18.06.2020 Ксенія Баранова

Водяні знаки в Prozorro: що потрібно знати учаснику

Про можливість накладання watermark в Прозорро

У системі Prozorro з'явився новий інструмент для захисту документів постачальників — водяні знаки. Як він працює та чому постачальникам потрібно його використовувати розповіла Ксенія Баранова, менеджерка з розвитку продукту торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua

Що таке водяний знак?

Водяні знаки активно використовуються у всьому світі для захисту від копіювання та недоцільного використання файлів. Зазвичай це спеціальне зображення чи напис, що накладається поверх документу, щоб показати, що документ належить конкретній людині чи компанії. 

Чому учасникам закупівель варто використовувати водяний знак?

Після розкриття тендерних пропозицій всі завантажені в систему документи стають загальнодоступними. Цим можуть скористатися шахраї та недобросовісні конкуренти. Наприклад, підробити довідку і видати її за свою тощо. Використання спеціального водяного знаку на документах допоможе уникнути подібних ситуацій. 

Як нанести водяний знак?

На нашому майданчику інструмент працює наступним чином: учаснику потрібно вибрати файли, які він хочете захистити, в форматі PDF та натиснути на кнопку “Нанести водяний знак“. Водяний знак можна нанести на будь-які файли: довідка, паспорт, ідентифікаційний код тощо. Якщо файли зберігаються у відмінних від PDF форматах (наприклад, картинки .jpeg, .png, документи .doc), це не завадить скористатися інструментом. Постачальник завжди може перевести файл у формат PDF та нанести водяний знак.

Процес накладання водяного знаку займе всього кілька хвилин, в залежності від розміру файла. Не обов'язково робити це кожного разу, коли учасник хоче взяти участь у тендері. Постачальник може один раз нанести водяний знак на типові файли для закупівель та зберегти їх собі окремо, щоб вони завжди були під рукою.

Приклад нанесення водяних знаків на майданчику дивіться нижче

Чи не порушує накладання водяного знаку закон “Про публічні закупівлі”?

ЗУ “Про публічні закупівлі” і інше чинне законодавство України не заперечує використання водяних знаків. Проте, як вже згадувалось вище, замовники можуть самостійно визначати вимоги до документів. Наприклад, у тендерній документації прописана вимога щодо відсутності на документах учасника будь-яких зображень. ЇЇ порушення (як і будь-якої іншої) може призвести до дискваліфікації учасника. Тож постачальнику потрібно ретельно перевіряти вимоги до документів у тендерній документації перед поданням пропозиції.

Використання водяних знаків — практика, поширена у всьому світі та впроваджена багатьма компаніями для захисту особистих даних. Це дозволяє уникнути несанкціонованого використання інформації без відома її власника. Впровадження такого інструменту у системі Prozorro — важливий крок, який зробіть дані учасників закупівель більш захищеними. 

пропозиція, постачальник,

Коментарі

Роман 2021-11-25 12:52:13
Доброго дня! Питання: чи має право замовник виставляти свою тендерну документацію з накладанням водяних знаків у форматі pdf так, що неможливо прочитати та ознайомитись з умовами тендеру? Приклад UA-2021-11-17-010319-a або UA-2021-11-17-009225-a
Аліна 2020-07-17 12:21:21
Доброго дня, на якому майданчику працює цей функціонал?Чи накласти водяний знак можна через сайт Prozorro?
Ліля 2020-07-17 12:28:15
Аліна, наразі реалізований на майданчику https://zakupki.prom.ua/