10.04.2020 Ольга Драпогуз

Як Постачальнику зареєструватися в системі Prozorro

Покрокова інструкція для Постачальника стосовно того, як почати працювати в системі Prozorro

Основний принцип роботи системи Prozorro – «Усі бачать все». Інформація про публічні закупівлі знаходиться у відкритому та вільному доступі.

Але для того, щоб постачати державі свої товари, послуги і роботи, Вам необхідно зареєструватися в системі Prozorro, адже тільки після реєстрації Ви зможете:

  • ставити замовникам питання та вимоги про усунення порушень;
  • подавати пропозиції;
  • оскаржувати процедури закупівель тощо.

Де відбувається реєстрація

Система працює в безперервному режимі (цілодобово, протягом семи днів на тиждень) за винятком часу проведення планових профілактичних робіт та позапланових технічних перерв.

Система Prozorro складається з Центральної бази даних та акредитованих електронних майданчиків, як це показано на малюнку нижче.

Структура системи Прозорро

Майданчик - це частина Prozorro, через яку Ви працюєте в системі (берете участь у закупівлі, “спілкуєтесь” із замовниками за допомогою питань/вимог, які можете поставити до закупівлі, публікуєте пропозицію на участь і т. д.). Ваш особистий кабінет знаходитиметься саме на майданчику, на якому Ви зареєструєтеся.

Вся інформація, що Ви оприлюдните через цей особистий кабінет, буде опублікованою на сайті prozorro.gov.ua та на всіх майданчиках.

Тому оберіть зручний для себе майданчик, зареєструйтеся та підпишіть із ним договір. Реєстрація безкоштовна або складає символічну суму.

Як обрати майданчик

Актуальний перелік акредитованих майданчиків знаходиться на сайті Prozorro за посиланням.

Для того, щоб стати частиною Prozorro, кожний майданчик проходить тестування та отримує акредитацію від ДП “Прозорро”. Всього є 4 рівні акредитації, всі вони наведені в таблиці нижче.

Як вибрати майданчик

Якщо Ви постачальник, то Вас зацікавлять саме рівні 2 і 4, тому що наявність саме цих рівнів акредитації дає право майданчику працювати з постачальниками.

На майданчику, який має другий рівень акредитації, Ви можете взяти участь у закупівлях на суми, менші за вартість, встановлену у п.1, 2 ч.1 ст.3 Закону, тобто до 200 тис. грн для товарів та послуг, до 1,5 млн. грн – для робіт (і в закупівлях, які оголошують замовники, визначені пунктом 4 ч.1 ст.2 Закону: до 1 млн. грн – товари та послуги, до 5 млн. грн - роботи).

На майданчику, що має четвертий рівень акредитації, Ви можете брати участь у закупівлях лише на суми, вартість яких перевищує межі, встановлені п.1,2 ч.1, ст.3 Закону (тобто більші, ніж вищенаведені).

Крім цього, врахуйте, що для повноцінної роботи на майданчику, тобто для участі в обох типах закупівель, майданчик повинен мати і другий, і четвертий рівні акредитації.

При виборі врахуйте, що майданчики відрізняються:

  • кольоровою гамою. Наприклад, один може бути в синьому фоні, інший - в помаранчевому, третій - у фіолетовому, тому Ви можете обрати просто колір, який Вам подобається;
  • по-різному можуть бути розташовані кнопки, додаткові підказки в особистому кабінеті тощо;
  • різною є служба підтримки, десь вона може надавати відповіді на більш юридичні питання, десь - тільки на технічні;
  • різною може бути система пошуку актуальних тендерів і розсилка, та багато чого іншого.

Переглянути, як виглядає будь-який майданчик та як подає інформацію про закупівлю, Ви можете, перейшовши на сайт майданчика, навіть безпосередньо з картки будь-якого тендера на https://prozorro.gov.ua, через інформаційний блок “Подати пропозицію”.

Також Ви можете спробувати спочатку зареєструватися на декількох майданчиках, щоб зрозуміти, який саме Вам більше до душі.

Контакт-центр майданчика допоможе з реєстрацією, надасть інформацію, як правильно і вчасно завантажити тендерну пропозицію, проконсультує стосовно нюансів роботи системи. Також майданчики можуть публікувати деталізовані покрокові інструкції для постачальників.

Крім того, на майданчиках можна шукати необхідні тендери для участі. Пошук відбувається за ключовими словами або замовником, кодом Єдиного закупівельного словника (CPV), індивідуальним номером тендера, статусом, регіоном, сумою закупівлі та ін. Тому можете спробувати знайти тендер на майданчику, щоб зрозуміти, наскільки зручним для вас є пошук там, чи вистачає фільтрів тощо.

Етапи / Умови реєстрації та початок роботи

Отже, Ви обрали майданчик і хочете на ньому зареєструватися.

Далі Вам необхідно заповнити реєстраційну форму, вказавши дані про Ваше підприємство, включно з назвою компанії, кодом ЄДРПОУ та адресою. Після цього Ви підписуєте договір з майданчиком та, за необхідності, поповнюєте баланс учасника з розрахункового рахунку підприємства.

Тільки після того, як підпишете договір, Ви зможете брати участь в закупівлях та користуватися іншим функціоналом системи: слідкувати за тендерами онлайн або отримувати розсилку про актуальні закупівлі, ставити уточнюючі питання стосовно параметрів, умов торгів, аналогів тощо.

Служба підтримки майданчика допомагатиме Вам у поданні/редагуванні пропозиції, а також, за потреби, проконсультує на всіх етапах процесу торгів.

Тарифи

Участь у публічних закупівлях платна – плата стягується саме за подання тендерних пропозицій.

За подання тендерної пропозиції майданчиком справляється плата у розмірі в залежності від очікуваної вартості закупівлі.

Вартість участі в тендері

Відповідно до Постанови КМУ № 166 від 24 лютого 2016 року «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків» (зі змінами) у разі відміни торгів або визнання їх такими, що не відбулися, майданчик повертає плату постачальнику/переможцю, крім випадків, коли пропозиції постачальника/переможця було відхилено.

Чи є тестовий режим у Системі?

Що робити, якщо зараз Вашій установі не потрібно нічого продавати, а випробувати систему хочеться? У такому випадку рекомендуємо звернутися до майданчика та поцікавитися можливістю скористатися системою у тестовому режимі (режимі навчання).

Ви матимете можливість подати свою пропозицію на участь у закупівлі, але з різницею, що вона відображатиметься лише для тих користувачів системи, які так само, як і Ви, перебувають у тестовому режимі. Ви зможете протестувати систему "вживу" (понатискати на всі кнопочки/відзначити всі галочки) при поданні питання/вимоги/скарги/пропозиції та участі в аукціоні тестової закупівлі.

Коли будете готові перейти до реальних закупівель, зверніться до майданчика з проханням відключити тестовий режим або ж самостійно відключіть цей режим, натиснувши відповідну кнопку в особистому кабінеті (на кожному майданчику вона може виглядати і називатися по-різному).

Як налаштувати підписку на актуальні тендери

Ви можете оформити підписку на майданчику й отримувати листи з актуальними тендерами на Вашу електронну пошту. Основний фільтр, за яким майданчики здійснюють розсилку актуальних тендерів, є код за ДК 021:2015.

Проте на деяких майданчиках можна підписатись на тендери і за іншими параметрами, наприклад:

  • очікувана вартість;
  • ключове слово;
  • код ЄДРПОУ Замовника;
  • регіон.

Дізнайтеся на Вашому майданчику, які фільтри можна застосовувати при налаштуванні підписки на тендери та чи можна їх поєднати.

Якщо тендери, які приходять Вам у розсилці, не дуже відповідають Вашому запиту, то зможете додати ще якісь додаткові фільтри або змінити ті, які Ви обрали раніше.

Для того, щоб максимально правильно налаштувати підписку - зверніться до служби підтримки майданчика, на якому Ви зареєструвалися.

Детальніше про налаштування пошуку

Поради

Розпочніть роботу в системі, ознайомившись з інформацією про параметри тендера (на що варто одразу звернути увагу).

Ми відійшли від сухої «юридичної» мови і постаралися простими словами та за допомогою наочних прикладів показати, як діяти, з чого почати, на що звернути увагу в системі Prozorro. Сподіваємося, що даний ресурс буде корисним для Вас, стане вірним помічником та провідником по системі і допоможе продавати швидко, дешево та якісно.

Пам’ятайте:

  • Ваш майданчик – це партнер: контакт-центр завжди допоможе у складній ситуації та надасть всю необхідну інформацію.
  • Програли тендер – не опускайте руки. Не бійтеся спроб і помилок. У разі програшу  ґрунтовно проаналізуйте свої дії. Ваш досвід – Ваша перевага для подальших перемог.
  • Ретельно готуйтеся до участі в торгах. Особливо, якщо це - Ваш перший аукціон. Прочитайте корисні статті та посібники, подивіться вебінари і навчальні відеоролики, відвідайте спеціальні освітні семінари.

Пам’ятайте, що 30-35% виграних тендерів – це непоганий показник. І не здавайтеся без бою, адже конкуренція корисна усім.

майданчики, поради, реєстрація у системі, постачальник,

Коментарі

Николай
Спасибо Ольге за не сухе юридичне тлумачення, как обычно бывает. Много что понятно, с первого раза. Еще бы депам, министрам, научиться писать законы, постанови, говорить и доносить свои мысли в таком формате, в понятном не для коллеги министра, а для других профессий тоже, многие недоразумения и не появлялись бы.
Ольга Лаврова
Николай, щиро дякую за позитивний відгук)