10.04.2020 ДП "Прозорро"

Довідка щодо застосування заходів із захисту довкілля

Приклад довідки щодо застосування заходів із захисту довкілля

У тендерній документації Замовник може зазначити, що технічні, якісні характеристики предмета закупівлі повинні передбачати необхідність застосування заходів із захисту довкілля. Відповідно Замовники в складі пропозиції вимагають у Постачальників підтвердження інформації про застосування заходів із захисту довкілля. Іноді ця інформація надається в складі якоїсь довідки, наприклад, технічних характеристик товару, іноді в складі  довідки про постачальника.

Ще одним прикладом інформації про захист довкілля може бути зазначення в тендерній документації такої інформації:

Під час виконання робіт необхідно застосовувати заходи із захисту довкілля, зокрема:

-       не допускати розливу нафтопродуктів, мастил та інших хімічних речовин на ґрунт, асфальтове покриття;
-       під час експлуатації автотранспорту викид відпрацьованих газів не повинен перевищувати допустимі норми;
-       не допускати складування сміття у несанкціонованих місцях;
-       компенсувати шкоду, заподіяну в разі забруднення або іншого негативного впливу на природне середовище.

Для виконання робіт повинні використовуватися якісні матеріали, машини і механізми, які відповідають вимогам діючого природоохоронного законодавства, а також застосовуватися інші необхідні заходи із захисту довкілля.

Засобом документального підтвердження Учасником застосовування зазначених вище заходів із захисту довкілля під час виконання робіт є наданий Учасником гарантійний лист, складений у довільній формі, в якому Учасник гарантує застосування вищезазначених заходів.

приклади документів, тендерна документація, постачальник, замовник, підготовка тендеру,

Коментарі

Тетяна 2020-10-02 16:30:03
Доброго дня. Посилання на довідку щодо застосування заходів із захисту довкілля https://docs.google.com/document/d/1vkrjdTNk7fjm28CHD7LJxT23CA0bi6F1XqhyjOh7rtY/edit містить інформацію стосовно Закону про публічні закупівлі у попередній редакціі до 19 квітня 2020 р. Зараз стаття 22 не має згадувань про захист довкілля. Не згадується захист довкілля і по всьому тексту закону (ні захист довкілля, ні екологічні норми /вимоги, - взагалі нічого, пов'язаного з такою нагальною темою сьогодення як екологія, що є дивним), а тому виходячи з контексту замовники взагалі не мають права пред'являти вимоги щодо надання такої довідки на торги? Чи не так? А все ще пред'являють... "по старінкє"...
Светлана 2021-07-07 10:11:43
Тетяна, звертаю Вашу увагу на те, що положеннями статті 23 визначно що замовник може застосовувати вимоги до ЕКОЛОГІЧНИХ характеристик предмету закупівлі. І це є більш коректне формулювання. У разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам. Такій підхід забезппечує чітки умови і вимоги до підтвердження відповідності. У якості прикладу рекомендую ознайомитись с такою новою публікацією: https://infobox.prozorro.org/articles/ekologichne-markuvannya-i-tipu-ta-publichni-zakupivli