10.04.2020 ДП "Прозорро"

Аукціон в Прозорро для Постачальників

Все, що Постачальнику необхідно знати про аукціон

Якщо на торги подали пропозиції достатня кількість постачальників відповідно до Закону "Про публічні закупівлі" (спрощена закупівля, відкриті торги - не менше 2-ох, конкурентний діалог - не менше 3-ох, торги з обмеженою участю - не менше 4-ох), тоді процедура переходить на етап “Аукціон”. Зазвичай аукціон призначається на наступний день після закінчення строку прийому пропозицій або через п’ять днів після закінчення пре-кваліфікації у випадку проведення відкритих торгів/конкурентного діалогу з публікацією англійською мовою (детальніше про цю процедуру Ви можете прочитати за посиланням).

Редукціон (або аукціон на зниження ціни) - це один з етапів закупівлі, проведеної за допомогою електронної системи публічних закупівель. Цей етап присутній при проведенні Спрощених процедур закупівель, Відкритих торгів (українських та з публікацією англійською мовою), Торгів з обмеженою участю та Конкурентного діалогу. Механізм проведення аукціону однаковий для усіх зазначених процедур.

Мінімальний “крок” аукціону - це певний відсоток або грошове значення Замовник вказує під час публікації оголошення (у межах 0,5 - 3 % від очікуваної вартості закупівлі) і Ви можете його побачити в оголошенні про проведення закупівлі.

Ви знижуєте ціну своєї пропозиції не менше, ніж на крок аукціону по відношенню до своєї попередньої ставки.

Аукціон є "серцем" електронної закупівлі, тож давайте розглянемо його детальніше.

Що таке аукціон

Що Вам необхідно знати про аукціон:

  • Дата та час аукціону визначаються системою автоматично, без втручання людей. При цьому аукціон може бути призначений лише на робочий день і на робочий час.
  • До початку аукціону Ви не бачите ні того, хто подав свої пропозиції, ні загальної кількості поданих тендерних пропозицій.
  • Аукціон має три етапи (раунди).
  • Після завершення аукціону відкривається інформація про всіх Постачальників та всі надані ними документи для проведення розгляду пропозицій Замовником.

А тепер давайте по черзі.

Дата та час аукціону визначається системою автоматично. Система активує модуль "Аукціон" у разі, якщо на торги зі своїми пропозиціями прийшло декілька Постачальників.

  • Якщо жоден Постачальник не зареєстрував пропозицію на етапі прийому пропозицій, то система автоматично переводить Закупівлю у статус «Торги відмінено». Аукціон не активується.
  • Якщо пропозицію подав один Постачальник при проведенні спрощеної процедури, то Закупівля переходить на етап «Кваліфікація».
  • Якщо пропозицію подав один Постачальник при проведенні процедури "Відкриті торги" (українські та європейські) або два Постачальники при проведенні процедури "Конкурентний діалог", або три учасники при проведенні "Торгів з обмеженою участю", закупівля автоматично відміняється і не переходить до аукціону.

Коли почнеться аукціон

Дату та час проведення аукціону Ви можете побачити в оголошенні про проведення закупівлі, як це показано на скріншоті нижче.

Початок аукціону

Дата та час проведення аукціону визначається:

  • під час проведення спрощеної закупівлі - після завершення періоду уточнень/обговорення;
  • під час проведення відкритих торгів та другого етапу конкурентного діалогу - після публікації оголошення про проведення закупівлі.
Якщо процедура відкритих торгів є багатолотовою, то інформація про час та дату аукціону зазначається не в інформації про процедуру, а в інформації про лот, як це показано на скріншоті нижче.
Початок аукціону в лотовій закупівлі

  • під час проведення відкритих торгів з публікацією англійською мовою/другого етапу конкурентного діалогу з публікацією англійською мовою - через 1-2 дні після публікації оголошення про проведення процедури закупівлі.

Під час проведення процедур закупівель з публікацією англійською мовою дата та час аукціону можуть бути переплановані на більш ранній час. Це пов'язано з тим, що аукціон планується приблизно за такою формулою

кінцевий строк подання пропозиції + 20 робочих днів на пре-кваліфікацію + 5 днів - період оскарження = дата аукціону.

Проте, якщо замовник здійснює пре-кваліфікацію за меншу кількість днів, ніж 20 - аукціон переплановується на більш ранній час. У разі зміни дати аукціону Майданчик Вам надішле сповіщення в особистий кабінет та/або електронною поштою.

Участь в аукціоні. Ви зайшли як учасник?

Майданчик надсилатиме Вам інформаційні повідомлення про дату та час початку аукціону. Також, в день аукціону Ви отримаєте унікальне посилання за яким зможете зайти в аукціон в режимі учасника.

Якщо аукціон розпочнеться вже за кілька хвилин, а Ви й досі не отримали листа з посиланням на аукціон - звертайтесь до служби підтримки Вашого майданчика.

Якщо Ви занадто рано зайшли в аукціон за унікальним посиланням від Майданчика, то залиште цю вкладку відкритою до початку аукціону, адже це посилання є унікальним і спрацьовує 1 раз. Або ж не заходьте за посиланням занадто рано.

Безпосередньо перед початком аукціону, перейшовши за посилання Ви побачите повідомлення, у якому вказані основні правила аукціону (як на малюнку). Вам потрібно натиснути “Так”, після чого Ви перейдете до модуля“Аукціон”.

Як зайти в аукціон

Ознайомтесь з умовами проведення аукціону, які є на малюнку вище, та чітко їх дотримуйтесь під час участі в аукціонах.

Хід аукціону

На початку Аукціону Система робить паузу 5 хвилин для того, щоб Учасники Аукціону ознайомились із послідовністю ходів.

У цей час відображається інформація про кількість Постачальників (без назв, вони іменуються лише Учасник 1, Учасник 2 і т. д.) та їхні початкові ставки. В той же час формується список Постачальників за критерієм “Ціна” (або приведена ціна) від найвищої до найнижчої.

Ваша пропозиція обов'язково має підсвічуватись, як "Ви". Якщо Ви перейшли до аукціону і бачите лише "Учасник 1", "Учасник 2" і т. д. і не бачите Постачальника, який іменується "Ви", тоді Ви зайшли, як спостерігач і не зможете зробити ставку.

Тож Ваша ставка відображатиметься як “Ви”, а відлік часу стосується саме Вашої черги робити ставку (як це показано на малюнку нижче).

Пропозиції учасників в аукціоні

У першому раунді:

  • першим знижує ціну своєї пропозиції (або залишає її без змін) Постачальник, пропозиція якого була найвищою на етапі подання пропозицій;
  • останнім ходить (і має перевагу - бачити ставки конкурентів) постачальник, який на етапі подання пропозицій надав найнижчу ціну.

Такий порядок ходів може змінюватись у залежності від ставок постачальників у попередньому раунді. Якщо постачальник у першому раунді ходив першим, але поставив найнижчу ціну з усіх, то в другому раунді він ходитиме останнім. Тож, у кожного є можливість максимально понизити свою ставку в раунді й отримати перевагу останнього ходу.

На ставку у Вас є 2 хвилини.

Протягом цього часу Ви можете:

  • не змінювати свою попередню ставку - просто не вводьте нічого в числове поле і у Вас залишиться ставка з попереднього раунду;
  • зробити нову ставку - для цього необхідно ввести пропоновану Вами суму в числове поле та натиснути "Зробити ставку". Коли Ви зробили ставку і відведені Вам 2 хвилини ще не закінчились, Ви можете змінити цю ставку. Для цього необхідно спочатку видалити Вашу попередню ставку кнопкою "Очистити", потім вписати в числове поле нову ставку та натиснути "Зробити ставку".

Отже, давайте подивимось на перебіг одного з раундів.

Як зробити ставку в раунді аукціону

Що ми бачимо на цьому малюнку:

  • зараз проходить другий раунд;
  • з 2 хвилин у Вас залишилось 37 секунд на те, щоб зробити ставку;
  • Ваша ставка має бути 6 200 грн або нижче. Чому саме така сума? Тому що це Ваша ставка 6 250 грн мінус мінімальний крок аукціону 50 грн (6250-50=6200). Ви можете знизити свою цінову пропозицію НЕ МЕНШЕ, ніж на крок аукціону. Тобто не менше, ніж на 50 грн (але можете на 50, 51, 107 тощо, кратності тут немає).

Якщо Ви захочете зменшити цінову пропозицію менше, ніж на крок аукціону, то система не дасть змоги це зробити і попередить Вас:

Як знизити ціну в аукціоні
  • Мінімальний “крок” аукціону Замовник вказує під час публікації оголошення (у межах 0,5 - 3% від очікуваної вартості закупівлі) і Ви можете його побачити в оголошенні про проведення закупівлі.
  • Ви знижуєте ціну своєї пропозиції не менше, ніж на крок аукціону по відношенню до своєї попередньої ставки.
  • Ви можете знижувати ціну своєї пропозиції (у момент понижувального аукціону) або залишати її без змін. Якщо Ви не змінюєте свою початкову ставку, Ви все одно вважаєтесь Постачальником у торгах.
  • Ви можете почати знижуватися на будь-якому з раундів або ж не знижувати ціну своєї пропозиції взагалі.

По завершенню третього раунду відбувається оголошення результатів. Виглядає це таким чином (як на малюнку нижче).


Результати аукціону

Під час “Оголошення результатів” відкривається інформація про назви підприємств-учасників аукціону. Також після оголошення результатів відкривається інформація про те, які ціни своїх пропозицій надавали Постачальники в кожному з раундів, а також їхні початкові ставки.

Нецінові критерії оцінки. Особливості аукціону

Якщо критерієм вибору переможця тендеру є лише ціна, то в аукціоні використовуються суми, які дорівнюють вартості пропозиції Постачальника. Якщо Замовник використовує нецінові критерії оцінки, то аукціон проводиться за приведеною ціною.

Детальніше з підставами для застосування нецінових критеріїв оцінки та практикою їх застосування Ви можете ознайомитись у статті  Нецінові критерії оцінки

Для приведеної ціни аукціон має деякі особливості, давайте розглянемо їх детальніше.

Отже, Ви, як і під час звичайного аукціону, переходите за унікальним посиланням, при цьому бачитимете свої приведену і повну ціни.

Аукціон з неціновими критеріями

Під час аукціону, коли настане час знижувати свою цінову пропозицію, у Вас буде можливість змінити приведену ціну або повну ціну, обидва поля доступні до редагування. Коефіцієнт корекції зміні не підлягає.

Виглядає це наступним чином:

Як зробити ставку в аукціоні з неціновими критеріями

Після його завершення розкриваються усі фактичні ціни Постачальників і їх коефіцієнти корекції.

Мультилотова закупівля

Про проведення аукціону для багатолотової закупівлі Вам слід знати, що аукціони проводяться за кожним лотом окремо. А розкриття інформації про Постачальників відбувається після завершення останнього аукціону в процедурі.

аукціон, закупівлі, лоти, постачальник, нецінові критерії, Проведення аукціону,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.