16.10.2023 Тетяна Руденко

Як дізнатись, чи точно перевірений переможець запиту ціни пропозиції

Стаття була опублікована на Facebook

Закупівлі із використанням електронного каталогу – це один із найбільш швидких та комфортних для замовників способів проведення закупівлі потрібних товарів, причому без встановлених вартісних меж.
Проте, оскільки даний спосіб закупівлі знаходиться у фазі динамічного розвитку, то цілком природно виникають запитання стосовно окремих моментів, що не до кінця врегульовані.
І стосується це не лише наповнення каталогу необхідними товарами.
Так, у моїй групі періодично озвучується запитання, що робити замовнику, якщо він має сумніви щодо доброчесності переможця запиту пропозицій, а саме має інформацію, що постачальник не відповідає вимогам, встановленим в пункті 47 Особливостей.
Як пишуть замовники, якими мають бути наші дії, якщо потенційний постачальник має проблеми з податковою чи перебуває в «чорному списку» АМКУ?
Що стосується податкової, то таке запитання навіть дивно чути, оскільки зазначена підстава для відмови участі в торгах та відхилення пропозиції учасника давно не застосовується та не включається до відповідного пункту Особливостей.
Щодо «чорного списку» АМКУ, замовник повинен відхилити пропозицію учасника, якщо останній протягом трьох років притягувався до відповідальності за змову на торгах. Оскільки такої підстави у замовника для відхилення учасника в ЗЦП немає, замовник повідомляє про учасника з «чорного списку» адміністратору.
Щодо інших підстав, які включені до пункту 47 Особливостей, то нагадаю, що відповідно до пункту 64 Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабміну від 14.09.2020 № 822, замовник відхиляє пропозицію переможця відбору, у конкретно визначених випадках.
Оскільки у всіх нас з часом відбуваються зміни, то проходження свого часу постачальником відбору до електронного каталогу та наявність його в електронній базі постачальників не є гарантією, що і станом на зараз постачальник відповідає вимогам, зазначеним в оголошенні про проведення кваліфікації до електронного каталогу.
Відповідно до пункту 32 Порядку, заявку постачальника на відповідність вимогам, зазначеним в оголошенні про проведення кваліфікації до електронного каталогу розглядає Адміністратор, тобто центральна закупівельна організація.
Таким чином, замовник законодавчо не зобов'язаний проводити розгляд та оцінку пропозиції постачальника на відповідність технічним, кваліфікаційним чи іншим вимогам.
Проте, пунктом 44 Порядку передбачено, що адміністратором проводиться перевірка постачальника на відповідність вимогам, зазначеним в оголошенні про проведення кваліфікації до електронного каталогу, з власної ініціативи та/або на підставі інформації, отриманої від органів державної влади, народних депутатів України, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, суб’єктів господарювання, повідомлення в засобах масової інформації про невідповідність постачальника вимогам, зазначеним в оголошенні про проведення кваліфікації до електронного каталогу.
Адміністратор, який здійснив кваліфікацію постачальника до електронного каталогу, має право виключити такого постачальника з переліку кваліфікованих постачальників та електронного каталогу, зокрема у разі виявлення, що постачальник на момент його перевірки підпадає під підстави, визначені пунктом 40 Порядку.
Тобто, якщо замовник володіє інформацією, щодо неправомірного знаходження суб'єкта господарювання в електронній базі постачальників, він може надати таку інформацію адміністратору каталогу.
Особливо підкреслюю, що хоча замовник не зобов’язаний перевіряти постачальника на відповідність встановленим вимогам доброчесності, раджу все-таки звернути увагу, що не відповідає вимогам щодо проведення кваліфікації до електронного каталогу учасник, який
  • є громадянином Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім того, що проживає на території України на законних підставах);
  • юридичною особою, створеною та зареєстрованою відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь;
  • юридичною особою, створеною та зареєстрованою відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків (далі - активи), якої є Російська Федерація/Республіка Білорусь, громадянин Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім того, що проживає на території України на законних підставах), або юридичною особою, утвореною та зареєстрованою відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь, крім випадків, коли активи в установленому законодавством порядку передані в управління АРМА.
Відповідно до чинного законодавства замовник не має права здійснювати закупівлі у таких постачальників.
Крім того, Постановою Кабміну від 03.03.2022№ 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» передбачено, що для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, встановлено мораторій (заборону), зокрема на виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є Російська Федерація або особи, пов’язані з державою-агресором.
Правочини, укладені з порушенням мораторію, є нікчемними.
Враховуючи можливість набуття змін в статусі постачальника, замовник може перевірити постачальника, його засновників, кінцевих бенефіціарних власників у відкритих джерелах з метою недопущення виникнення зобов'язань, які будуть визнані нікчемними.
запит ціни пропозицій, Прозорро Маркет, кваліфікація переможця,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.