17.04.2023 Ірина Литвинчук

Інтерв’ю з новим директором ДП «Прозорро» про зміни в закупівлях

Статтю було опубліковано на сайті Раднику в сфері публічних закупівель

Як ви вже знаєте, нещодавно у керівництві ДП "Прозорро" відбулись зміни. Новину про це ви могли побачити на нашій сторінці у Facebook. У березні 2023 року Міністерство економіки України призначило директором державного підприємства “Прозорро” Миколу Ткаченка.

Редакція порталу «Радник у сфері публічних закупівель» звернулась до Миколи Ткаченко із рядом цікавих для всіх запитань.

В даному відеоінтерв`ю було висвітлено наступні питання і відповіді на них:

Про зміни в законодавстві та процес адаптації Прозорро до них

Прозорро — це команда, яка працює в ритмі продуктової компанії, за правилами продуктових IT, за тими ж механізмами, що й у корпоративному секторі. 

Зараз Прозорро в процесі трансформації і вибудови нової стратегії, яка має відповідати новим викликам. 

Режим роботи з майданчиками майже не змінився.  Це реалізація, яка залежить від тих термінів, які ставлять стейкхолдери. Уже на ранньому етапі команда Прозорро говорить і комунікуємо щодо певних змін, можливих термінів цих змін, бажаних результатів. Це все погоджується і ми постійно в режимі комунікації з майданчиками. 

Куди звертатися, якщо помітили погрішність щодо майданчиків?

Звернутися до Прозорро можна за допомогою Інфобоксу для швидкої відповіді та чату зворотного зв’язку, телефону “гарячої” лінії,  електронного листа на адресу feedback@prozorro.ua

Серед більш традиційних методів є офіційне звернення в нашу систему документообігу, яке буде зареєстроване в стандартному порядку і буде надана офіційна відповідь.

Також можна звернутися до майданчиків, де працюють свої кол-центри та лінії підтримки.  

Зміни щодо оборонних закупівель

Для того, щоб відповідати законодавству, технічний функціонал по звітуванню по оборонних закупівлях буде видозмінюватися. Ми робимо відповідну доробку, де оборонні закупівлі можна буде висвітлювати у вигляді звітів на платформі. 

Тобто буде окремий розділ, куди можна буде зайти і вже за виконаними закупівлями надати інформацію. Оскільки не все можна показувати, то щодо кількості оборонних замовлень, така інформація буде засекречена. Щодо цін, постачальників, то це буде оприлюднено. До 24 квітня ми готуємо технічну реалізацію. 

Оновлення в системі, яких варто чекати в майбутньому

Прозорро готує майданчики до донорських процедур, інтегрує їх з іншими системами як всередині держави, так і з зовнішніми системами, щоб побудувати процес, коли проекти відбудови будуть прозоро висвітлюватися як нашою платформою, так і платформою партнерів. Це допоможе зробити процес контролю, вибору постачальників, бенчмаркінгу, коли по типовим проектам можна порівнювати ефективність їхньої реалізації і за великим рахунком будувати певні рейтинги не тільки по замовникам, але ще й по виконавцям. 

Також ключовий напрям роботи — розвиток маркету та цілої екосистеми навколо нього. Це спростить процедури закупівлі в певних категоріях, де є стандартні закупівлі товарів. 

Ще одним стратегічним напрямом роботи є адаптація системи під оборонну галузь, щоб те, що потрібно для оборони, в першу чергу реалізовувалося в нас. 

Також працюємо над гнучкістю системи. Це умовно режим “конструктора”, коли ми досить швидко зможемо адаптувати і налаштовувати систему за новими бізнес-процесами, щоб відповідати як процедурам всередині країни, так і процедурам донорів чи Світового банку.

Поради для ринку закупівель

Замовникам варто приділяти більше уваги дослідженню ринку. Це необхідно, щоб отримати найкращі пропозиції. Це можна зробити через комунікацію з майданчиками або звернутися до BI Prozorro, де в певних категоріях можна отримати перелік тих чи інших постачальників і залучити їх до своїх торгів. Для того, щоб збільшити конкуренцію та покращити свої результати варто не просити в постачальників документів, які не є обов’язковими. 

Щодо учасників, то варто дуже уважно читати технічну тендерну документацію, щоб не бути виключеними з торгів. Виправляти свої помилки та зрозуміти в чому можуть бути претензії, не боятися звертатися з оскарженнями та відстоювати свої права. 

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.