01.09.2023 Радник в сфері державних закупівель

Чотири відповіді на найпопулярніші питання про оборонні закупівлі у зв’язку зі змінами від 21.07.2023р.

Окрім публічних закупівель, група компаній «Радник» активно допомагає державним замовникам у проведенні оборонних закупівель. Ми публікуємо численні статті та матеріали, проводимо навчання та роз’яснення, ведемо телеграм-канал, надаємо індивідуальні консультації.

Як відомо, 21.07.2023р. набула чинності постанова Уряду  №736 від 18.07.2023, якою було внесено зміни до   постанови КМУ від 11.11.2022 № 1275 «Деякі питання здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» (далі — Постанова № 1275 та Особливості № 1275). Зміни  ускладнили процес закупівель для багатьох оборонних замовників, адже виникає чимало спірних питань, які потребують роз’яснень від уповноважених органів.

Про деякі спірні питання в оборонних закупівлях ми писали у статтях « У яких випадках в оборонній закупівлі необхідно публікувати звіт про укладений договір без ЕСЗ», « Допомагаємо оборонним замовникам у виборі закупівлі (відкриті торги або спрощена закупівля, або каталоги)», « Оборонні закупівлі після 21.07.2023: dорієнтовні дії стосовно всіх оборонних закупівель».

Поки чекаємо офіційних роз’яснень, ми підготували відповіді на найпопулярніші питання про оборонні закупівлі у зв’язку зі змінами від 21.07.2023р.

Питання 1. Про проведення допорогових оборонних закупівель

Питання: чи встановлений Особливостями № 1275 порядок проведення оборонних закупівель товарів і послуг оборонного призначення, інших товарів і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони, вартість яких не перевищує 200 тис. грн, робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони, у разі коли їх вартість не перевищує 1,5 млн грн? Та чи потрібно звітувати по таких закупівлях?

Відповідь: ні,  Особливостями № 1275  не встановлено окремого порядку по таких закупівлях і звітування по таких закупівлях не передбачено.

Водночас потрібно  пам’ятати:

1.      відповідно до пункту 6 Особливостей № 1275 рішеннями державних замовників, що здійснюють такі закупівлі, визначаються переліки та обсяги закупівель (використовуйте зразок   наказу про внесення змін до переліку та обсягів закупівель товарів, робіт і послуг);

2.      відповідно до пункту 1 частини 3 статті 30 Закону про оборонні закупівлі державні замовники протягом одного робочого дня до дати розміщення оголошення про закупівлю надсилають таке оголошення для оприлюднення адміністратором електронної системи закупівель на вебпорталі уповноваженого органу з питань закупівель та/або в електронній системі закупівель.  

Питання 2. Коли надсилати оголошення до ДП «Прозорро» — до оголошення закупівлі чи до моменту укладення договору?

Питання: коли направляти оголошення для оприлюднення адміністратором електронної системи закупівель на веб-портал Уповноваженого органу з питань закупівель — до оголошення закупівлі чи до моменту укладення договору?

Відповідь: надсилаємо таке оголошення для оприлюднення адміністратором електронної системи закупівель до моменту укладення договору, якщо це прямийдоговір.

Якщо проводимо відкриті торги або спрощену закупівлю, або каталоги, то краще надсилати до розміщення закупівлі, а саме протягом одного робочого дня до дати розміщення оголошення про закупівлю надсилати таке оголошення для оприлюднення адміністратором електронної системи закупівель на веб-портал Уповноваженого органу з питань закупівель.

За потреби завантажте зразок протоколу про оприлюднення оголошень про закупівлю. Детально про направлення таких оголошень читайте у статті «Заступник генерального директора ДП „Прозорро“ про те, чи потрібно надсилати оголошення про оборонну закупівлю після 21.07.2023».

Питання 3. Як діяти, якщо відкриті торги не відбулися

Питання: якщо  провели відкриті торги або спрощену закупівлю, що не відбулися у зв’язку з відсутністю учасників, що далі? Знову відкриті торги / спрощена закупівля?

Відповідь: Постановою № 1275 не передбачено спеціальних можливостей у разі, якщо не відбулася закупівля, використати виключення щодо укладання прямого договору. Отже, замовник може або повторно провести відкриті торги або спрощену закупівлю, або здійснити відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників.

Також перед повторною закупівлею рекомендуємо провести моніторинг ринку, можливо, очікувана вартість занижена або технічні вимоги не актуальні. 

Питання 4. Про договори з монополістами

Питання: яким чином за Постановою № 1275 укладати договори з монополістами?

Відповідь: тут ситуація аналогічна попередній. Постановою № 1275 станом на серпень-2023 не передбачено спеціальних можливостей використати виключення щодо укладання прямого договору у разі, якщо закупівля у монополіста. У замовника є такі три можливі варіанти:

  • Скористатися виключеннями, передбаченими в пункті 9 Особливостей № 1275 (розрахунок ціни договору передбачає прибуток до 25 відсотків собівартості товарів, робіт та послуг);
  • Провести відкриті торги або спрощену, або каталоги, і щоб монополіст взяв участь;
  • Є також замовники, які приймають рішення і використовують у таких випадках Особливості № 1178, а саме виключення, передбачені пунктом 13, але якщо замовника уповноважили використовувати Постанову № 1275, то такий варіант вважаємо ризикованим.
для потреб оборони,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.