02.04.2021 Лілія Кулик

Як уникнути моніторингу Держаудитслужби. Частина 2

Поради щодо того на що звернути увагу під час проведення тендеру, щоб не потрапити під моніторинг Держаудитслужби

Не забувайте в проекті договору зазначати підстави для внесення змін до договору

Відповідно до пункту 8 частини 2 статті 22 в складі тендерної пропозиції має бути проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов. До речі, сам перелік підстав наведений в частині 5 статті 41.

Саме через це в закупівлі № UA-2021-01-16-004194-a Держаудитслужба за результатами аналізу питання відповідності вимог тендерної документації вимогам Закону встановила порушення норм пункту 8 частини другої статті 22 Закону. 

І при цьому не забувайте, що підстави для внесення змін мають відповідати предмету закупівлі. Про це ми писали в попередній статті Практичні поради Замовникам. Як уникнути моніторингу Держаудитслужби. Частина 1.

Детально обґрунтуйте переговорну процедуру закупівлі

Відповідно до пункту 8 частини 6 статті 40 Повідомлення про намір укласти договір про закупівлю повинно містити обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі з посиланням на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури закупівлі.

Тож при оголошенні переговорної процедури закупівлі подбайте про наявність таких документів. Також зверніть увагу, що в Законі написано “та інші документи”. Тож все-таки посилання на певні документи мають бути, але це не обов’язково саме експертні висновки.

 Наприклад в тендері UA-2021-02-11-006250-b Замовник вказав як обгрунтування переговорної процедури закупівлі - Згідно Закону України "Про публічні закупівлі" п.п. 2 ч.2 стаття 40. На думку Держаудитслужби Замовник не надав достатнього обґрунтування. Тож радимо все-таки зазначати не тільки посилання на Закон, але й, наприклад, посилання на якісь документи, наприклад, відсутність конкуренції можна підтвердити інформацією зі зведеного переліку природних монополій тощо.

Умови договору не повинні відрізнятись від проекту в ТД

Відповідно до частини 4 статті 41 Закону умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції за результатами аукціону переможця процедури закупівлі.
Тож будьте уважними під час укладання договору і перевіряйте чи відповідає договір умовам вашої ТД і тим умовам на які погоджувався Учасник.

Наприклад, в закупівлі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-01-009079-b моніторингом було встановлено, що умови укладеного Договору відрізняються від змісту проекту договору, наданого в складі тендерної пропозиції ТОВ «Торгово-будівельна фірма «Севенбуд», зокрема, укладений Договір не містить умов розділу 15, а розділи 14 та 16 викладені не в повному обсязі. Що на думку Держаудитслужби є порушенням вимог частини четвертої статті 41 Закону.

Застосовуйте функціонал 24 годин тільки у випадках передбачених Законом

Тут ви розглянемо ситуацію, яка часто виникає у Замовників. Чи давати можливість протягом 24 годин додавати документ, який раніше не був завантажений. 

З цього приводу є моніторинг Держаудитслужби в закупівлі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-17-008169-c.

Відповідно до частини 16 статті 29 Закону у разі якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції та/або подання яких вимагалось тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель. 

Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах: 1) що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону; 2) на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю. 

Отже, Замовник установлює до учасників вимоги про усунення невідповідностей у документах, що надані ними у складі тендерних пропозицій. При цьому Замовник установив учаснику ТОВ «Автомагістраль-Південь» вимогу про усунення невідповідностей, шляхом надання документу (лист-пояснення щодо відповідності наданої техніки вимозі пп. 5.2.2. ч. 5 Розділу ІІІ ТД ) відсутнього у складі тендерної пропозиції учасника, чим порушив вимоги частини шістнадцятої статті 29 Закону.  Також, за результатами проведеного моніторингу встановлено невідповідність тендерної пропозиції Учасника вимогам ТД. 

Уважно вносьте інформацію в систему 

Іноді у замовників можуть виникати помилки через неуважність. Думаємо, що саме це стало причиною невідповідності у формі оголошення та інформації в тендерній документації в закупівлі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-02-09-010976-a

Відповідно моніторингом Держаудитслужби встановлено розбіжності в інформації щодо строку поставки товару, а саме: згідно з оголошенням про проведення відкритих торгів строк поставки визначений до 31.12.2021, згідно з пунктом 4.4 розділу «Загальні положення» тендерної документації та Додатком «Технічне завдання» до неї – з дати укладення (підписання) договору по 30.04.2021.
Тож будьте уважні при публікації оголошення та звіряйте всі дати, адже така маленька невідповідність може стати підставою для протоколу від Держаудитслужби

дасу, моніторинг, договір,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.