, змінилась ситуація. Принципи закупівельної діяльності «Укренерго» — стаття 5 Закону «Про публічні закупівлі». Це конкурентність, ефективність і прозорість. Для закупівельника головне — своєчасне постачання. Якщо постачання товару або послуги не відбулось вчасно — така закупівля не може вважатись успішною. Коли почалось російське повномасштабне вторгнення, ми побачили, що в один момент були розірвані всі ланцюжки постачань. Ми не могли витрачати час на передтендерну підготовку. А це – запорука конкурентності. Тому що, коли ти витрачаєш час на передтендерну підготовку, ти маєш добре розуміння ринку, можеш спланувати або заздалегідь знати, яка кількість постачальників прийде на торги. Маєш знати технічну сторону, пов'язану з цією закупівлею. Це потребує часу. В умовах війни це неможливо.

Тож,  реакція уряду — Постанова 169 була прийнята максимально оперативно та своєчасно. Цей документ дав нам змогу витратити мінімум часу,  щоб зробити закупівлі максимально оперативними.

Наші закупівельні процеси були миттєво перебудовані на воєнні рейки з урахуванням нової нормативної бази. І всі закупівлі — відбуваються за умов дотримання наших принципових засад. Якщо закупівля коштує навіть 1 копійку в нас обов'язковим є конкурентний лист. В нас є обов'язкова перевірка ціни навіть в умовах війни. Розумію, що можливо багато замовників можуть постраждати через те, що компанії, які були пошкоджені чи зруйновані не могли працювати. Деякі компанії залишились на ринку монополістами і, звичайно, монополіст завжди хоче заробити більше. Для того, щоб цих зловживань уникати, ми робили і цінову перевірку, і конкурентні листи там, де це можливо. Єдиний виняток був, коли потрібно було терміново відновлювати пошкоджені в результаті бойових дій об'єкти нашої мережі, тоді відбувалось все максимально швидко і ми не гаяли час на розлогі бюрократичні процедури. Коли на кону безпека енергоживлення — закупівля має бути фактично миттєвою. 

Спрощені закупівлі і відкриті торги. Які переваги кожного з видів закупівель?

Коли війна розпочалась — Постанова 169 була оперативною відповіддю на реалії. Та час минув, ми розуміємо, в якій ситуації знаходимось, розуміємо, що війна – це не спринт на коротку дистанцію, а виснажливий марафон.

Тому я вважаю абосолютно правильним рішення уряду повернути закупівлі за спрощеними процедурами на Prozorro. Я вважаю, що Prozorro — найкращий інструмент для підтримки високого рівня конкуренції на торгах та прозорості.А саме ці ознаки – індикатори ефективної закупівлі.

Крім того, він дозволяє максимально оперативно робити закупівлі, які необхідні негайно для ліквідації пошкоджень в мережі. Prozorro — найбільш надійний інструмент для того, щоб закупівля була конкурентною. Тому ми повертатимемось до практики спрощених закупівель. Час, необхідний на таку закупівлю — відносно невеликий. Але, водночас, бізнес, який відновився, що хоче взяти участь у торгах і не хоче втрачати шанс на роботу, має змогу брати в цьому участь. Це найкращий спосіб зараз відреагувати на вже оновлені реалії часу. Відкриті торги – це теж дієвий інструмент тому що є можливість оскарження в Антимонопольногому комітеті. Якщо говорити про перевагу публічної закупівлі відкритих торгів від публічної закупівлі спрощених, то можливість оскарження через Антимонопольний комітет може затягнути процедуру на невизначений час. У мене були випадки, коли по одній процедурі було п'ять скарг, звісно, ця процедура тягнулась дуже довго. Ми не можемо собі цього дозволити в умовах війни. Особливо, якщо це стосується технологічного обладнання, яке потрібно через певний визначений час. Загалом, гадаю, що згодом можливо доречним буде створити певний симбіоз спрощених закупівель і відкритих торгів для того, щоб закупівлі були максимально ефективними. Ми нещодавно разом з іншими державними компаніями напрацювали перелік потенційних змін до Закону «Про публічні закупівлі». І, вважаю, наступний крок буде за Міністерством економіки. Там досить цікаві напрацювання. Наприклад, ми могли би включити закупівлі електроенергії, палива, газу до каталогів. Там є певні технічні нюанси, які потрібно відпрацювати, але це значно би покращило ситуацію. Оскільки, це те, що необхідно, і якщо ми матимемо змогу купувати це в каталозі, то закупівля зможе відбуватися ще швидше. 

Як ви залучаєте постачальників на торги?

Залучення постачальників — не швидкий процес. Ще 5 років тому більшість постачальників не довіряли державним компаніям. І ключове слово у відносинах між державним замовником та постачальником —  довіра. Якщо ми зі свого боку реалізуємо певні процеси, які дозволяють посилити цю довіру, це має найбільш позитивний результат. Зокрема, і постачальники знають, що вони прийдуть на торги, оголошені державною компанією, де до них буде рівноцінне ставлення як до інших, і їхнє завдання — конкурувати ціною. Наші засади — це категорійний менеджмент у закупівлях. По-перше, це дає змогу закупівельникові, уповноваженій особі концентруватись на певному сегменті ринку. Він має володіти технічними знаннями щодо предметів закупівель, має знати всіх постачальників, які нові гравці вийдуть на ринок. І все це дає змогу відчувати ринок, розуміти, яка конкуренція, і максимально швидко проводити закупівлі. По-друге, це передтендерна підготовка. Хороше планування заздалегідь дає змогу визначати потенційний час на передтендерну підготовку. 

Ми прагнемо до того, щоб в нас були конкурентні закупівлі, і це є запорукою їхньої ефективності.

Яких змін наразі потребує сфера закупівель?

Коли я в 2017 році прийшла в державні закупівлі і почала вивчати процеси, процедури, Закон і працювати безпосередньо із закупівлями державної компанії, мене вразило одне. Неправильне слово, не так поставлена кома змушують відхиляти кращу пропозицію, втратити кошти, але виконати вимоги Закону. Якщо закупівельник в держкомпанії не виконає вимогу Закону, то далі або шлях до Антимонопольного комітету, або (якщо з якоїсь причини Антимонопольний комітет не відбувся чи не було скарги), всі можливі наслідки: штрафи, догани, порушення. Я досить давно, співпрацюючи в різних робочих групах, кажу, що Закон «Про публічні закупівлі» — не для зручності державних замовників і постачальників. А для того, щоб платники податків могли подивитись і контролювати те, що купується за їхні кошти. Джерело доходу нашої компанії — тарифи на послуги з передачі електричної енергії та диспетчеризації (управління) енергосистемою. Я, як громадянин, щомісяця сплачую за платіжкою за електроенергію, і там є доля нашого доходу. Тому, як громадянин, я хочу знати, куди, наприклад, компанія «Укренерго» витрачає кошти, що і як вона купує, за якою ціною. Закон «Про державні закупівлі» дає мені, як громадянці України, таку можливість. Але, на мою думку, при цьому не варто ефективність закупівель приносити в жертву. Ми маємо на цьому етапі допомогти замовникам і постачальникам — зробити так, щоб закупівлі відбувалися простіше. Термін закупівель — зараз це надзвичайно важливий фактор, від якого залежить і стабільність роботи країни і її спроможність давати відсіч ворогу. Саме тому ми працюємо над пропозиціями щодо змін до законодавства: дискутуємо, подаємо своє бачення.

У нас свій фронт — енергетичний. Російську агресію ми зустріли у повній бойовій готовності. Озброєння у нас прекрасне. З самого початку руйнувань у нас в дуже складних умовах працюють 40 мобільних-ремонтних бригад. Вони працюють, зокрема, на територіях, які потрібно розміновувати, подеколи в безпосередній близькості до ворога, нам в цьому випадку допомагають ЗСУ. Щодо закупівельників: ми безперебійно здійснюємо постачання. Ми не можемо перервати процес постачання для роботи наших ремонтних бригад, тому що від цього залежить надійність енергоживлення країни.

Тому з початку війни закупівельники не спинялися ні на хвилину. Всі люди вмотивовані, вони розуміють, що працюють на перемогу, і ті реформи, які були проведені у закупівлях за останні кілька років в нашій компанії дозволяють нам зараз швидко і ефективно «підносисти снаряди» нашим технічним підрозділам, щоб вони могли виконувати свої функції.

Бо ми не покладаємось на випадкову удачу, а щодня працюємо на нашу перемогу, передбачаємо нашу перемогу, а найкращий спосіб передбачити майбутнє — створити його. 

Укренерго,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.