06.12.2020 Олена Парфенюк

Як новачкам обрати закупівлю для участі: поради постачальникам

Детально про те, які закупівлі може обрати Постачальник при участі в публічних закупівлях

Олена Парфенюк, керівниця департаменту держзакупівель торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua

Постачальникам-новачкам не завжди просто прийняти правильне рішення стосовно вибору закупівлі для участі. Тому перш за все, потрібно навчитися розрізняти їх види та спосіб проведення. Тож давайте розберемося, які типи закупівель існують та в чому їх різниця.

Закупівлі із сумою до 50 тис. грн. 

Такі закупівлі не регулюються законом “Про публічні закупівлі”, тому замовники можуть використовувати декілька способів для придбання товарів, робіт чи послуг. 

Перший спосіб — укласти пряму угоду поза електронною системою, а в системі опублікувати лише звіт про укладений договір. В системі Prozorro такі закупівлі мають позначку “Закупівля без використання електронної системи”. У звітах буде інформація про учасника-переможця, а це означає, що договір з цим постачальником вже укладено. 

Другий спосіб — оголосити допорогову закупівлю. В таких закупівлях зазвичай прості вимоги до учасників та короткі строки для їх проведення. В середньому допорогові закупівлі тривають до 10 днів. 

Третій спосіб — придбати товар через електронний каталог Prozorro Market. Щоб потрапити до перевірених учасників каталогу, постачальникам необхідно пройти кваліфікацію. Тільки після цього можна продавати державі через Prozorro Market. 

Закупівлі із сумою від 50 тис. грн. до 200 тис. грн. для товарів та послуг (1,5 млн грн. для робіт)

Подібні закупівлі регулюються законом, тому замовники зобов’язані проводити їх через систему. Але бувають винятки, коли товари, роботи чи послуги може поставити тільки певна компанія. У такому випадку замовник укладає пряму угоду з постачальником, а в системі публікує звіт. Підстави для укладення прямого договору передбачені законом, наприклад, придбанні витвору мистецтва, нагальна потреба або закупівля послуг з адвокатської діяльності. Якщо підстави відсутні — замовники проводять спрощену закупівлю.

Спрощена закупівля — відносно новий вид закупівлі, який з’явився у квітня з новою редакцією ЗУ “Про публічні закупівлі”. Тут зазвичай не вимагається великий перелік документів від учасників, бо в середньому закупівля триває 10 днів. Постачальники мають можливість ставити запитання та вимоги, якщо не погоджуються з умовами закупівлі. Проте оскаржити дії замовника в Антимонопольному комітеті України вони не можуть. 

Закупівлі із сумою від 200 тис. грн. для товарів та послуг (1,5 млн грн. для робіт)

Це закупівлі, які повністю регулюються законом. Найпоширенішими серед них — відкриті торги. Під час проведення відкритих торгів замовники зобов'язані складати тендерну документацію з вимогами до учасників та предмета закупівлі. Зараз система Prozorro удосконалюється і поступово вимоги тендерної документації будуть переводитися в електронний формат. 

Якщо очікувана вартість перевищує 133 тис. євро для товарів та послуг та  5 150 тис. євро для робіт — такі закупівлі проходять з попередньою кваліфікацією учасників. Тобто замовники спочатку перевіряють документи постачальників, а вже потім відбувається електронний аукціон. В системі такі торги мають назву відкриті торги з публікацією англійською мовою

Як виняток, замовники можуть проводити переговорні процедури. Але тільки у деяких ситуаціях, передбачених законом, наприклад, двічі не відбулись відкриті торги. У такому випадку замовник проводить переговори з учасником або декількома учасниками і самостійно обирає переможця.   

Тож перед тим, як вибрати закупівлю для участі, звертайте увагу її тип. Адже кожен із них має свої особливості, і відповідно, певний ступінь складності. Якщо це перша закупівля, то варто звернути увагу на допорогові та спрощені, оскільки вони більш прості та швидкі у проведенні.

підготовка тендеру, постачальник,

Коментарі

Ольга 2021-01-22 13:34:46
Доброго дня! Поясніть, будь ласка, у розділі про закупівлю до 50 тис.грн. пропонується провести ДОПОРОГОВУ закупівлю. Що ви маєте на увазі? Спрощену, чи яку?