30.09.2020 Олена Ісаченко

ТОП 5 помилок Учасників, яких не припускаються Переможці публічних закупівель

Поради Постачальникам, що допоможуть уникнути відхилення під час участі з публічних закупівлях

Автор Олена Ісаченко- юрисконсультка SmartTender

Подання пояснень щодо відсутності документа у складі тендерної пропозиції

Якщо у тендерній документації (оголошенні про проведення закупівлі) наявна вимога про надання документа (Сертифікати (ISO, HACCP), ГОСТ/ДСТУ, ТУ, Дозволи/Декларації), який передбачений законодавством, або його можливо отримати, або він реально існує, або орган його видачі функціонує, то надання пояснення, чому учасник не надав такий документ у складі тендерної пропозиції/пропозиції, не врятує його від правомірної дискваліфікації.

Переможець подає тендерну пропозицію/пропозицію у відповідності до вимог тендерної документації (оголошення про проведення закупівлі), без застережень на формальні помилки. Він надає всі документи, які спроможний отримати, за виключенням документів, які не передбачені законодавством України для конкретного учасника (наприклад, платник податку на додану вартість надає витяг з реєстру платників ПДВ або свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ і не надає витяг з реєстру платників єдиного податку та навпаки).

Шаблонна довідка про відсутність підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі по ч. 1 та ч. 2 ст. 17 Закону України «Про публічні закупівлі»

Учасник, який ще не звик до нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі» (надалі – Закон), інколи подає неактуальні довідки про відсутність підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі, зокрема без п. 11 та п. 12 ч. 1 ст. 17 Закону, або забуває вказати ч. 2 ст. 17 Закону.

Переможець, незалежно від вимог тендерної документації (оголошення про проведення закупівлі), подає тендерну пропозицію/пропозицію із актуальною довідкою про відсутність підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі із зазначенням усіх пунктів частини 1 і не забуває про частину 2 статті 17 Закону.

Підписання тендерної пропозиції/пропозиції УЕП/КЕП нашвидкуруч

Учасник звик підписувати тендерну пропозицію/пропозицію УЕП/КЕП, як він це робить із року в рік, і дивується дискваліфікації, коли підпис виявляється печаткою або є пошкодженим.

Переможець систематично перевіряє дійсність, цілісність та формат УЕП/КЕП на https://www.czo.gov.ua/verify . Він розуміє, що підпис і печатка – взагалі не одне й те саме, та не сподівається на неуважність замовника, а самостійно запобігає своїй дискваліфікації.

Визначення файлів конфіденційними, які можливо містять персональні дані

Учасник, не розібравшись із терміном «конфіденційна інформація» в контексті сфери публічних закупівель, при поданні тендерної пропозиції приховує файли, які на його особисту думку містять персональні дані третіх осіб або корпоративну таємницю.

Переможець знає, що конфіденційною не може бути визначена інформація про запропоновану ціну, інші критерії оцінки, технічні умови, технічні специфікації та документи, що підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону, і документи, що підтверджують відсутність підстав, установлених статтею 17 цього Закону. Тому він не визначає безпідставно документи як конфіденційні, а, якщо це передбачено тендерною документацією, заштриховує дані, які не хоче розкривати.

Страх оскаржувати неправомірні рішення Замовника в АМКУ

Учасник не зважає на практику чи на відверті зловживання з боку Замовника, не ризикує скаржитися та не відстоює свої незаконно порушенні права в АМКУ.

Переможець аналізує практику рішень АМКУ, консультується із профільними юристами у сфері публічних закупівель, знає, що при позитивному рішенні АМКУ кошти за скаргу повертаються, не боїться аргументовано та легітимно у правовому полі оскаржувати упереджені рішення Замовника.

поради, постачальник, Кваліфікація і оскарження, пропозиція,

Коментарі

Олександр 2020-10-01 15:20:47
Доброго дня! У Вас написано: Переможець, незалежно від вимог тендерної документації (оголошення про проведення закупівлі), подає тендерну пропозицію/пропозицію із актуальною довідкою про відсутність підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі із зазначенням усіх пунктів частини 1 і не забуває про частину 2 статті 17 Закону. А як же що замовник не повинен вимагати документи, які є у відкритих реєстрах. Та Ось перша попавша ваша стаття де написано, що вимагається від переможця - https://infobox.prozorro.org/articles/tenderna-dokumentaciya-perelik-dokumentiv-yaki-vimagayut-u-postachalnikiv
Олена 2020-10-19 18:27:53
Олександр, учасник не може гарантувати добросовісність та порядність Замовника, що він діє на підставі у межах і спосіб передбачений законодавством, а тому запобігти дискваліфікації набагато простіше, ніж оскаржити неправомірне рішення.