10.04.2020 Ольга Драпогуз

Аукціон в ЕСКО-процедурі

Інформація про те, як проходить аукціон в процедурі закупівлі енергосервісу

Початок аукціону в ЕСКО процедурі

Електронний аукціон (далі - аукціон) у процедурі відкритих торгів із закупівлі енергосервісу призначається через 5 днів після закінчення періоду прекваліфікації. На цьому етапі Замовник проаналізував всі подані пропозиції на предмет відповідності вимогам тендерної документації та прийняв рішення, кого з постачальників він допускає до аукціону (у строк, що не перевищує 20 робочих днів).

Дата та час аукціону можуть бути переплановані на більш ранній час. Це пов'язано з тим, що аукціон планується приблизно за такою формулою:

Кінцевий строк подання пропозиції + 20 робочих днів (прекваліфікація) + 5 днів (період оскарження) = Дата аукціону.

Проте, якщо замовник здійснює прекваліфікацію менше, ніж за 20 днів - аукціон переплановується на більш ранній час. У разі зміни дати аукціону Майданчик Вам надішле сповіщення в особистий кабінет та/або електронною поштою.

Брати участь в аукціоні мають можливість лише ті постачальники, яких було допущено до аукціону на етапі прекваліфікації.

Які показники можна змінювати під час аукціону

В процедурі енергосервісу, на відміну від інших процедур закупівель, аукціон відбувається не на зниження ціни пропозиції, а на підвищення показника ефективності енергосервісного договору (ПЕД).

Показник ефективності енергосервісного договору (ПЕД) – загальна сума різниці щорічних скорочень витрат замовника та щорічних платежів виконавцю енергосервісу протягом 20 років з дати оголошення ЕСКО-процедури.

Безпосередньо в цьому аукціоні задіяні такі показники:

  1. визначені Замовником:
    • мінімальний “крок” аукціону - це відсоток, що встановлюється в межах 0,5-3% від пропозиції постачальника, на який Ви можете підвищувати ПЕД (зазначений в оголошенні про проведення закупівлі);
  2. визначені Постачальником:
  • тривалість контракту в роках (строк дії договору, років) – кількість повних років терміну дії енергосервісного договору;
  • тривалість контракту в днях (строк дії договору, днів) – кількість додаткових днів до повних років терміну дії енергосервісного договору - якщо перший та/або останній рік договору буде неповним;
  • відсоток річних платежів (фіксований відсоток щорічних платежів на користь постачальника) – відрахування, які Ви будете отримувати як виконавець договору.

Як проходить аукціон при закупівлі енергосервісу 

Під час проведення аукціону формується список постачальників за критерієм ПЕД.

Всі пропозиції розташовуються у порядку від найнижчого до найвищого ПЕД без зазначення найменувань Постачальників. Стартовим визначається найнижчий ПЕД серед всіх Постачальників.

У разі, якщо Постачальники подали пропозиції з однаковим значенням ПЕД, першим в аукціоні підвищення ПЕД буде здійснювати Постачальник, який подав свою пропозицію пізніше, ніж інші Постачальники з аналогічним значенням.

В кожному раунді аукціону на ставку у Вас є 2 хвилини.

Протягом цього часу Ви можете:

  • не змінювати свою попередню ставку. Просто не вводьте нічого, і у Вас залишиться ставка з попереднього раунду;
  • зробити нову ставку. Коли Ви зробили ставку, і відведені Вам 2 хвилини ще не закінчилися, Ви можете змінити цю ставку.

У 1 раунді:

  • першим підвищує ПЕД своєї пропозиції (або залишає його без змін) Постачальник, пропозиція якого була найнижчою на етапі подання пропозицій;
  • останнім ходить (і має перевагу - бачити ставки конкурентів) Постачальник, який на етапі подання пропозицій надав найвищий ПЕД.

Такий порядок ходів може змінюватися в залежності від ставок постачальників у попередньому раунді. Якщо Постачальник у 1 раунді ходив першим, але поставив найвищий ПЕД із усіх, то в 2 раунді він ходитиме останнім. Тож у кожного є можливість максимально підвищити свій ПЕД в раунді й отримати перевагу останнього ходу.

Коли настає Ваша черга робити ставку, перед Вами з’являються 3 поля, які можна змінювати (аналогічні поля Ви заповнювали при поданні пропозиції):

  1. «тривалість контракту в роках»;
  2. «тривалість контракту в днях»;
  3. «відсоток річних платежів».
Аукціон енергосервісу

Ви можете підвищити показник ПЕД не менше, ніж на мінімальний крок аукціону.

Як бачимо на малюнку вище, Система автоматично розраховує та відображає Вашу мінімально можливу заявку з урахуванням попереднього значення ПЕД і мінімального кроку (733,37 або більше). При цьому ви також можете бачити, як змінюється Current NPV (735,23) - ваша поточна ставка (значення чистої приведеної вартості) після введення нових значень в одному або декількох із 3 доступних для редагування полів.

Впевнившись, що значення Current NPV вас влаштовує та дорівнює або є більшим за мінімально можливу заявку, натискайте кнопку “Зробити ставку”.

Перед початком кожного наступного етапу аукціону визначається новий стартовий показник за результатами попереднього етапу аукціону.

По завершенню третього раунду відбувається оголошення результатів та відкривається:

  • інформація про назви підприємств-учасників аукціону;
  • ПЕД Постачальників у кожному з раундів і їхній початковий ПЕД;
  • надані Постачальниками цінові пропозиції та кошториси.

Для Вашої зручності ми підготували відео, як відбувається ЕСКО-аукціон та заготовку-пам’ятку для швидкого розрахунку ваших ставок.

Додаткова корисна інформація - в наступних статтях:

ESCO - процедура або процедура енергосервісу

Як працює модуль "Аукціон" для Постачальників


аукціон, енергосервіс, ЕСКО, постачальник, Проведення аукціону,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.