24.01.2022 Денис Левченко

Документальне підтвердження повноважень на підписання банківських гарантій - практика АМКУ

Відомо, що Законом України «Про публічні закупівлі» передбачено можливість встановлення у Тендерній документації такої умови до Учасників- подати у складі тендерних пропозицій гарантію як спосіб забезпечення тендерної пропозиції Учасника.

Зазвичай, Замовники встановлюють вимогу подати забезпечення тендерної пропозиції – банківську гарантію. Разом з банківською гарантією встановлюється вимога подати документ, яким підтверджуються повноваження посадової (службової особи) банку, яка підписала банківську гарантію та інші документи (як варіант, грошове покриття банківської гарантії).   

Звичайна і цілком логічна вимога Замовника до Учасників подати разом з банківською гарантією документальне підтвердження повноважень посадових осіб банків на підписання таких гарантій.

Однак трапляється, що з виконанням цих вимог можуть бути складнощі.

Підтвердження повноважень Уповноваженої особи від Банку-гаранта

Для прикладу, розглянемо рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі- АМКУ)з наведеного питання.

І. Рішення  АМКУ від 17.01.2022 року № 888-р/пк-пз, прийняте за результатами розгляду скарги UA-2021-10-07-009847-b.c7.

Тендерною документацією було встановлено умови:

надати банківську гарантію  +

довідку з банку про наявність повного грошового покриття на весь строк дії відповідної гарантії +

та виписки з Банку по рахунку покриття, яка підтверджує зачислення грошового покриття на рахунок покриття, видані Банком гарантом, завірені печаткою Банку-гаранта та підписом уповноваженої особи такого Банку-гаранта  +

 надати підтвердження повноважень такої уповноваженої особи від Банку-гаранта.

Підстави та обґрунтування рішення АМКУ.

У наведених вище довіреностях відсутня інформація про посади (ПІБ посадових осіб банку), а також у складі Пропозиції Скаржника відсутні інші документи, які підтверджують повноваження (ПІБ посадових осіб банку) саме як уповноважених осіб (найменування Банку).

Враховуючи викладене, наведені вище документи гарантія від ___.11.2021 № G……/21, довідка (архівна папка "…….. 7z", файл "довідка_покриття.pdf") та виписка по особовим рахункам не підписано уповноваженими особами (найменування банку).

Враховуючи викладене, Пропозиція Скаржника була правомірно відхилена Замовником з наведеної вище підстави, у зв'язку з чим відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині».

На що звернути увагу.

У банках питання документального підтвердження повноважень на підписання, у тому числі, банківських гарантій документально підтверджені досить добре. Учасникам при замовленні банківської гарантії бажано перевіряти НЕ ЛИШЕ самі проекти банківських гарантій на їх відповідність умовам Тендерних документацій до підписання уповноваженими особами банків, а також і документи, якими підтверджуються повноваження саме посадових  осіб підписувати  від імені банків банківські гарантії (грошове покриття, у разі встановлення вимоги його подати).

Повноваження підписанта банківської гарантії

ІІ.  Рішення  АМКУ від 22.07.2021 року № 16825-р/пк-пз, прийняте за результатами розгляду скарги UA-2021-0528-010650-b.c1

Тендерною документацією встановлена, у тому числі умова, відповідно до якої разом із банківською гарантією надаються у електронному форматі копія документа про повноваження особи, котра підписує банківську гарантію завіреною підписом уповноваженої особи банку-гаранту.

Уповноважена особа банку в розумінні цього пункту це керівник банка-гаранта, або його представник, що зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Підстави та обґрунтування рішення АМКУ.

«Відповідно до інформації, розміщеної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, містяться відомості про керівника (найменувнаня Банку): ПІБ – керівник.

Разом з тим, надана Переможцем банківська гарантія не підписана уповноваженою особою в розумінні Документації: це керівник банка-гаранта, або його представник, що зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Враховуючи наведене, у Замовника наявні підстави для відхилення Пропозиції Переможця, визначені абзацом п'ятим пункту 2 частини першої статті 31 Закону.

Враховуючи інформацію, наведену в мотивувальній частині рішення, Пропозиція Переможця мала бути відхилена Замовником на підставі вимог статті 31 Закону».

На що звернути увагу.

Замовникам варто звернути увагу на те, що зазначена умова Тендерної документації може бути досить проблемною для виконання, ураховуючи те, що в ЄДР, як правило міститься інформація лише про керівника банку, як підписанта від імені банку договорів (інших документів), а банківські гарантії підписують часто інші посадові особи банку на підставі, зокрема, довіреностей, і інформація про таких посадових осіб не завжди вноситься до ЄДР.

Ураховуючи викладене, Учасникам бажано перевіряти відповідність не лише банківської гарантії умовам Тендерної документації, а також наявність документального підтвердження повноважень посадових осіб банку, які підписують банківські гарантії та інші документи, які подаються у складі тендерних пропозицій Учасників саме відповідно до умов Тендерної документації.

банківська гарантія,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.