13.09.2022 Ірина Литвинчук

Спілкування щодо закупівель у воєнний час з Анною Севостьяновою: відповіді на запитання. Частина 2

Відповіді на популярні запитання з перших уст

Нещодавно на форумі Prozorro Infobox відбулось спілкування щодо закупівель у воєнний час з експерткою із публічних закупівель Анною Севостьяновою. Публікуємо 2 частину відповідей на запитання. Із першою — можете ознайомитись за покликанням.

На початку року закупили продукти для навчальних закладів за спрощеною процедурою закупівлі. У зв’язку з війною по договорах не використовувались кошти. Зараз ціни піднялися і ці договори розірвали (бо постачальникам не вигідно). Яку процедуру закупівлі потрібно використати для нової закупівлі?

Наприклад: До війни заключили договір по спрощеній закупівлі на 180 тис. грн. Кошти не використовувались. Договір розірвано. Зараз по тому ж предмету закупівлі потрібно закупити на 70 тисяч гривень. Яку процедуру обрати? 

На 70 тисяч гривень проводите спрощену закупівлю.

Яким чином дотримуватися принципів економічності, конкурентності та антикорупції при проведенні закупівель по Постанові № 169?

Перед закупівлею обов'язково необхідно провести моніторинг ринку, зібрати інформацію або з відкритих джерел інформації або запитом цінових пропозицій, комерційні, прайси, тощо щодо цін на товари, послуги. Вибрати економічно вигідну цінову пропозицію.

Спеціалісти нашого УПСЗН виїхали з окупації, на підконтрольній Україні території орендують приміщення в університеті, для створення центру допомоги ВПО. Бухгалтери склали договір про відшкодування комунальних послуг на суму 83 тис. грн, до кінця поточного року, чи потрібно оприлюднювати цей договір, і як правильно це зробити, щоб не було порушенням Закону?

 Відшкодування комунальних послуг не відноситься до закупівель ні в розумінні ЗУ «Про публічні закупівлі», ні в розумінні Постанови 169. Це витрати замовника. Тому ви їх оплачуєте відповідно до виставлених вам рахунків, квитанцій, тощо по факту споживання комунальних послуг з підтверджуючими документами щодо кількості спожитого.

Бюджетній установі виділені кошти на видатки, пов'язані з наданням підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам у зв'язку з введенням воєнного стану в Україні (додаткова потреба по КПКВК 0813230) (для створення продуктових та гігієнічних наборів на 1500 сімей). Чи потрібно проводити закупівлю?

Якщо сума закупівлі до 50 тис грн, проводите закупівлю без використання електронної системи закупівель по Постанові 169. Якщо сума закупівлі більше 50 тисяч гривень та строки проведення закупівлі обмежені, можете скористатися винятком, зазначеним у п.1. ч.1 Постанови 169 «існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення спрощеної закупівлі або використання електронного каталогу» та укласти договір без використання електронної системи закупівель. В обґрунтуванні обов'язково зазначаєте посилання на всі внутрішні та зовнішні документи (рішення/наказ/розпорядження, напрямок виділення коштів, обгрунтування щодо строків). Звертаю увагу на вимогу Постанови 169 щодо додержання принципів публічних закупівель при проведенні закупівель без електронної системи закупівель, тому проведіть моніторинг ринку, щоб вибрати найбільш економічно вигідну пропозицію на ринку. Якщо по строках нема обмежень, можете провести спрощену по Постанові 169 або скористатися електронним каталогом. 

Чи потрібно прив'язувати договір при закупівлі без електронної системи?

Якщо закупівля по Постанові 169, потрібно розміщувати договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Проводили поточний ремонт у бомбосховищі, договори проводили за Постановою 169, сума вийшла більше 100000,00 грн, тепер виникла додаткова потреба в проведенні ремонту в бомбосховищі, яку не змогли передбачити, сума 48900 грн. Як краще закупити цей ремонт? Через Постанову 169 прямим договором з обгрунтуванням, якими документами підтвердити — дефектний акт, акт обстеження?

Поточний ремонт — послуга, додаткова потреба розглядається як нова закупівля, тому вносити закупівлю до затверджених рішенням організації закупівель та обсягом (розписуєте додаткові обсяги з поточного ремонту) за Постанові 169 та проводити закупівлю без використання електронної системи закупівель.

Учора розірвали договір на постачання пального, на підставі листа постачальника з проханням розірвати договір у зв'язку з неможливістю виконання умов договору, і є нагальна потреба в пальному, так як заклад освіти почав працювати, попередньо планувалося, що буде онлайн навчання, і відкриємось лише не раніше листопада, чи можна заключити договір на 20 відсотків, від початкового договору, на термін достатній для проведення відкритих торгів, чи правомірно буде так провести закупівлю чи взагалі у зв'язку з тим, що вступили в дію зміни до ЗУ 7163, так вже робити не можна.

Так, можна. Вимоги змін необхідно також враховувати.

закупівлі воєнного стану,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.