31.01.2020 Оксентія Груба

Закупівля з ПДВ і без ПДВ. Розбір кейсу

Ситуація з тендерною пропозицією

 Для постачальника важливо ще на етапі підготовки тендерної пропозиції звертати увагу на всі моменти оголошення про закупівлю і тендерної документації та слідувати їхнім параметрам. А іноді — у випадку невідповідностей у тендерній документації чи дискримінаційних умов звертатись з вимогою належного дотримання регламенту до замовника. 

 Розгляньмо кейс тендеру, який проаналізував партнер юридичної компанії «Правое дело» Олександр Нікітєнков. 

 У наведеному кейсі Замовник — відділ освіти Сквирської райдержадміністрації опублікував закупівлю без врахування ПДВ, форма остаточної пропозиції Постачальника — ТОВ «Епіцентр К» містила ціну з врахуванням ПДВ. 


ТОВ «Епіцентр К» дискваліфікували через те, що остаточна цінова пропозиція за результатами аукціону не відповідала тій, яка була опублікована в аукціоні. По-перше, слід сказати, остаточна тендерна пропозиція, повторна тендерна пропозиція, тендерна пропозиція за результатами аукціону не є частиною тендерної пропозиції учасника відповідно до закону «Про публічні закупівлі». Тендерна пропозиція — це всі документи, які подає учасник до кінцевого терміну подання тендерних пропозицій, які встановлені в системі, а не після аукціону. Тому дискваліфікація за повторну тендерну пропозицію — незаконна та безпідставна.

Потрібно зауважити — процедура в ньому проведена неправильно. 

Тому що оголошення вміщувало інформацію, що загальна вартість враховується без ПДВ, а згідно з вимогами тендерної документації встановлено, що найбільш економічно вигідною пропозицією вважатиметься пропозиція з найнижчою ціною з урахуванням усіх податків та зборів, зокрема податку на додану вартість у випадку якщо учасник є платником ПДВ. Учасник повинен зазначити у пропозиції загальну вартість товару з ПДВ. У разі надання пропозиції учасником, який не є платником ПДВ, такі пропозиції надаються без врахування ПДВ та відомості в тендерній пропозиції зазначаються без ПДВ. Таким чином ще зі старту закупівля містила невідповідності в оголошенні та умовах тендерної документації. Тому учасникові, який є платником ПДВ було дуже складно взяти участь у цій закупівлі — йому потрібно було писати вимогу на етапі до кінцевого терміну подання тендерної пропозиції, щоб замовник привів у відповідність оголошення та інформацію, яка вказана в системі з тією інформацією та вимогами, які вказані в тендерній документації. І якщо подивитися — у цій закупівлі перемогла фізична особа-підприємець. І по факту — така людина повністю виконала вимоги. Бо вона не була платником ПДВ, тому в неї зійшлась надана тендерна пропозиція в сканованому вигляді з умовами, що закупівля була опублікована без ПДВ та цифри зійшлися з пропозицією за результатом аукціону.

Висновок: знову ж таки у разі невідповідностей у тендерній документації чи ж дискримінаційних умов, звертайтесь з вимогою до замовника в період за 10 календарних днів до завершення прийому пропозицій. Відхилення за повторну тендерну пропозицію є незаконним. Це практика Антимонопольного комітету України.

тендерна документація, пдв, підготовка тендеру,

Коментарі

Олександр 2021-06-11 14:19:14
Система торгів є дискримінаційною по відношенню до платників ПДВ. Такий підхід зменшує надходження податків на десятки мільярдів гривень. Тіньова економіка виграє.
Михайло
получається що даний тендер не вигідно брати платникам ПДВ , так як вони змушені будуть зареєструвати податкову накладну в любому випадку і понесуть на це 20 % витрат а не платник ПДВ ні. А це означає що не платникам ПДВ цей тендер на 20 % вигідніший
Надія Заборська 2021-06-07 15:50:42
Михайло, ця процедура має всі ознаки замовності і призначена для конкуренції між ФОП
Олена
Підскажіть, що робити в наступній ситуації. Оголошено торги на роботи по капітальному ремонту, умовно 300000,00 грн., з ПДВ. Переможцем стає учасник, який не є платником ПДВ, з пропозицією в сумі 270000,00 грн. Казначейство проводить реєстрацію договору на основі експертного звіту по проектній документації, в якому будівельні роботи складають 240000,00 грн.(саме таку суму дозволять зареєструвати на буд.роботи), а ПДВ враховується в інших витратах. Суму ПДВ казначейство ні в якому разі не дозволяє використовувати не платнику даного податку ні на які інші витрати навіть при наявності кошторисних призначень. Якщо є рішення даного питання, буду дуже вдячна на законодавче підтвердження.
Богдан
Доброго Вам дня. Додайте, будь ласка, рішення Антимонопольного комітету з приводу відхилення та дискваліфікації Учасників Замовниками остаточної цінової пропозиції за результатами аукціону.
Марія
Я б дискваліфікувала такий "Антимонопольний комітет"!!! Нехай спочатку Законодавство вивчать, що таке ПДВ!!!!! І на скільки ДОРОЖЧОЮ стає "найнижча ціна ФОПа без ПДВ"!!!
Евгений
ПДВ за ФОПа заплатить покупець,а в тендері це не враховують.Чому?
Сергій
Евгений, тому що бюджетні гроші!
Олександр
Лише введення ПДВ для бюджетників зробить з них патріотів. Наразі нещадно нищать центральний бюджет.
Михайло 2021-06-07 19:02:44
Олександр, не зробить вони будуть його тоді відмивати через товар. Всім не секрет що є перша і 2 форма , є на багато товарів дві ціни, і якщо ФОП купив товар по 2ф то йому вигідніше буде його продати за такою самою ціною як з ПДВ, тобто держава сама змушує купляти по 2ф. На місці розробників prozzoro я би обмежив можливість державним установам купляти за ціною з ПДВ, у разі якщо учасники є платниками ПДВ тоді просто остаточна пропозиція буде вищою на 20 %. А взагалі то краще замовників взагалі обмежити в виборі учасника нехай це робить програма.
Михайло 2022-01-04 15:21:58
Михайло, золоті слова сказали