23.12.2022 ДП "Прозорро"

Як ефективно купувати електроенергію на 2023 рік

Вебінар щодо рекомендацій по закупівлям електроенергії на 2023рік

В ці надзвичайно складні для енергетичної інфраструктури України часи, важливо забезпечити електроенергією якомога більше споживачів. Саме з цієї нагоди ми вирішили провести вебінар.

Кілька ключових аспектів які обговорювали на вебінарі:

 - Якщо закуповувати електроенергію за процедурою відкритих торгів з особливостями, то щоб отримати постачання по договору, потрібно розраховувати на термін не менше 25-50 днів.

 - Щоб постачальнику було легше зрозуміти запит замовника, варто чітко визначитися з обсягом закупівлі з прогнозованим місячним споживанням електроенергії з урахуванням сезонності (на прикладі попередніх років). При підготовці технічного завдання до тендерної документації коректно вказувати інформацію щодо точок обліку об’єкта, операторів системи розподілу, строку постачання, групи площадок вимірювання (група А/Б) тощо.

 - Щоб отримати оптимальну ціну, яка є на ринку в період закупівлі, великі замовники рекомендують проводити передтендерну роботу через механізм ринкових консультацій. А також розраховувати ціну станом на сьогодні з плюс-мінус 10% змінами з сторону збільшення.

 - У ДУ “Професійні закупівлі” рекомендують включати вартість розподілу електроенергії в тариф, якщо закупівля електроенергії здійснюється авансом, якщо через післяплату – то сплачувати вартість розподілу окремо.

 - Якщо ви ще не встигли закупити електроенергію на наступний рік, то радимо скористатися Prozorro Market, завдяки якому швидко і на короткий термін можна закрити потребу в закупівлі електроенергії і таким чином уникнути переходу до постачальника останньої надії, де тариф є вищим.
В середньому це 4 дні на пряму угоду через Prozorro Market (до 100 тис. грн), 9 днів – на угоду через ЗЦП (від 100 тис. грн). У Маркеті також можна закуповувати електроенергію на річну потребу. Серед ключових переваг електронного каталогу у закупівлі електроенергії є висока конкуренція – 6,3 постачальника на закупівлю у запиті цінових пропозицій, що відповідно впливає на її успішність.

Також на вебінарі замовники та постачальник обговорили особливості формульного розрахунку при перегляді ціни електроенергії та продемонстрували його приклади. 

Тому, щоб провести таку закупівлю ефективно, радимо прослухати наш вебінар 

електрична енергія, електроенергія,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.