07.05.2022 ДП "Прозорро"

Фокус роботи Держаудитслужби у публічних закупівлях у період воєнного стану

Який фокус роботи Держаудитслужби зараз, у період воєнного стану, коли для критичних закупівель замовники можуть не проводити тендери, а закуповувати необхідні товари, послуги та роботи напряму?
У ефірі від Centre of Excellence in Procurement про це розповів Геннадій Пліс. 

  • Про фокус роботи Держаудитслужби у публічних закупівлях
Ми продовжуємо робити контроль закупівель 4 способами контрольних заходів – це моніторинг та перевірка закупівель, а також ревізія й аудити. І якщо в ревізіях і аудитах у нас контроль здійснюється як частина всього комплексу робіт, то моніторинг це наш основний вид контролю, який фактично є поточним, превентивним заходом. Однак, коли ми внесли зміни до постанови №631, ми також активізували другий вид контролю – перевірку закупівель. І на сьогодні ми вважаємо перевірку перспективною формою контролю, оскільки це не ревізія чи аудит, яка потребує багато бюрократичних процедур. Це ефективний, швидкий, оперативний захід, який може бути здійснений протягом 10-20 днів. Він направлений на фактичну перевірку обсягів виконання робіт, обсягу, наприклад, будівельних робіт. І взагалі упередження та недопущення фіктивних договорів. Це перевірка по факту – що поставляється, в якому обсягу, якої якості тощо.
  • Як ви ставитесь до дій замовників, які продовжують проводити закупівлі за Законом «Про публічні закупівлі»?
Позитивно. Я вважаю, що такий підхід є більш відповідальним, прозорим і ефективним. Звичайно, є випадки, коли дотримуватися цієї процедури неможливо, коли є термінові потреби, і саме для цього й була прийнята Постанова 169). Але досить часто люди використовують цю постанову не так, як того вимагає процедура. Тому що, якщо закуповуються термінові речі, повʼязані з критичною інфраструктурою, це одне. А коли за цією процедурою, за постановою починають закуповувати те, що купували щорічно, то це неправильно. І мені взагалі здається, що не дотримуватися відкритих торгів досить ризиковано, тому що виникає пряма персональна відповідальність керівника чи замовника. Адже сам він буде нести відповідальність за те, чому він обрав саме цього замовника, чому він встановив таку ціну. Тому я позитивно ставлюся до відкритих торгів. І вважаю, що закупівля без цієї процедури є достатньо ризиковою для керівника.
  • Деякі відкриті реєстри довгий час не працювали й замовники не мали можливість виконувати свій обов'язок щодо перевірки учасника на предмет наявності підстав, зазначених у статті 17 Закону. Яка позиція Держаудитслужби з цього питання? 

Справді, деякі реєстри були закриті й інформація була прихована. Ми тільки зараз переходимо до аналізу і моніторингу цих закупівель, тому що минулого місяця ми підходили до цього виважено. Я вважаю, що в Законі є достатньо можливостей, щоб використовувати деякі інструменти й зʼясовувати інформацію, як це вимагає стаття 17. І у будь-якому разі ми будемо до цього ставитися дуже обережно, щоб враховувати інформацію з реєстрів, що були закриті. Ми обовʼязково це будемо враховувати в наших контрольних заходах. Адже ми більш схильні до аналізу реальних ситуацій і обставин, тож будемо відповідально підходити до цих питань. Тому навіть, якщо ми не будемо звертати уваги на деякі порушення, враховуючи закритість реєстрів, ми будемо про це зазначати.

держаудитслужба,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.