16.02.2022 Ольга Данилюк

КЕП чи УЕП: що має знати учасник

Ольга Данилюк, юристка майданчика Zakupki.Prom

Про використання електронних підписів у публічних закупівлях написано вже багато і може  здатися, що це питання вже не актуально. Однак, останнім часом почастішали випадки, коли учасників відхиляють за те, що вони підписують свої пропозиції удосконаленим електронним підписом (УЕП), коли замовники вимагають накладення виключно кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Як постачальнику не потрапити під дискваліфікацію?

Як зрозуміти який у вас підпис-КЕП чи УЕП?

Якщо у вас є документ, який ви підписували своїм електронним підписом — завантажте його на сайті https://czo.gov.ua/ у розділі перевірити підпис. У сформованому протоколі перевірки підпису зверніть увагу на поле “тип підпису”. Там буде вказано ваш підпис удосконалений чи кваліфікований. Також зважайте на поле “тип носія”: захищений носій — це ознака кваліфікованого підпису, а незахищений — удосконаленого.

Крім того, є опосередковані фактори. Якщо ви можете копіювати підпис з флешки на комп’ютер чи відправити його додатком до електронного листа — у вас УЕП.

КЕП — це захищений підпис, він може бути тільки на токені чи зберігатися у хмарному сховищі на боці кваліфікованого надавача електронних послуг (КНЕП).

Практика Колегії АМКУ

У лютому 2020 року Колегія звернулась до Міністерства цифрової трансформації із запитом чи може підпис вважатися “кваліфікованим”, якщо при перевірці на сайті ЦЗО з’являється інформація, що тип носія — незахищений, тип підпису — “удосконалений”. Мінцифри повідомило: якщо за результатами перевірки з’являється інформація, що тип підпису "удосконалений", то такий підпис не може вважатись “кваліфікованим”.

Таке пояснення Мінцифри і фігурує у рішеннях АМКУ з даного питання. Для наочності, розглянемо декілька прикладів.

Рішення по скарзі у закупівлі "Харківобленерго" на придбання частин до лісогосподарьської техніки. Однією з підстав відхилення пропозиції учасника було те, що він підписав пропозицію удосконаленим електронним підписом. На свій захист скаржник зазначив, що відповідно до Постанови КМУ  від 3 березня 2020 року № 193 приватний бізнес має право використовувати УЕП. Однак колегія встановила, що згідно документації учасник має підписати пропозицію КЕП, а скаржник використав УЕП. Беручи до уваги роз'яснення Мінцифри про те, що тип підпису "удосконалений" не може вважатись “кваліфікованим”, Колегія вирішила, що пропозиція була відхилена правомірно.

Проте учасники, які підписали свою пропозицію УЕП при вимозі КЕП мають одну рятівну соломинку — неякісно прописані вимоги документації. Деталі у наступному прикладі. 

По скарзі у закупівлі меблів для початкових класів, яку проводив відділ освіти, культури, молоді та спорту Сахновщинської селищної ради, учасник оскаржував вибір переможця, пропозиція якого підписана удосконаленим підписом. Колегія встановила, що у документації по закупівлі наявна вимога “учасник зобов’язаний підписати тендерну пропозицію шляхом накладання КЕП уповноваженої особи учасника.” При цьому сама документація не містить визначення терміну "КЕП", саме через це у цій частині скаргу не задовольнили.

Якщо ж тендерною документацією передбачено, що пропозиція учасника повинна бути підписана удосконаленим електронним підписом або кваліфікованим електронним підписом, то можна використовувати будь-який з них, і це не буде порушенням.

Як і де бізнес може отримати КЕП?

Перелік КНЕП, які видають такі підписи доступний за посиланням  https://czo.gov.ua/ca-registry 

Якщо ви хочете оформити КЕП на токені, тоді є два варіанти. 

Перший — звернутися до КНЕП і придбати там токен та оплатити  послугу генерації підпису.

Другий — самостійно купити токен та безкоштовно згенерувати підпис у Державній податковій службі.

Якщо ви готові користуватися хмарним підписом і не бажаєте для оформлення підпису їхати в офіс КНЕП, тоді, наприклад, можна звернутися до провайдерів цифрових послуг. Прямо на сайті подати заяву та необхідні документи і отримати послугу онлайн. Перевага хмарних ключів у тому, що вам не треба носити із собою токен та завантажувати спеціальне програмне забезпечення для використання підпису.

Тож для бізнесу, який надалі планує брати участь у публічних закупівлях, є наразі  готове універсальне рішення — вже зараз оформити саме КЕП і використовувати його під час подання тендерних пропозицій. Так можна не боятися бути відхиленим за використання не того типу підпису.

КЕП, уеп,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.