03.08.2021 Ріта Кучер

Як налагодити роботу уповноваженої особи?

актуальна інформація щодо роботи УО

Статтю підготувала фахівчиня відділу розвитку державних закупівель майданчика Zakupki.Prom Ріта Кучер

Згідно з нормами ЗУ «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) вже з 1 січня 2022 року право проводити закупівлі матиме виключно уповноважена особа замовника. Таким чином тендерні комітети з наступного року не зможуть проводити закупівлі. Тому, саме зараз, в перехідний період, варто не зволікати та переходити на новий формат роботи. Як же призначити уповноважену особу та налагодити закупівельний процес?

Допоки тендерні комітети функціонують, вони мають право організовувати процедури закупівлі. Проте спрощені закупівлі, відповідно до редакції Закону від 19 квітня 2020 року, доручено проводити виключно уповноваженим особам. Тому, якщо тендерний комітет працює одночасно із уповноваженою особою, слідкуйте, щоб їхні обов’язки не перетиналися.

Замовникам, які мають тільки тендерні комітети, варто ознайомитися з усіма тонкощами роботи уповноваженої особи, а саме, як її призначити та які у неї є обов’язки.

Як призначити уповноважену особу?

Замовник може визначити або призначити уповноважену особу, відповідальну за організацію та проведення закупівель, одним із способів, зазначених в ч. 1. ст. 11 Закону.

Перший спосіб: віддати функції уповноваженої особи, як додаткової роботи з відповідною доплатою, одному зі штатних працівників. Розмір та порядок доплат у такому разі встановлюється керівником самостійно.

Другий спосіб: ввести до штатного розпису окрему  посаду — з функціями уповноваженої особи. Але на такого співробітника не можна покладати будь-які інші обов’язки, окрім організації та проведення закупівель.

Третій спосіб: укласти трудовий договір (контракт) згідно із законодавством. Варто пам’ятати, що уповноважена особа здійснює свою діяльність на підставі саме трудового договору із замовником.

Положення про уповноважену особу

Замовник при затвердженні уповноваженої особи обов’язково повинен оформити положення про уповноважену особу, де визначатиметься порядок її роботи. Такий порядок формуються відповідно до особливостей діяльності компанії, обсягів та кількості закупівель. Замовник може скористатися Примірним положенням про уповноважену особу, яке розроблено Наказом Мінекономіки, або самостійно оформити документ. Обов’язки, які виконує уповноважена особа, передбачені ч. 10. ст. 11 Закону. Тож на них також варто звертати увагу при організації роботи уповноваженої особи.

Чи можна мати кілька уповноважених осіб?

Законодавством не встановлено обмежень в кількості уповноважених осіб в одній організації. Це означає, що кожен керівник самостійно вирішує, скільки уповноважених осіб необхідно призначити для налагодження закупівельного процесу. Однак керівнику потрібно підходити до цього питання комплексно, розмежувавши обов’зки та взаємодію уповноважених осіб, які відповідатимуть за організацію та проведення конкретних закупівель. Така інформація також повинна бути в положенні про уповноважену особу.

Детальніше ознайомитися з правилами роботи тендерних комітетів та уповноважених осіб можна з роз’яснення Мінекономіки “Щодо організації закупівельної діяльності замовника” № 3304-04/24218-06 від 10 квітня 2020 року.

Тестування уповноважених осіб

Тема тестування уповноважених осіб зараз дуже актуальна. Відповідно до Закону, уповноважена особа для виконання своїх обов’язків має підтвердити рівень знань у сфері публічних закупівель. Це відбуватиметься у вигляді безкоштовного тестування на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель. Тільки після успішно пройденого тестування, уповноважені особи зможуть працювати в електронній системі закупівель. Наразі затверджується порядок організації тестування уповноважених осіб.

уповноважена особа,

Коментарі

Юлія 2022-01-10 12:59:47
Доброго дня! А як бути з тими закупівлями, які розпочато ТЕНДЕРНИМ КОМІТЕТОМ до 31.12.2021, а рішення про визначення переможця вже переходить на 2022 рік. Хто приймає відповідне рішення та підписує протокол? УО чи Тендерний комітет?
Людмила 2021-08-17 09:51:04
І у нас при плануванні потреби на 2022 рік заплановану доплату фінуправління скасувало, бо немає постанови, а закону їм мало. Може, справді, потрібна окрема ПКМУ?
Юлія 2021-08-13 09:48:13
У нашому виконавчому комітеті за обов'язки УО не доплачують - все залишилося по-старому, і навіть не планують це робити!
Інна 2021-08-13 14:21:58
Юлія, згідно ЗУ "Про публ.закупівлі" доплата має бути встановлена в будь-якому випадку, хоч 100грн. Без доплати - теж порушення закону
Людмила 2021-08-13 15:06:41
Юлія, теж саме. В нашому Управлінні не передбачено такі витрати, хоча по калькулятору працюю за 2-х УО.
Інна 2021-08-13 16:07:59
Людмила, а в посадові обов"язки входить робота з публічними закупівлями?
Людмила 2021-08-16 09:10:46
Інна, ні не входить. Працюю на посаді бухгалтера. На навчанні УО теж говорили про доплату, але у нас в міській раді це непередбачено.
Інна 2021-08-12 14:56:25
питання: чи може керівник структурного підрозділу (гол.бухг.) бюдж.установи бути признач. УО? згідно Постанови КМУ №1298 від 30.08.02р. кер.структ.підрозділів не можуть отримувати доплати. Чи може працювати УО без встановленої доплати за роботу?
Жанна 2021-08-05 16:49:53
Доброго дня. В нашій установі закупівлями будуть займатись 3 у.о. Закупівель багато і вони різнопланові, технічного характеру, медичного напрямку і т.п. Зрозуміло,що всі у.о. призначаються наказом керівника. Порадьте будь ласка, як правильно керівник повинен розмежовувати завдання та функції кожної у.о. для конкретної закупівлі. Чи треба на кожну конкретну закупівлю робити якесь додаткове доручення, наказ? .
Sergey Bondus 2021-08-05 14:43:52
Щодо тестування ОУ. Я займаюся державними закупівлями з 2007 р. Проте я не проводив ВТ з використанням англійської мови, конкурентний діалог, запит цінових пропозицій, не проводив закупівлю робіт. А питання ж, очевидно, будуть. То, виходить, я можу не пройти тестування. Хоча калькулятор УО показав, що в 2019 р. я працював за двох, а в 2020 - за трьох осіб, а з/п в мене не дуже. То як бути?
Сергій 2021-08-12 10:33:40
Sergey Bondus, справа не в досвіді, а у знанні закону. Вивчіть законодавство і легко пройдете тестування.