14.05.2021 Лілія Кулик

Чи існує електронний підпис ФОПа та КЕП на звичайній флешці

Роз'яснення щодо електронних підписів

Міністерство цифрової трансформації роз’яснило деякі моменти щодо використання електронних підписів. Радимо Замовникам ознайомитись із ними, щоб у майбутньому використовувати у своїй діяльності. Текст – за посиланням  http://ext.ppdev.ga/edp-legislation-clarification

Чи існує поняття «електронний підпис фізичної особи-підприємця»?

Це запитання, з яким дуже часто стикались учасники та замовники публічних закупівель. Зараз ви дуже здивуєтесь, але Закон України «Про електронні довірчі послуги» окремо не виділяє таку категорію користувачів електронних довірчих послуг, як фізична особа-підприємець, тож така особа може використовувати особистий електронний підпис. 

Відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги» користувачі електронних довірчих послуг – підписувачі, створювачі електронних печаток, відправники та отримувачі електронних даних, інші фізичні та юридичні особи, які отримують електронні довірчі послуги у надавачів таких послуг відповідно до вимог цього Закону.

Підписувач – фізична особа, яка створює електронний підпис.

Кваліфіковані сертифікати відкритих ключів обов’язково мають містити, зокрема, ідентифікаційні дані, які однозначно визначають користувача електронних довірчих послуг, серед іншого, обов’язково:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) підписувача та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера, облікової картки платника податків, сповістили про це податкову та мають відповідну відмітку в паспорті).

При цьому кваліфіковані сертифікати відкритих ключів можуть містити інші ідентифікаційні дані фізичних або юридичних осіб, необов’язкові додаткові спеціальні атрибути, визначені у стандартах для кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів. Ці атрибути не мають впливати на інтероперабельність і визнання кваліфікованих електронних підписів. 

Тому радимо Замовникам вимагати в учасників - ФОПів підписувати пропозиції за допомогою підпису фізичної особи, а не електронного підпису ФОПа, бо останнього насправді не існує.

Який підпис вимагати в Постачальників КЕП чи УЕП?

Краще давати можливість обирати Постачальнику і в умовах тендеру зазначати, що учасник може підписати або КЕП, або УЕП.
Чому? За результатами цьогорічного дослідження сфери електронних довірчих послуг лише 8,5% (у 2019 році) та 11,36% (у 2020 році) користувачів електронних довірчих послуг використовували КЕП. Решта – удосконалені е-підписи, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів. Тож потенційно вимога щодо підписання лише КЕП може знизити конкуренцію.

Водночас вимагати в Постачальників підписувати документи УЕП цілком законно. Постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 193 «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів» забезпечує можливість використання удосконалених е-підписів чи печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів для електронної взаємодії, електронної ідентифікації та автентифікації фізичних, юридичних осіб і представників юридичних осіб, коли законодавство передбачає використання лише КЕП чи печаток або засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри, крім випадків, визначених законодавством.

Варто зауважити, що Уряд продовжив реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених е-підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, до 5 березня 2022 року.

Чи може КЕП зберігатись на незахищеному носії?

Насправді ні. Або це вже буде не КЕП. Потрібно розрізняти поняття КЕП та УЕП. КЕП не може просто зберігатись у вас на пошті чи на особистій флешці. Особистий ключ кваліфікованого електронного підпису може зберігатися лише в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки та має бути пов’язаним із кваліфікованим сертифікатом.

Дізнатися про те, як перевірити підпис, у вас КЕП чи УЕП, ви можете в статті: « Який електронний підпис має накласти Учасник на свою пропозицію».

КЕП, електронний підпис,

Коментарі

Андрій 2021-05-21 08:58:28
Країна абсурд: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-10-23-004024-c. Це ж треба наплодити ЕЦП, КЕП, УЕП, електронні печатки і тд. і тп., мільйон роз'яснень, заплутати всіх і себе. В результаті: скарги, моніторинги, штрафи, суди. Всім плювати. Видумуємо знову і знову. Ааааа....
Юрій 2021-05-21 08:41:45
Добрий день. Що таке засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки?
Анатолій 2021-05-21 08:56:04
Юрій, Наприклад https://ukrzvit.ua/tokeny-avtor Я користуюсь Secure Token-337M.