24.11.2021 Олександр Наріжний

Тестування уповноважених осіб: досвід замовників

Статтю підготував фахівець департаменту держзакупівель торговельного майданчика Zakupki.Prom Олександр Наріжний

Відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» уповноважені особи для здійснення своїх функцій мають підтвердити рівень знань у сфері публічних закупівель. Для цього їм потрібно пройти безкоштовне тестування до 1 січня 2022 року. На сьогодні вже більше 10 тисяч замовників успішно склали тест. Ми попросили деяких із них поділитися своїм досвідом та дати поради тим, хто ще тільки планує проходити тестування. 

Наталія Білаш, фахівець з публічних закупівель Державного професійно-технічного навчального закладу «Західно-Дніпровський центр професійно-технічної освіти»

Для підготовки до тестування, для початку, ознайомилась із Переліком тестових запитань для підтвердження рівня володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель. Запитання затверджені наказом Мінекономіки від 01 листопада 2021 року № 873-21. Потім, декілька разів пройшла пробне тестування, і вже після цього перейшла до тестування на порталі prozorro.gov.ua. 

Дуже складних запитань не було. Тому, якщо ви пропрацювали навіть нетривалий час у сфері публічних закупівель, то легко підтвердите свій рівень володіння необхідними знаннями. На запитання відповіла приблизно за 45 хвилин. Мій результат — 46 правильних відповідей.

Порада: уважно читайте запитання та всі варіанти відповідей. Якщо запитання стосуються термінів, звертайте увагу на слова  «робочі/календарні» у відповідях. І вимкніть на півгодини телефон, щоб вас ніхто не відволікав.

Максим Шарандін, провідний юрисконсульт Центру мікрохірургії ока:

У мене не було часу, щоб якось спеціально готуватися до тесту. Оскільки в разі невдалої спроби його можна перескласти через 3 дні — вирішив пройти без підготовки. В результаті, дав правильні відповіді на 48 запитань, витративши на це трохи більше 30 хвилин

Коли тільки з’явилася інформація, що уповноважені особи повинні складати тест, ми з колегами трохи непокоїлися щодо його складності. Однак якщо ви вже працюєте в сфері закупівель, складних запитань для вас не буде. 

Порада: не хвилюватися, що не вистачить часу. Повірте, його цілком достатньо. І також уважно читайте запитання та відповіді до них.

Валентина Скубенич, економіст Комунального некомерційного підприємства «Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака» Закарпатської обласної ради

Пару запитань в тесті були складні, тому пропустила їх. Вони стосувалися життєвого циклу та афілійованих підприємств. Тест пройшла за 26 хвилин, маючи 42 правильні відповіді із 50-ти. 

Якщо людина працює із закупівлями — все буде нормально. Це як перед екзаменом, спочатку переживаєш, а потім все «як по маслу».

Порада: зверніть увагу, що після надання відповіді — у вікні праворуч запитання закреслюється. Спочатку думала, що закреслені — це неправильні відповіді та почала хвилюватися. А виявилося, що закреслене — запитання, на які вже є відповіді. 

Наталія Бевзюк, головний спеціаліст відділу матеріального забезпечення та організації закупівель департаменту фінансово-господарської діяльності Міністерства економіки України 

На тест витратила трохи більше 15 хвилин, відповідаючи на запитання підряд. Як на мене, краще подумати і відразу відповісти, ніж залишати, а потім повертатись. 

Порада: перед проходженням тесту скористатися тренажером (при наявності) і не нервувати. Уважно читати до кінця запитання.

тестування, уповноважена особа,

Коментарі

Ігор 2021-11-26 16:19:08
Пройшов тест 08.11, без підготовки, за 13 хвилин. 49 з 50. Щойно пройшов пробне тестування за 9 хвилин 47 з 50. (орієнтувався на швидкість). Теоретично, за 20 хвилин можна пройти тестування з 50 правильними відповідями, взагалі не готувавшись і навіть одного дня не працювавши в сфері закупівель. Не розумію чому стільки уваги приділяють питанню тестування, якщо робиться все елементарно.