26.01.2023 Радник в сфері державних закупівель

Чотири поради учасникам: враховуємо зміни до Особливостей від 03.01.2023

Кабінет Міністрів України постановою № 1495 від 30.12.2022 (далі — Постанова № 1495) вніс зміни до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості). Постанова № 1495 набрала чинності 03.01.2022 (крім пунктів 2, 8, 10 і 12 змін, затверджених цією постановою, які набирають чинності через шість місяців з дня її опублікування).

Ми висвітлили кілька нюансів, на які варто звернути увагу замовникам публічних закупівель в разі проведення відкритих торгів за Особливостями починаючи з 03.01.2023р. Сьогодні пропонуємо низку порад учасникам відкритих торгів, враховуючи останні зміни Особливостей. Тож, починаючи з 03.01.2023р. учасникам доцільно звернути увагу на таке:

1. Формування ціни тендерної пропозиції має відбуватися з урахуванням відсутності зниження ціни під час аукціону, адже пунктом 35 Особливостей передбачено, що з 03.01.2023р. відкриті торги проводяться без застосування електронного аукціону, тобто в учасників не буде можливості знижувати вартість тендерної пропозиції протягом трьох раундів, як це було раніше. Для перемоги учаснику варто відразу запропонувати найнижчу можливу ціну, за якою він зможе постачати предмет закупівлі. 

Щоб краще прорахувати, яка вартість тендерної пропозиції може стати переможною та не позбавить учасника прибутку, не завадить провести аналіз. Доречно вивчити попередні процедури закупівель замовника за цим предметом закупівлі; яка кількість учасників брала участь; з якими цінами виходили учасники та до якої ціни понижались, якщо йдеться про відкриті торги з аукціонами; наскільки ціни конкурентів були нижчими за очікувану вартість замовника тощо, та врахувати проаналізовані дані під час формування ціни тендерної пропозиції.

Як проаналізувати свій ринок у публічних закупівлях за допомогою модуля аналітики BI ProZorro, читайте у статті « Як бізнесу оцінити ринок у публічних закупівлях? Частина 1: аналіз попиту».

2. Підготовку документів тендерної пропозиції радимо розпочинати відразу та не відкладати на потім, адже у будь-який момент можуть виникнути проблеми зі світлом, зв’язком або ж просто розпочатися тривога, що унеможливить якісну підготовку у строк, визначений Особливостями. Нагадаємо, що згідно з пунктом 24 Особливостей оголошення про проведення відкритих торгів та тендерну документацію замовник розміщує не пізніше ніж за сім днів до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, тобто на підготовку документів в учасника є мінімум сім днів

У разі виявлення дискримінаційних вимог у тендерній документації не забуваємо про їх вчасне оскарження, при цьому процес оскарження з 03.01.2023р. в цій частині змін не зазнав. За нагоди можете скористатися прикладом скарги на умови тендерної документації за Особливостями. При оскарженні вимог замовника слід пам’ятати, що скарги, що стосуються тендерної документації, можуть подаватися до органу оскарження з моменту оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів, але не пізніше ніж за три дні до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, установленого до внесення змін до тендерної документації (абзац 1 пункту 56 Особливостей). Якщо оскаржуються умови тендерної документації, разом із скаргою повинно бути завантажене документальне підтвердження / докази (абзац 2 пункту 53 Особливостей).

Пропонуємо учаснику готувати відразу всі документи згідно з вимогами тендерної документації та не розраховувати на механізм «24 години на виправлення», адже протягом цих 24 годин так само можуть бути відключення електричної енергії, проблеми з інтернетом або ж ракетні обстріли, що стане на перешкоді якісному виправленню невідповідностей.

3. Зверніть увагу, що починаючи з 03.01.2023р., якщо учасник виграє декілька лотів в одній закупівлі, то матиме можливість укласти один договір про закупівлю по всіх лотах, адже останнім абзацом пункту 39 Особливостей передбачено, що в разі, коли учасник процедури закупівлі стає переможцем кількох або всіх лотів, замовник може укласти один договір про закупівлю з переможцем, об’єднавши лоти.

4. Відкриті торги, оголошені до 03.01.2023р., завершуються з аукціоном. Статтею 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Нагадаємо, що група компаній «Радник» розробила чимало зразків документів за Особливостями саме для учасників. Дивіться, як легко їх знайти:


Більше важливої інформації про закупівлі під час війни читайте на порталі RADNUK.COM.UA у розділі «Воєнний стан».

поради,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.