07.03.2024 ДП "Прозорро"

Про баланс між прозорістю і безпекою в оборонних закупівлях

Читайте повну версію інтерв`ю Генерального Директора ДП "Прозорро" Миколи Ткаченка для New Voice

На початку повномасштабного вторгнення абсолютним пріоритетом була безпека. Тому оборонні закупівлі повністю вивели з Prozorro. А вже сьогодні близько 80% коштів витрачають через електронну систему закупівель. Проте шлях повернення незбройних оборонних закупівель на Prozorro був складнішим.

Поштовхом до повернення оборонних закупівель в систему стало журналістське розслідування про закупівлі Міністерства оборони. І згодом оборонних замовників зобов’язали прозвітувати про ціни за одиницю у всіх контрактах, укладених після 24 лютого.

Влітку 2023-го нові правила Постанови №1275 остаточно зобов’язали оборонних замовників використовувати Prozorro для незбройних закупівель.

Зокрема було створено Державний оператор тилу, який покликаний системно змінити підходити до тендерів на незбройні товари, аби витрачати кошти максимально ефективно.

Також ми створили рамкову угоду для оборонних закупівель, щоб максимально убезпечити наших виробників від ризиків. Адже інформація про те, які конкретно учасники змагаються за закупівлю, доступна лише контролюючим органам. Як і дані про переможця торгів. Натомість кожен може побачити ціну, за якою придбали товар, та ціни інших учасників.

для потреб оборони, 1275,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.