22.08.2023 Ірина Литвинчук

Як перевірити чи учасник під санкціями

Розбираємо пункт 47 Постанови 1178

В даній статті ми хочемо поділитись з вами кейсом, що може стати в пригоді для Замовників при кваліфікації учасників. Впевнені, що більшість вже знають даний метод, та все ж, є й новачки, для яких інформація буде корисною.

Нагадаємо, що на час дії воєнного стану в Україні, закупівлі здійснюються відповідно до Постанови №1178. У разі коли Замовник проводить відкриті торги з особливостями, так само як і раніше у звичайних Відкритих торгах, Замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі у випадках наявності підстав, зазначених Пунктом 47 Постанови 1178.

Про яку із підстав йдеться, коли Замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника:

Із повним переліком підстав для відхилення тендерних пропозицій учасника можна ознайомитись у Постанові 1178. А сьогодні поговоримо про підставку 11 Пункту 47, коли:

учасник процедури закупівлі або кінцевий бенефіціарний власник, член або учасник (акціонер) юридичної особи - учасника процедури закупівлі є особою, до якої застосовано санкцію у вигляді заборони на здійснення нею публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України “Про санкції”;

Що необхідно перевірити Замовнику за пунктом 47

Отже, при кваліфікації Учасника, Замовник за даним пунктом 47 здійснює його перевірку. Він має відхилити пропозицію, якщо Учасник знаходяться під санкціями.

Де та як перевірити чи накладені санкції на Учасника 

Це можна зробити на сайті НАЗК. Там є кілька різних списків. Один стосується фізичних осіб, а інший - юридичних. Відповідно перевірити потрібно обидва списки.
Перелік фізичних осіб під санкціями знаходиться за посиланням.

Важливо, перевірте актуальність дати по якій здійснене фільтрування та перевірте, що ви фільтруєте саме по країні Україна, адже сайт НАЗК відображає також і санкційні списки інших країн. 

Також є перелік юридичних осіб, які під санкціями, його можна переглянути за посиланням

Є два способи перевірити Учасника на сайті НАЗК.

Спосіб 1:

Обрати країну та завантажити список. Таким чином Ви завантажите таблицю в Excel, з якою далі зможете працювати, шукаючи вже там необхідну особу. 

Як це зробити показано на малюнку нижче:


Спосіб 2:

Користуючись пошуком на самому сайті НАЗК. Шукати можна за ПІБ/найменуванням організації чи за кодом ЄДРН.

Даний пошук знаходиться тут:


Знайшовши необхідну особу даним способом, внизу сторінки Ви зможете побачити чи накладені на неї санкції, і за якою саме підставою. Наприклад:


Ну а потім, аби дізнатись вид обмежувального заходу, тобто чи є заборона на здійснення публічних закупівель, у даному випадку, необхідно завантажити додаток до цього Указу, на сайті президента.

Ще одне джерело, де можна переглянути фізичних та юридичних осіб на яких накладені санкції - Укази Президента. Тут можна здійснювати пошук фільтруючи за головними словами, що містяться у самій назві Указу. У даному випадку, можна спробувати обрати слово “санкцій”.


Зверніть увагу

За пунктом 47 Ви відхиляєте учасника, на якого накладені санкції відповідно до Указа Президента на заборону здійснення публічних закупівель.

Але якщо даного Учасника немає в переліку осіб, що під санкціями, та він є громадянином Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім того, що проживає на території України на законних підставах); юридичною особою, утвореною та зареєстрованою відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь; юридичною особою, утвореною та зареєстрованою відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків (далі - активи), якої є Російська Федерація/Республіка Білорусь, громадянин Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім того, що проживає на території України на законних підставах), або юридичною особою, утвореною та зареєстрованою відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь, Ви відхиляєте його за пунктом 44, частина 1, абзац  7.

Вдалих Вам закупівель та правомірних відхилень Учасників!

відхилення тендерної пропозиції, відхилення, кваліфікація переможця,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.