08.07.2021 Ольга Нос

Зміни до договору, укладеного за результатами закупівлі через е-каталог Prozorro Market

актуальна інформація щодо змін в договорі, укладеному за результатами закупівлі через е-каталог Prozorro Market

Чи відрізняються у розумінні закону договори, укладені за результатом прямої закупівлі через каталог і за результатом запиту ціни пропозицій?

Відповідно до статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі  Закон) порядок формування та використання електронного каталогу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020  № 822 (далі  Порядок). 

Порядок визначає 2 способи закупівель через каталог:

  • Відбір постачальника шляхом формування  замовлення в електронному  каталозі з дотриманням принципів здійснення закупівель, визначених статтею 5 Закону, — для закупівель товарів, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень;
  • Відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників — для здійснення закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 50 тис. гривень та є меншою, ніж 200 тис. гривень, для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2 Закону, та меншою, ніж 1 млн. гривень для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону.

Згідно з абзацом 3 пункту 2 Порядку договір про закупівлю, укладений з використанням електронного каталогу — це договір, укладений замовником з переможцем відбору, та/або документ, що підтверджує придбання замовником товару у переможця відбору відповідно до Порядку.

Крім цього, пунктом 68 Порядку установлено, що за результатами проведеного відбору постачальника через електронний каталог замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до статті 10 Закону.

Чи потрібно оприлюднювати зміни до договору, укладеного за результатами закупівлі через е-каталог?

Ураховуючи викладене вище, договір про закупівлю, укладений з використанням електронного каталогу, не залежно від способу закупівлі (пряма закупівля чи запит ціни пропозицій), не є договором про закупівлю у розумінні Закону. Відповідно, вимоги пунктів 11 і 12 частини першої статті 10 Закону щодо оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону, а також оприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю у зв’язку із закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання на такий договір не розповсюджуються.

Чи застосовується стаття 41 Закону до договорів, укладених через запит ціни?

Договори, укладені за результатами запиту ціни пропозицій, як і прямі закупівлі через е-каталог Prozorro Market, не є  договором про закупівлю у розумінні Закону. Тому вимоги статті 41 Закону такий договір не розповсюджуються.

Щодо всіх перелічених вище запитань є роз’яснення Мінекономіки, надане у відповідь на запит 689/2021

змін до договору, е-каталог,

Коментарі

Катерина 2021-07-23 10:58:41
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, якщо після закупівлі за запитом ціни пропозиції є зекономлені кошти до 50 тис.грн, чи можно їх використати на закупівлю товару за тим же кодом ДК 021:2015 але прямим договором?