24.05.2021 Ольга Нос

Вимоги щодо наявності аналогічних договорів при закупівлі послуг харчування

актуальна інформація про наявність аналогічних договорів при закупівлі послуг харчування

Що рекомендує Мінекономіки щодо аналогічних договорів:

1. У разі, якщо замовником встановлюється кваліфікаційний критерій, як наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів), для підтвердження цього кваліфікаційного критерію замовник може встановити перелік інформації, що зазначається в довідці.

2. До документів, копії яких надаються учасником процедури закупівлі, що підтверджують інформацію, зазначену у довідці, можуть належати:

  • аналогічний договір (договори) за предметом закупівлі з усіма додатками та невід'ємними частинами договору
  • документи, які підтверджують виконання аналогічного договору (договорів) за предметом закупівлі, зокрема, такі, як акти надання послуг, поставки товарів або товарно-транспортні накладні. 

3. При закупівлі Послуг замовнику рекомендовано визначити критерій аналогічного договору шляхом зазначення конкретного предмета договору. 

Як краще встановити вимоги щодо наявності аналогічних договорів

Мабуть, найрозповсюдженішими помилками замовників є обмеження надання підтвердження досвіду учасником документами за певний період часу або з певними типами установ (наприклад, розпорядниками бюджетних коштів). Такі вимогу суттєво обмежують коло учасником. Їх встановлення зменшує ефективність закупівлі та несе ризик затягування термінів проведення закупівель за рахунок оскарження.

При встановленні кваліфікаційного критерію «Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів)» радимо замовникам дотримуватися наступних правил:

  • Вимагати підтвердження досвіду на виконання аналогічних послуг (поставки товарів), зазначаючи як аналогічний досвід тип послуг/вид товарів з глибиною за кодом ДК не більше ніж до 4 знаку, а не зазначати конкретний перелік товарів/послуг;
  •  Не звужувати період набуття аналогічного досвіду;
  • Не вимагати досвід з конкретним замовником/типом замовників.

Приклади оскаржень критерію наявності аналогічних договорів при закупівлі послуг харчування:

Помилка

Приклад формулювання з ТД

Номер закупівлі та висновок АМКУ

Обмеження період набуття досвіду

Не менше одного повністю виконаного аналогічного договору за 2018 рік та не

менше одного договору, що виконано за 2019 рік із попередніми Замовниками, в яких

відображена інформація щодо надання послуг із забезпечення та організації харчування.

Тобто, учасники зобов’язані подати не менше одного аналогічного договору, окремо, за

останні два бюджетні періоди (2018 та 2019 рік)

UA-2020-12-18-015905-c

Виконати дану умову зможуть лише ті учасники, які мають не менше одного

повністю виконаного аналогічного договору за 2018 та не менше одного договору, що

виконано за 2019 із попередніми Замовниками, що є дискримінаційним по відношенню до

інших суб'єктів господарювання

Підтвердити, що учасник має досвід не менше ніж кілька років

Надати документально підтверджену інформацію в довільній формі з листами

відгуками від контрагентів за договорами, що учасник має досвід роботи на ринку

надання послуг харчування не менше п’яти років до дати оголошення даної закупівлі.

UA-2020-12-18-015905-c

Виконати дану умову зможуть лише ті учасники, зможуть надати, зокрема, листи

відгуки від контрагентів за договорами, що учасник має досвід роботи на ринку надання

послуг харчування не менше п’яти років до дати оголошення даної закупівлі, що є

дискримінаційним по відношенню до інших суб'єктів господарювання.

Обмеження щодо наявності досвіду з певним типом установ (наприклад, бюджетними установами)

Надання позитивного відгуку про виконання всіх договорів, які зазначені в довідці п.3.1, лист-відгук має бути оформлений на фірмовому бланку Замовника (у разі наявності такого бланка) з обов’язковим посиланням на № та дату договору та номер процедури у Prozorro.

UA-2021-03-04-002913-b

Взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які зможуть надати відгук про виконання всіх договорів з обов’язковим посиланням саме на номер процедури у Prozorro, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

Обмеження щодо суми аналогічного договору

Аналогічним договором є договір з поставки обладнання для навчальних кабінетів біології, географії, математики, фізики, хімії і STEM-лабораторії*. Вартість кожного з запропонованих аналогічних договорів має становити не менше 75% від очікуваної вартості закупівлі

UA-2020-09-08-002744-c

Взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть ті суб’єкти господарювання, які мають в наявності аналогічний договір, вартість якого складає не менше 75% від очікуваної вартості закупівлі, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

Обмеження щодо наявності аналогічного досвіду на поставку конкретного товару/надання певного виду послуг

згідно з приміткою Замовника (*) аналогічними договорами в розумінні Документації є договори на постачання вугілля кам'яного марок, що складає предмет закупівлі (вугілля кам'яне марки ДГ 15-75), а також торфобрикету.

UA-2020-08-17-004239-c

Взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які зможуть надати договори на постачання вугілля кам’яного марок, що складає предмет закупівлі, а також торфобрикету, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

послуги харчування, мінекономіки, договір, оскарження,

Коментарі

наді 2021-09-27 14:18:24
Замовник вимагає.Щоб вартість аналогічного договору була не менша за очікувану вартість предмету закупівлі.А в нас менша,так ,що яне маю права на участь в закупівлі.
Вадим 2021-07-08 09:37:12
Навіщо в загалі вимагати аналогічні договори коли, це суперечить законодавству про вільну конкуренцію. Коли наприклад новостворена компанія хоче приймати участь в закупівлях то звісно у них нема ні досвіду ні договорів, а де в нас в законодавстві є заборона чи обмеження на цей рахунок. Подібні "рекомендації" мінекономрозвитку при перевірці аудиторів до уваги не приймаються бо вони є РЕКОМЕНДАЦІЇ . То за великим рахунком я би не радив взагалі читати рекомендації мінекономрозвитку бо вони вас доведуть до великих штрафів.
Тетяна 2021-05-25 08:15:47
В першому пункті помилка, не раджу встановлювати таку можливість. В практиці АКМУ є випадки, коли замовник дозволяв використовувати субпідрядників для підтвердження аналогічних договорів, учасник успішно оскаржив цю умову ТД, посилаючись на просту норму закону, адже законом позволяється використовувати субпідрядників лише для підтвердження обладнання і працівників. стаття 16 "Якщо для закупівлі робіт або послуг замовник встановлює кваліфікаційний критерій такий як наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій та/або наявність працівників, які мають необхідні знання та досвід, учасник може для підтвердження своєї відповідності такому критерію залучити потужності інших суб’єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців."