10.11.2023 Ірина Литвинчук

Інтерв’ю генерального директора ДП "Прозорро" Миколи Ткаченка для Mind.UA

Про верифікацію сумнівних заявок, відповідальність контрагентів і тендери з «російським слідом»

У своєму інтерв’ю для Mind. UA Микола Ткаченко, гендиректор ДП «Прозорро», прокоментував «дивні» тендери, кооперацію зі Світовим банком, майбутнє Prozorro Market та багато іншого.

Ми зібрали для вас найцікавіше.

Як «дивні» тендери потрапляють на Prozorro?

Якщо державне підприємство є замовником з точки зору закону, то воно зобов’язане проводити закупівлі в системі Prozorro. Тому держпідприємства ми реєструємо автоматично. І говорити, що система має на якомусь етапі відсікати чи блокувати закупівлі, ми не можемо, бо в такому разі порушуватимемо законодавство.

Але є чимало механізмів, які реалізовані в системі, аби можна було поскаржитися, щоб зреагував сам замовник або Державна аудиторська служба.

Умовно, сама архітектура «заточена» на унеможливлення «договорняків» всередині системи. А те, що відбувається за її межами, хто кому телефонує і що каже – ми ніяк не проконтролюємо. Але що справді важливо, це те, що система Prozorro побудована за принципом «Усі бачать Усе».

Кооперація зі Світовим банком

З 31 липня ми анонсували, що Prozorro і майданчики вже готові для проведення закупівель за міжнародними правилами. Потім два місяці ми проходили аудит Світового банку й 6 жовтня отримали офіційне підтвердження, що система Prozorro повністю відповідає його вимогам. До цього моменту свої закупівлі в системі вже проводить проєкт TAPAS, який фінансується USAID. Тобто перші закупівлі за правилами донорів уже відбулися.    

Майбутнє Prozorro Market

Це той інноваційний інструмент, у який ми дуже віримо. І в деяких категоріях електронний каталог продемонстрував таку ефективність, що уряд уже зробив обов’язковим проводити закупівлі великого переліку ліків і медвиробів саме через Prozorro Market. Наскільки знаю, на черзі – продукти харчування.

Загалом із розвитком Prozorro Market туди переходитиме дедалі більше закупівель. Зокрема, у травні цього року держава закупила у Prozorro Market товарів майже на 600 млн грн. А станом на вересень – уже на 1,3 млрд грн.

Чи фільтрує система Prozorro учасників тендерів, що можуть бути афілійовані з країною-агресором?

Є дуже чіткі правила, які зобов’язують замовників відхиляти учасників, які є громадянами рф та білорусі, а також компанії, кінцевими бенефіціарами яких є громадяни рф/рб, з часткою у капіталі понад 10%. Це саме стосується компаній, які знаходяться у санкційному списку РНБО – їх обов’язково відхиляти. Тому тут питання, наскільки зв’язок цієї компанії з рф є доведеним. Те саме стосується кримінальної справи – має значення, чи вона ще розглядається, чи є доведеною вина підрядника у завданні збитків державі. На жаль чи на щастя, наявність журналістських розслідувань про афілійованість компанії з країною-агресором, чи про ймовірні прояви корупції, не є підставою для відхилення учасника. Бо це також би дало багато простору для зловживань.

Про обсяги закупівель через Prozorro, та втрати за 9 місяців 2023 року.

І наприкінці 2022 року на Prozorro припадало лише 40% від обсягів закупівель. Натомість зараз 80% від обсягів закупівель проходить через Prozorro. І це дуже великий шлях, який ми пройшли разом із Міністерством економіки. Цьому максимально сприяли правила, закладені в постанову №1178, які дозволяють не вказувати чутливу інформацію в закупівлях. 19 жовтня якраз виповнився рік, відколи діють ці правила, і відтоді через Prozorro оголосили закупівель на 589 млрд грн.Великим зрушенням також було повернення незбройних оборонних закупівель у Prozorro. Завдяки цьому Міністерство оборони України вже заощадило понад 5 млрд грн на закупівлях, а українські постачальники та виробники можуть бачити потреби наших Сил оборони, перемагати на торгах та отримувати замовлення. І так само українське суспільство може бачити ці закупівлі і перевіряти ціни, аби не повторилася історія з яйцями.

А щоб дізнатися більше, читайте повну версію інтерв’ю.

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.