17.01.2022 Оксентія Груба

У коментарях: ваші запитання та кейси щодо УО та спрощеної закупівлі

запитання-відповіді щодо УО та спрощеної закупівлі

У межах нашої постійної дослідницької рубрики «У коментарях», публікуємо відповіді на запитання, які ви нам писали до статей. Рубрика покликана сприяти вам у поглибленні розуміння тем, покращенні вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а разом з тим закріпленні закупівельних навичок. Цього разу відповідаємо на запитання щодо тем: уповноважена особа та спрощені закупівлі. Почнімо із теми уповноваженої особи. 

Хто може бути УО?

 Чи може уповноваженою особою ОМС бути діловод або інспектор (тобто, посада службовця, а не посадової особи ОМС)?

 Уповноважена особа (особи) - службова (посадова) чи ІНША ОСОБА, яка є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель згідно з цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору (контракту)

Освіта в УО

Чи може уповноважена особа мати освіту бакалавра?

Уповноважена особа має мати вищу освіту, а ступінь бакалавра здобувається на першому рівні ВИЩОЇ освіти, тому може.

Тестування УО

У разі, якщо УО пройшли тестування 09.11, а законодавчі зміни щодо вказування країни походження відбулися 10.11, тестування необхідно проходити знову?

Ні, заново проходити тестування не потрібно.

Обов'язковість навчання чи тестування для УО?

Чи є зараз обов'язковим саме навчання, а не тестування для уповноважених осіб?

Ні, обов'язковості проходження навчання нема.

Заміна контактної особи на уповноважену

Як контактну особу замінити на уповноважену особу?

Внесення змін до реєстраційних даних відбувається в особистому кабінеті на майданчику, де зареєстровані.

Укладання додаткової угоди

Чи можуть на бухгалтера в інтернатному закладі покласти обов’язки складати додаткові угоди, коли є УО?

УО повинна саме опублікувати підписану угоду. Рішення про укладання додаткової угоди приймає керівник підприємства за статутом, положенням тощо або особа, на яку покладено таке право за наказом або довіреністю. УО не приймає таке рішення, а здійснює лише оприлюднення такої угоди разом з повідомленням про внесення змін.

Тепер перейдімо до запитань та відповідей на них з теми спрощених закупівель. 

Продовження терміну поставки

Чи можна у спрощеній продовжити термін поставки товару(додатковою угодою внести зміни), якщо постачальник не встигає поставити товар?

Це договір про закупівлю в розумінні Закону, строк поставки істотна умова договору, істотні умови змінюються лише відповідно до ч. 5 статті 41. У цьому випадку, наприклад, відповідно до пункту 4) продовження строку дії договору про закупівлю та строку виконання зобов’язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг у разі виникнення документально підтверджених об’єктивних обставин, що спричинили таке продовження, зокрема обставин непереборної сили, затримки фінансування витрат замовника, за умови що такі зміни не призведуть до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.

Чи відмінити спрощену закупівлю?

Якщо пройде спрощена процедура закупівлі (встановлення сцени, звукового обладнання на день міста) на певну дату, а через карантин в цей час захід не відбудеться, потрібно буде скасовувати спрощену процедуру? Чи вносити зміни додатковою угодою?

Якщо закупівля вже відбудеться і укладете договір, то укласти додаткову угоду і розірвати договір, якщо закупівля триватиме, то відмінити у зв'язку з відсутністю подальшої потреби в закупівлі.

Відміна спрощеної?

У спрощеній закупівлі було два учасника. Перший визнаний переможцем, другий - не розглядався. Після визначення переможця другий учасник подає вимогу щодо неправомірності визначення переможця. Чи можна відмінити спрощену закупівлю через неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель чи потрібно відхилити першого учасника і перейти до розгляду другого? І який термін для надання відповіді на вимогу?

Учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі. Не пізніше ніж через три робочих дні з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель замовник зобов’язаний надати йому відповідь. А відмінити закупівлю ви можете до підписання договору.

Укладання договору після спрощеної на зекономлені кошти

Чи можна після спрощеної процедури укладати прямий договір з цим же підрядником на залишені кошти після спрощеної процедури на той самий предмет закупівлі? Під час аукціону була скинута сума від очікуваної вартості і цей залишок хочемо витратити на ту саму послугу з тим же підрядником, сума до 50 000.00 грн?

Так, можна. По суті, це зекономлені кошти і ви можете їх витратити на закупівлю в будь-якого учасника.

Чи потрібно робити протокол про закупівлю, що не відбулася?

Якщо не відбулася спрощена перший раз через відсутність учасників, чи потрібно робити протокол про те, що не відбулася?

Не потрібно, у цьому випадку буде сформована електронною системою закупівель інформація про відміну тендеру.

Як бачите, на прикладі конкретних кейсів та поставлених запитань Ви можете дізнатись нове, побачити те, про що не знали або ж упевнитись, що мали рацію. Тож читайте і закупівельних успіхів Вам!

уповноважена особа, спрощені закупівлі, у коментарях,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.