27.03.2024 Ірина Литвинчук

Що таке аналогічний договір та як діяти після висновків ДАСУ?

Чи треба розривати договір після відповідних висновків ДАСУ

Аби допомогти вам у задоволенні закупівельних процесів та запитів — ми завжди надаємо консультації відповідаючи на питання в нашому чаті на Інфобоксі. 

Сьогодні відповідаємо на актуальні питання за березень:

Питання 1

Що є аналогічним договором? Чи вірно розумію, що це має бути предмет за назвою або/та за кодом класифікатора.

Відповідь

В Законі "Про публічні закупівлі" відсутнє визначення терміну "аналогічний договір". Тож якщо Замовник у своїй тендерній документації вимагає надати аналогічний договір, а в Учасника виникають додаткові питання щодо того, що саме вважається під даною вимогою - необхідно уточнювати у Замовника, який договір буде вважатися аналогічним, наприклад, поставивши йому уточнююче запитання через систему. 

Фактично, аналогічний договір - це договір, що співпадає з предметом закупівлі по четвертому знаку (згідно коду класифікатору ДК 021:2015). 

Отже, замовник в тендерній документації самостійно встановлює вимогу щодо наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору або аналогічних договорів, виходячи зі специфіки предмета закупівлі, з урахуванням частини четвертої статті 5 Закону та дотриманням принципів, закріплених у статті 3 Закону.

Питання 2

Чи можна проводити оплату по договору, якщо вже є висновок ДАСУ розірвати договір?

Відповідь

Якщо висновок ДАСУ вже є - Замовник, відповідно до Закону про публічні закупівлі - зобов'язаний усунути порушення, що зазначене аудиторською службою. В даному випадку - розірвати договір. 

Адже відповідно до частини 11 Статті 8 Закону

“Якщо замовник не усунув визначене у висновку порушення, що призвело до невиконання ним вимог, передбачених цим Законом, а також висновок не оскаржено до суду, орган державного фінансового контролю після закінчення строку на оскарження до суду, визначеного у частині десятій цієї статті, за результатами моніторингу вчиняє дії щодо притягнення до адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Номер протоколу зазначається в електронній системі закупівель наступного робочого дня з дня складання протоколу, а також зазначаються дата та номер відкриття провадження у справі протягом наступного робочого дня з дня отримання інформації про відкриття такого провадження.”

Та нагадаємо, що один із заходів, що вживає центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, відповідно до ст. 7  Закону частина 2 - не допускає здійснення платежів із рахунка замовника згідно з узятим фінансовим зобов’язанням за договором про закупівлю у випадках:

  •         відсутності або невідповідності встановленим законодавством вимогам необхідних документів, передбачених пунктом 1 цієї частини;
  •         відміни процедури закупівлі/спрощеної закупівлі;
  •         набрання законної сили рішенням суду про визнання результатів процедури закупівлі/спрощеної закупівлі недійсною та/або договору про закупівлю нікчемним;
  •         оскарження відповідно до статті 18 цього Закону на період призупинення процедури закупівлі;
  •         наявності відповідного рішення органу оскарження відповідно до статті 18 цього Закону.

Вдалих закупівель!

договір, дасу,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.