10.04.2020 Лілія Кулик

Термін дії договору більше 1 року. Чи можливо таке в Прозорро?

Чи може строк дії договору бути довшим за бюджетний рік. Розберемо ситуацію стосовно бюджетників та Замовників, що сплачують з коштів підприємства

Одне з питань, які часто виникають у Замовників - чи можна укласти договір з терміном дії більше, ніж 1 календарний рік. Давайте поглянемо більш детально на ситуацію.

Згідно з абз. 3 частини першої статті 4 Закону закупівля здійснюється відповідно до річного плану, відповідальним за складання та затвердження якого згідно з п. 1 частини десятої статті 11 Закону та абз. 12 частини 4 розділу Х є уповноважена особа (особи) або тендерний комітет.  Річний план відповідно складається на 1 календарний рік.

Закупівлі за кошти Державного бюджету 

На Замовників, що укладають договори, в яких передбачається оплата за рахунок бюджетних коштів, поширюються норми Бюджетного кодексу України (далі - Кодекс). Зокрема щодо обмеження у часі строку дії такого договору (строку виконання замовником зобов’язань за таким договором). 

Водночас при укладанні договору розпоряднику (одержувачу) бюджетних коштів необхідно обов'язково ураховувати частину першу статті 23 Бюджетного кодексу України, оскільки згідно з частиною четвертою статті 48 Бюджетного кодексу України, зобов'язання, взяті учасником бюджетного процесу без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, встановлених цим Кодексом та законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), не вважаються бюджетними зобов'язаннями (крім витрат, що здійснюються відповідно до частини шостої цієї статті) і не підлягають оплаті за рахунок бюджетних коштів.

Адже згідно частин 1 статті 3 Кодексу бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року. Неприйняття Верховною Радою України закону про Державний бюджет України до 1 січня відповідного року не є підставою для встановлення іншого бюджетного періоду. 

Закупівлі за кошти підприємства

При цьому відповідно до статті 78 Господарського кодексу України, зокрема особливості господарської діяльності комунальних унітарних підприємств визначаються відповідно до вимог, встановлених цим Кодексом щодо діяльності державних комерційних або казенних підприємств, а також інших вимог, передбачених законом.

Так, відповідно до статті 75 Господарського кодексу України, зокрема основним плановим документом державного комерційного підприємства є фінансовий план, відповідно до якого підприємство отримує доходи і здійснює видатки, визначає обсяг та спрямування коштів для виконання своїх функцій протягом року відповідно до установчих документів.

Строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов’язки відповідно до договору (стаття 631 Цивільного кодексу України).

Таким чином, у разі укладення договору про закупівлю, відповідно до умов якого передбачається оплата не за рахунок бюджетних коштів, норми Бюджетного кодексу України, зокрема щодо обмеження у часі строку дії такого договору (строку виконання замовником зобов’язань за таким договором), не розповсюджуються.

Разом з цим укладання такого договору здійснюється відповідно до умов пропозиції  учасника-переможця процедури закупівлі з урахуванням фінансового плану підприємства.


Укладення договору, договір, замовник,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.